boczek suszony - 1000 przepisów (strona:49/67)

własna wędzona kiełbasa paprykowa 211

łyżka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cząbru ( możemy  dodać więcej słodkiej papryki, ale wtedy uzyskamy wyrób bardziej podobny do chorizo) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki

Miód i pieprz
Zielono mi. Groszek w roli głównej 164

rozgrzewała, nieco cięższa za sprawą boczku odpowiednio syciła. Polecam Wam bardzo.Jedyne, co mnie rozczarowało, to kolor... Chciałam, żeby była obłędnie zielona, a jest raczej zielonkawa... Cóż, nie można mieć wszystkiego... Następnym razem będzie lepiej.Krem z zielonego groszku z bekonemSkładniki:(na 4 porcje)300 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)700 ml bulionu1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazyliisok

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kiełbasa suszona dojrzewająca 132

Kiełbasa suszona dojrzewająca (palcówka) – tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Nazwa pochodzi od upychania palcami farszu w cienkim jelicie, gdzie trudno było wykorzystać mechaniczne przyrządy o większej średnicy. Palcówka była szczególnie rozpowszechniona w kuchni kresowej. Obecnie często występuje jako produkt regionalny. Jest silnie przyprawiona i zawiera dużo mięsa, a mało tłuszczu i dodatków zastępujących mięso(...)boczku- 1,5 łyżki soli peklowej- 1 łyżka soli morskiej- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego- 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych)- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka mielonej kolendry- czosnek (lubię, więc dałam sporo)- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki- 1 łyżeczka chilli w płatkach- 1 szklanka lodowatej wody- jelito wieprzowe Mięso kroimy w kostkę ok. 1 x 1cm, boczek drobniej

mojewypiekiinietylko
Zupa grochowa 168

kostkę wędzony boczek, a po kilku minutach ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy ugotowany wcześniej, na wpół rozpadnięty groch. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Zupa grochowa

MyCookBook.pl
Pieczony królik 198

jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego pieprzu liść młodego lubczyku 3 ząbki czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem . Królika wstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Rano przewracamy królika na drugi boczek. Jeśli olej wsiąkł

Weekendy w domu i ogrodzie
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 213

łyżeczki soli1/4 łyżeczki suszonych drożdżynadzienie200 ml gęstego créme fraîche o 30%(zgodnie z sugestią z przepisu zmieszałam pół na pół śmietanę 30% z serkiem śmietankowym)sól, pieprz i świeżo utarta gałka muszkatołowa do smaku1 łyżka masła2 średnie cebule, pokrojone w cienkie krążki100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek)75g pieczarek pokrojonych w plasterki

Stare Gary
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 226

suszonej żurawiny + kilkanaście owoców do dekoracji  pół szklanki posiekanego drobno szczypiorku + część do dekoracji 1 ząbek czosnku 300ml śmietanki 30%  4 duże jaja świeżo zmielona sól morska i pieprz, 1 łyżeczka kurkumy - głównie dla koloru świeżo starta gałka muszkatołowa, zmiażdżona w moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony

Symfonia Smaków
Wolno duszone żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą z boczkiem 119

rodzynkami- Stamppot. Do żeberek nie dodawałam zbyt wielu składników w postaci warzyw itp, gdyż zrobiłam je do dość bogatych w składniki Tłuczonych ziemniaków z podduszoną kiszoną kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami . To holenderski Stamppot. Podane razem uzupełniają się wystarczająco. Można pod koniec duszenia dodać dla koloru kilka kawałków marchwi, ale uważam, że najważniejsze aby nie przedobrzyć. Wielu top-shefów(...)spodu nabrało złoto-brązowego koloru. Wtedy kawałki mięsa obrócić i znów podsmażać bez mieszania by mięso było złociste ze wszystkich stron. Wrzucić do rondla cebule pokrojoną w ćwiartki, suszone przyprawy, ziele i listek laurowy, chili, plasterki kiełbasy oraz sól i pieprz do smaku. Czosnek przy długim duszeniu dodaję na samym końcu gdyż jego aromat jest najintensywniejszy na krótko

Sztuka gotowania w/g Samiry
Muffiny jajeczne z szynką parmeńską. 145

zastąpić plastrami boczku lub inną ulubioną wędliną. Bardzo lubię szpinak i wciskam go wszędzie, gdzie to jest możliwe, ale nic nie szkodzi jeśli pominiecie ten składnik. Bardziej chodziło mi o zaprezentowanie formy, smak dobierzcie według własnych upodobań. Składniki (na jedną porcję): jajko 2 plastry szynki parmeńskiej (lub innej tego typu) szpinak świeży (ok. garści) 2 kawałki suszonych pomidorów

zadanie-gotowanie
KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI 150

bardzo smaczna zupa.Tradycyjnie gotowana jest z boczkiem, u mnie w zmodyfikowanej formie: z klopsikami zrobionymi z wędzonej metki. Zniewalająco pachnie już podczas gotowania, mimo swojej prostoty, nie sposób jej nie lubić...Składniki:80 dag ziemniaków2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 cebula2 litry rosołu lub bulionuliście lauroweziele angielskie2 łyż. masła150 ml śmietany 18%3 suszone grzybkisólpieprznatka pietruszki1 wędzona metkaWykonanie:Ziemniaki, marchew

Walijskie Pichcenie
Nadziewane cukinie w stylu włoskim! Wersja FIT! 616

suszonych pomidorach - 2 łyżki pestek dyni ( jeśli nie masz pomiń ten składnik, bądź zastąp np. orzechami włoskimi sparzonymi wrzątkiem) - ser feta około 2 łyżki kosteczek - kilka czarnych oliwek z pestką - 1-2 ząbki czosnku -szczypiorek do posypania - przyprawa zioła włoskie Wersja alternatywna : ser feta zastąp żółtym serem, lub do nadzienia dodaj podsmażony pokrojony w kostkę boczek Cukinię kroimy

SMYKWKUCHNI
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 162

suszonych prawdziwków 3 jajka ok 45 g (4-5 łyżek) tartej bułki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki igiełki z 2 gałązek rozmarynu 1 listek szałwii 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu sól, pieprz + wywar z grzybów i gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie

Stare Gary
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 155

boczek. Myślę, że hiszpańska paprykowa kiełbasa Chorizo świetnie sprawdziłaby się tutaj. SKŁADNIKI dla 2 osób: 4 jajka (M lub L) 2 cebule 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę 2 czerwone słodkie papryki 1 zielona papryka 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub jeszcze lepiej smalcu ze skwarkami 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szybka grochówka 211

boczek, jednak w tej szybkiej nie ma - dlatego jest na pewno mniej kaloryczna. 1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochu sok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar z niego 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku ( przecisnąć przez praskę) 1 cebula  1 czubata łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka suszonej pietruszki

Kuchcik gotuje
Pizza w godzinę. A nawet dwie pizze 113

przeciągu godziny. I użyjecie swoich ulubionych dodatków. Odważcie i naszykujcie wszystkie składniki na ciasto . Naszykujcie sobie ulubione składniki nadzienia (u mnie to sos pomidorowy, 2 rodzaje sera mozzarella, boczek, pomidor, szynka gotowana, polędwica łososiowa, kabanosy, oliwki i papryczki jalapeno). Jeśli chcecie naszykujcie też stoper, sami zobaczycie, jak długo Wam to wszystko zajmie!   Nastawcie piekarnik na 220-230⁰C. Chcemy(...)czasie lekko podrośnie. Swój sos do pizzy robię z pomidorów w puszce. Blenduję pomidory z małą pokrojoną cebulą i dwoma ząbkami czosnku, doprawiam chili, sosem Worchestershire, solą i pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Całość odparowuję do zgęstnienia na średnim ogniu około 15-20 minut. Pizzę pieczemy przez 10-11 minut, wkładając ją na papierze do pieczenia na blachę, która

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania