boczek suszony - 1000 przepisów (strona:47/67)

własna wędzona kiełbasa paprykowa 260

łyżka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cząbru ( możemy  dodać więcej słodkiej papryki, ale wtedy uzyskamy wyrób bardziej podobny do chorizo) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki

Miód i pieprz
Zielono mi. Groszek w roli głównej 205

rozgrzewała, nieco cięższa za sprawą boczku odpowiednio syciła. Polecam Wam bardzo.Jedyne, co mnie rozczarowało, to kolor... Chciałam, żeby była obłędnie zielona, a jest raczej zielonkawa... Cóż, nie można mieć wszystkiego... Następnym razem będzie lepiej.Krem z zielonego groszku z bekonemSkładniki:(na 4 porcje)300 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)700 ml bulionu1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazyliisok

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kiełbasa suszona dojrzewająca 179

Kiełbasa suszona dojrzewająca (palcówka) – tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Nazwa pochodzi od upychania palcami farszu w cienkim jelicie, gdzie trudno było wykorzystać mechaniczne przyrządy o większej średnicy. Palcówka była szczególnie rozpowszechniona w kuchni kresowej. Obecnie często występuje jako produkt regionalny. Jest silnie przyprawiona i zawiera dużo mięsa, a mało tłuszczu i dodatków zastępujących mięso(...)boczku- 1,5 łyżki soli peklowej- 1 łyżka soli morskiej- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego- 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych)- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka mielonej kolendry- czosnek (lubię, więc dałam sporo)- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki- 1 łyżeczka chilli w płatkach- 1 szklanka lodowatej wody- jelito wieprzowe Mięso kroimy w kostkę ok. 1 x 1cm, boczek drobniej

mojewypiekiinietylko
Zupa grochowa 216

kostkę wędzony boczek, a po kilku minutach ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy ugotowany wcześniej, na wpół rozpadnięty groch. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Zupa grochowa

MyCookBook.pl
Pieczony królik 225

jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego pieprzu liść młodego lubczyku 3 ząbki czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem . Królika wstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Rano przewracamy królika na drugi boczek. Jeśli olej wsiąkł

Weekendy w domu i ogrodzie
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 255

łyżeczki soli1/4 łyżeczki suszonych drożdżynadzienie200 ml gęstego créme fraîche o 30%(zgodnie z sugestią z przepisu zmieszałam pół na pół śmietanę 30% z serkiem śmietankowym)sól, pieprz i świeżo utarta gałka muszkatołowa do smaku1 łyżka masła2 średnie cebule, pokrojone w cienkie krążki100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek)75g pieczarek pokrojonych w plasterki

Stare Gary
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 262

suszonej żurawiny + kilkanaście owoców do dekoracji  pół szklanki posiekanego drobno szczypiorku + część do dekoracji 1 ząbek czosnku 300ml śmietanki 30%  4 duże jaja świeżo zmielona sól morska i pieprz, 1 łyżeczka kurkumy - głównie dla koloru świeżo starta gałka muszkatołowa, zmiażdżona w moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony

Symfonia Smaków
Muffiny jajeczne z szynką parmeńską. 185

zastąpić plastrami boczku lub inną ulubioną wędliną. Bardzo lubię szpinak i wciskam go wszędzie, gdzie to jest możliwe, ale nic nie szkodzi jeśli pominiecie ten składnik. Bardziej chodziło mi o zaprezentowanie formy, smak dobierzcie według własnych upodobań. Składniki (na jedną porcję): jajko 2 plastry szynki parmeńskiej (lub innej tego typu) szpinak świeży (ok. garści) 2 kawałki suszonych pomidorów

zadanie-gotowanie
KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI 191

bardzo smaczna zupa.Tradycyjnie gotowana jest z boczkiem, u mnie w zmodyfikowanej formie: z klopsikami zrobionymi z wędzonej metki. Zniewalająco pachnie już podczas gotowania, mimo swojej prostoty, nie sposób jej nie lubić...Składniki:80 dag ziemniaków2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 cebula2 litry rosołu lub bulionuliście lauroweziele angielskie2 łyż. masła150 ml śmietany 18%3 suszone grzybkisólpieprznatka pietruszki1 wędzona metkaWykonanie:Ziemniaki, marchew

Walijskie Pichcenie
Nadziewane cukinie w stylu włoskim! Wersja FIT! 662

suszonych pomidorach - 2 łyżki pestek dyni ( jeśli nie masz pomiń ten składnik, bądź zastąp np. orzechami włoskimi sparzonymi wrzątkiem) - ser feta około 2 łyżki kosteczek - kilka czarnych oliwek z pestką - 1-2 ząbki czosnku -szczypiorek do posypania - przyprawa zioła włoskie Wersja alternatywna : ser feta zastąp żółtym serem, lub do nadzienia dodaj podsmażony pokrojony w kostkę boczek Cukinię kroimy

SMYKWKUCHNI
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 201

suszonych prawdziwków 3 jajka ok 45 g (4-5 łyżek) tartej bułki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki igiełki z 2 gałązek rozmarynu 1 listek szałwii 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu sól, pieprz + wywar z grzybów i gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie

Stare Gary
Szybka grochówka 256

boczek, jednak w tej szybkiej nie ma - dlatego jest na pewno mniej kaloryczna. 1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochu sok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar z niego 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku ( przecisnąć przez praskę) 1 cebula  1 czubata łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka suszonej pietruszki

Kuchcik gotuje
Pizza w godzinę. A nawet dwie pizze 170

przeciągu godziny. I użyjecie swoich ulubionych dodatków. Odważcie i naszykujcie wszystkie składniki na ciasto . Naszykujcie sobie ulubione składniki nadzienia (u mnie to sos pomidorowy, 2 rodzaje sera mozzarella, boczek, pomidor, szynka gotowana, polędwica łososiowa, kabanosy, oliwki i papryczki jalapeno). Jeśli chcecie naszykujcie też stoper, sami zobaczycie, jak długo Wam to wszystko zajmie!   Nastawcie piekarnik na 220-230⁰C. Chcemy(...)czasie lekko podrośnie. Swój sos do pizzy robię z pomidorów w puszce. Blenduję pomidory z małą pokrojoną cebulą i dwoma ząbkami czosnku, doprawiam chili, sosem Worchestershire, solą i pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Całość odparowuję do zgęstnienia na średnim ogniu około 15-20 minut. Pizzę pieczemy przez 10-11 minut, wkładając ją na papierze do pieczenia na blachę, która

Karo in the Kitchen
Szparagowe co nieco 173

boczek także dodaje słoności, więc jedyna przyprawa, którą ewentualnie polecam dodać to pieprz lub papryka- coś do doda ostrości. Choć muszę przyznać, że pomimo iż lubię ostre potrawy, szparagi wolę w wersji jak najbardziej naturalnej. Chodzi w końcu o to, żeby wydobyć i podkreślić ich słodkawy, bulwiasty smak, a nie go zabić. W bardziej bogatej wersji dodawałam jeszcze suszone

Pichceniomania
Zupa cukiniowo - ziemniaczana 171

boczku, jak również zupę można ugotować na mięsie, które należy wyjąć przed jej zmiksowaniem i dodać po jej ugotowaniu, a w wersji wegetariańskiej idealne będą małe chlebowe grzanki- posmarowane oliwą i podprażone na patelni. * woda- 800 ml (lub bulion warzywny/mięsny) * ziemniaki- 500 g * cukinia- 750 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * masło klarowane/olej ryżowy- 4 łyżki * suszona

Kraina Miodem Płynąca