boczek suszony - 1000 przepisów (strona:44/67)

Pomysły na przystawki 167

Hiszpański fuet i paluszki włoskie  3. Koreczki z czarnymi oliwkami, mozzarellą, suszonym pomidorem i liściem świeżego szpinaku  4. Deska serów z owocami: sery hiszpańskie, brie, gorgonzola, ser z niebieską pleśnią, winogrona, gruszki  5. kawałki wieprzowiny grillowanej z czosnkiem, plaster boczku grilowanego, daktyl i świeży rozmaryn

KreatywnePiny
Pizza po polsku na dyniowym cieście 144

łyżek sosu barbecue ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców) kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek Z drożdży, cukru(...)czasie ciasto odgazować i wylepić dno okrągłej blaszki. Odczekać ok. 20 minut, aby znów podrosło. Następnie posmarować sosem barbecue, posypać startym na grubych oczkach serem, wyłożyć na ser boczek, śliwki, grzyby, cebulę i czosnek. Posypać ziołami. Piec 17-20 minut w temperaturze 230oC (spód powinien być zarumieniony). Podawać z sosem barbecue lub czosnkowym

Czerwień i błękit
Królik duszony z warzywami 152

Składniki: 100 gram świeżego boczku 1 kg królika 400 gram obranej pokrojonej w plastry marchwi 200 gram korzenia selera pokrojonego w grubą kostkę 1 cebula pokrojona w grube piórka 100 gram świeżego lub mrożonego zielonego groszku sól pieprz 3 ząbki czosnku łyżka suszonego tymianku 250 ml białego, wytrawnego wina 100 gram masła 100 gram pora 100 ml oliwy(...)oliwek , podgrzałam, obsmażyłam mięso królicze z dwóch stron na złotobrązowy kolor, dodałam resztę masła i wino, zagotowałam. Królika z zawartością przełożyłam do żaroodpornego naczynia, posypałam zielonym groszkiem i boczkiem podsmażonym na suchej patelni. Dusiłam w piekarniku włączonym na termoobieg przez 1,5 h nastawionym na 170 stopni. KRÓLIK PRZYGOTOWANY DO PIECZENIA

Darcia w kuchni
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji 165

Krynia58 i podsunęła nam trochę pomysłów :) Dzięki temu  następnego dnia mogliśmy się delektować smakiem bardzo aromatycznego boczku, za którym tak długo tęskniliśmy :) Składniki 1 kg chudego surowego boczku 1,5 szklanki wody lub bulionu  1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę Marynata 5-6 ząbków czosnku drobno posiekanych 3-4 łyżki oleju do marynaty oraz kilka łyżek(...)można użyć więcej) 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 2 całe ziarenka Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą, tak aby powstała dość gęsta pasta (w razie potrzeby dodać nieco więcej oleju). Jeśli używamy całych liści laurowych jeden położyć na górze, drugi na spodzie boczku. Boczek dokładnie nasmarować marynatą. Zamarynowane mięso

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 147

kawałka, który sami wybierzecie; u mnie "zrazowe" -boczek kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym(...)zimnej wody. Rozdzielamy na pojedyncze liście, z których do linii kapusty podcinamy łodygę; liść będzie bardziej plastyczny i łatwiej będzie się zawijał. Na patelni, pokrojony w drobną kostkę, podsmażamy boczek. Nadmiar tłuszczu odlewamy. Przerzucamy do jakiegoś naczynia. Następnie na patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem

BaRepas
Bułki tradycyjne 151

Jako dodatki do bułki możemy użyć: - 80 g czarnych grubo pokrojonych oliwek - 100 g boczku pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni - 80 g startego sera gruyère - 120 g sera camembert pokrojonego w małą kostkę - 100 g kiełbasy chorizo, drobno pokrojonej - 80 g suszonych pomidorów, drobno pokrojonych - 80 g drobno potłuczonych orzechów włoskich - 1 kopiasta łyżka sproszkowanego curry Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Szynka na trzy sposoby pieczona w woreczku 246

trzeba wiązać. Zaczynamy od doprawienia szynki. szynkę doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną, suszonym tymiankiem. Dokładnie natrzeć i zostawić na godzinkę w lodówce. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Pod koniec dodać cebulkę przekrojoną na pół, plaster boczku i obsmażyć na złoty kolor. Obsmażoną szynkę i cebulkę włożyć do worka do pieczenia. Boczek

Kuchnia Pokoleń
pot pie pod ciastem francuskim 184

frankfurterkami , - z kapustą i białą kiełbasą w czerwonym winie , - z kapusty włoskiej i boczku ; potrawka drobiowa zapiekana pod ciastem francuskim 250 g mięsa drobiowego (indyk, kurczak), 250 g pieczarek, 500 g rozdrobnionego szpinaku, 1 por, otarta skórka z 0,5 cytryny, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/3 szkl. białego wermutu, 1 szkl. bulionu drobiowego, 1/3 szkl. śmietanki, 4 łyżki oleju

Eksperyment sobotni
Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, papryką i czerwoną cebulką 308

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojony boczek i pokrojoną w plastry cebulkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić i również włożyć do miski. Następnie dodać utarty w moździerzu kmin rzymski z ziarnami kolendry i tymiankiem, chili, suszoną paprykę, pieprz ziołowy, oliwę i sól. Wszystko wymieszać i odstawić na około 1 godzinę

Oryginalny smak
Klasyczne szaszłyki. 109

lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane z sosem czosnkowym. Składniki: (na około 6 sztuk) 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 papryki 3-4 cebule 2 łyżka oleju oregano, papryka słodka, tymianek, rozmaryn, czosnek suszony, chili   sól, pieprz Przygotowanie: Usuwamy z filetów błonki i kroimy w kostkę. Następnie marynujemy

Symfonia smakowa
PIECZONA PERLICZKA 223

perliczka -1 duże jabłko -10 plastrów szynki parmeńskiej(lub innej podobnej, lub cieńko krojonego boczku) -sól i pieprz -1-2 łyżeczki majeranku -oliwa z oliwek -1/2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina Dodatkowo na jabłkowe szaszłyki: -1 jabłko obrane i pokrojone na cząstki -10-14 suszonych śliwek -wykałaczki -5-7 plastrów szynki parmeńskiej(lub innej podobnej) Tuszkę ptaka umyć, osuszyć

Smaczne Zdrowe
Sałatka góralska DELUXE 354

wersji mięsnej dodaje się cienkie plasterki upieczonego boczku na górę. W tej sałatce królują tylko polskie składniki! Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Kilka liści sałaty Garść startego sera wędzonego "Rolada Ustrzycka" Kilka pieczonych ziemniaczków przyprawionych na ostro 2 cm kawałek ogórka Trochę suszonej żurawiny 3-4 plastry czerownej cebuli

Kuchnia PROzdrowotna
Udziec sarny z sosem z grzybów 115

ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka listków świeżego tymianku, 50 g słoniny – najlepiej wędzonej, skóra z tłuszczykiem z wędzonki – prawdziwej! 2 cebule, 30 g podgrzybków suszonych, 2 gałązki świeżego tymianku, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, ok. 200 ml wody, 5 łyżek masła, sól, pieprz, Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć mięso(...)boczkiem wędzonym) i włożyć do worka foliowego do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny. Ja wkładam do środka termometr. Wyjmuję z piekarnika gdy mięso osiągnie wewnątrz 72 stopnie. Po wyjęciu odstawić na 10 minut aby odpoczęło. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli, do miękkości. Dodać rozdrobnione suszone

królestwo garów
Pasztet wykwintny z morelą. 179

łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej 50 ml koniaku 50 g suszonych moreli 250 ml soku pomarańczowego(...)średnich oczkach), dodajemy śmietanę, cukier puder, morele wraz z koniakiem, jajka, gałkę muszkatołową i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, wkładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, na wierzch układamy plastry boczku lub słoniny, wstawiamy do większego naczynia i wlewamy do niego tyle wody , by sięgała do 1/2 wysokości formy z pasztetem. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około

Rozpustne gotowanie
Gulasz wieprzowy z pomidorami i bazylią (z boczku) 142

kiedy robię dania z pomidorami - musi być w nich bazylia. Nieważne świeża, czy suszona, ale jej dodatek jest obowiązkowy. Dlatego i w tym gulaszu jest ona akcentem podkreślającym całokształt potrawy. Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego (drobiowe też się nadaje). 500g mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 2-3 cebule 1 puszka pomidorów (w całości) 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki

Di gotuje
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 174

Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Makaron z jarmużem, czosnkiem i suszonymi pomidorami autorka: twobrokesisters z bloga Two Broke Sisters Kotlety z kalafiora autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Sos grzybowy autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia   Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem autorka: dagita z bloga Na Ciasteczkowych Papierach Rissotto Kapuściane autorka: Make Easy Meal

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania