Szarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt(...)proszku ? 5 łyżek gorącej wody Jabłka ? 1 kg obranych i startych jabłek ? 1 galaretka cytrynowa Polewa czekoladowa ? 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ? 1/4 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżka masła Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. ? Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. ? Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając
To co kochamczasem przydaje się do deserów. To niecodzienne tiramisu jest bardzo sycące i dość słodkie. Już małym kawałkiem można się nasycić, ale nie sposób na nim poprzestać. Składniki: ? długie biszkopty ? 2 czekolady gorzkie ? 1/2 szklanki mleka ? 250 g serka mascaprone ? 1 puszka masy kajmakowej ? posiekane migdały do posypania Poncz ? 1 szklanka mocnej kawy ? amaretto wg uznania Wykonanie: ? Czkoladę połamać na kawałki(...)powoli rozpuścić w gorącym mleku. ? Zmiksować masę kajmakową z czekoladą, dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać. ? W naczyniu prostokatnym ułożyć na dnie biszkopty maczane w kawie z amaretto. ? Na biszkopty wyłożyć część masy i ponownie położyć biszkopty. ? Postępować tak do wykończenia masy i biszkoptów. Ja miałam większe naczynie więc ułożyłam dwie warstwy biszkoptów i masy, ale w mniejszym mogą być
To co kochamidealne na święta wielkanocne , a w smaku delikatne i niesamowicie smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ł ą ka z kurczaczkami - wielkanocne ciasto szpinakowe SKŁADNIKI: *foremka 24x24 cm. Biszkopt szpinakowy: jajka (3 szt. średnie) cukier ( 1 szklanka) mąka krupczatka (2 szklanki) proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki) olej (3/4 szkl) szpinak świeży bez łodyżek (130 g) (najlepiej się sprawdzi(...)czekoladowe Przybory: foremka 24x24 cm. mikser szpatułka miarka waga (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Wykonanie ciasta pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Nigdy nie przegap przepisu! 1. Biszkopt szpinakowy Blendujemy s zpinak z 1/4 szkl. oleju na papkę. Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 15 minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju
Rita creativeMalinowy tort z żelką i kremem z białej czekolady. W kremie tym zatopiłam jeżyny. Wszystkim kobietom tym dużym i małym moc serdeczności, uścisków i słodkości ode mnie. biszkopt: 8 jajek wielkość M 8 łyżek oleju szczypta soli 250 g cukru 300 g mąki pszennej typ 450 krem czekoladowy: 150 g czekolady białej 125 g mascarpone 400 g śmietanki(...)cukru 210 g masła pozostałe: 150 g jeżyn 50 g malin 150 g czekolady białej 100 g czekolady gorzkiej pyłek złoty jadalny 300 ml wina białego Biszkopt: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielam od żółtek. Do żółtek dodaję olej i mieszam w miseczce. Białka ubijam z solą na sztywno. Dodaję po łyżce cukru w odstępach i cały czas
wesoła kuchniaPyszny deser z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną z ciasteczkami, budyniem i biszkoptami nasączonym w kakao. Składniki: 10 sztuk biszkoptów podłużnych, 200 ml śmietanki 30% 2 czubate łyżki jogurtu greckiego, łyżka cukru pudru, 10 sztuk ciasteczek owsianych (np. Sasanek), 20 g proszku budyniowego, szklanka mleka, 150 g prażonych jabłek (np. z tego przepisu) 2 łyżki kakao Przygotowanie: Proszek budyniowy rozpuszczamy(...)szklanki mleka, mieszamy, podgrzewamy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Podgrzewamy pozostałą część mleka, zalewamy kakao, mieszamy - będzie do nasączania biszkoptów. Zimną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach wraz z cukrem pudrem przez 4 minuty, zmniejszamy obroty, dodajemy jogurt oraz pokruszone ciastka. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na dno wysokich szklanek / dużych pucharków wykładamy po trzy nasączone kakao biszkopty
Lena GotujeDziś cytrynowo i lekko. Bez ciężkich dodatków, owoców, bakalii, czekolady, i kilkuetapowego przygotowania. Jasny biszkopt z kremową, cytrusową masą, który może bez kompleksów podszyć się pod pracochłonny tort. Prosty, szybki, nie wymaga wielu składników. Masa pięknie zastyga, biszkopt wilgotnieje dzięki sporej ilości ponczu. Ciasto z podanych proporcji nie wychodzi duże, wystarcza na około 8 - 9 sporych kawałeczków. Składniki(...)śmietankowy 1 kopiasta łyżka serka śmietankowego kanapkowego 100 gram białej czekolady 250 gram serka mascarpone 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Biszkopt: Rozdzielamy jajka, białka wbijamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Stopniowo wsypujemy cukier, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pojedynczo żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy
Kronika PiekarnikaProsty przepis na tort czekoladowo-miętowy. Składa się z 3 blatów biszkoptu kakaowego przełożonych masą czekoladowo-miętową przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz pastylek miętowych. Tort nie jest pracochłonny i składa się z niewielu składników, więc myślę, że to jest świetna propozycja dla osób początkujących. Sama swoją przygodę z pieczeniem zaczynałam właśnie od tego tortu - był to pierwszy prawdziwy(...)pieczenia tortu, proponuję najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami - pastylki w śmietance należy rozpuścić dzień wcześniej, gdyż całą noc powinna się chłodzić w lodówce. Składniki: Biszkopt: 8 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 5 łyżeczek octu 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 8 łyżek oleju szczypta soli Masa
Kuchnia MagdaLenyProsty przepis na tort czekoladowo-miętowy. Składa się z 3 blatów biszkoptu kakaowego przełożonych masą czekoladowo-miętową przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz pastylek miętowych. Tort nie jest pracochłonny i składa się z niewielu składników, więc myślę, że to jest świetna propozycja dla osób początkujących. Sama swoją przygodę z pieczeniem zaczynałam właśnie od tego tortu - był to pierwszy prawdziwy(...)pieczenia tortu, proponuję najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami - pastylki w śmietance należy rozpuścić dzień wcześniej, gdyż całą noc powinna się chłodzić w lodówce. Składniki: Biszkopt: 8 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 5 łyżeczek octu 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 8 łyżek oleju szczypta soli Masa
Kuchnia MagdaLenymasy z mandarynkami, bardzo proste do wykonania i idealne na każdą okazje. Wyszło pyszne, tyle mogę powiedzieć ;) Składniki na blaszkę 21 x 21 Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 szkl cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kilka kropel esencji waniliowej 1 łyżeczka dowolnego budyniu(...)zagotowanej wody do rozpuszczenia galaretki ewent. 1-2 łyżki cukru pudru (jakby było mało słodkie dla Was) Dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku orzechy posiekane na wierzch Biszkopt 1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez
Gotowanie...to proste !marcepanem . Mój dzisiejszy przepis nie odbiega zbyt długo od oryginału, ale jak to ja zawsze eksperymentuję w kuchni, więc i w tym przepisie poczyniłam pewne zmiany. Po pierwsze do biszkoptu dodałam otartą skórkę z cytryny, przez biszkopt stał się bardziej aromatyczny. Poza tym cytrynowy smak świetnie pasuje do malin i słodkiego waniliowego kremu. Jeśli chodzi o krem waniliowy to też(...)cukru. No i na koniec przykryłam tort różowym marcepanem. Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaku. Tort marcepanowy różowy 8 – 10 porcji, tortownica o średnicy 23 cm Składniki: Cytrynowy biszkopt 3 jajka średniej wielkości 250 g cukru 200 g pszennej mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 100 ml wrzącej wody Krem waniliowy
codojedzeniaBiszkopt kakaowy z tego przepisu jest po upieczeniu bardzo wysoki, delikatny, puszysty, a w dodatku ma bardzo intensywny kakaowy smak. Dodatek wody sprawia, że jest też wilgotny i nie trzeba go już nasączać podczas przekładania kremem. Przepis ten jest dla mnie niezawodny, biszkopt zawsze się udaje i nie opada. Doskonale komponuje się z kremem śmietankowym i owocami, ale tak naprawdę(...)smak każdego kremu będzie tu pasował. Polecam :) Biszkopt kakaowy - składniki na okrągłą blachę o średnicy 20 cm: * 5 jajek * 140 g mąki pszennej * 180 g cukru (najlepszy cukier drobny do wypieków) * 4 łyżki zimnej wody * 40 g ciemnego kakao * szczypta soli Wykonanie: Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo
Zrób to smaczniezobaczyłam piękne, wędzone śliwki w sklepie, od razu pomyślałam, żeby w końcu wypróbować ten stary przepis. Ciasto jest proste i robi się je naprawdę szybko. Ja upiekłam jednego wieczoru biszkopt i namoczyłam w alkoholu śliwki, a następnego dnia zrobiłam krem budyniowy i złożyłam ciasto. Najlepiej jeśli ciasto poleży kilka godzin w chłodnym miejscu (lub w lodówce) i nabierze mocy(...)pogrzebać w jej przepisach 😉. Polecam Jej bloga (tak przy okazji). Przepis podaję z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: (u mnie blaszka 36 cm x 24 cm) Na biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na bardzo
Walijskie Pichcenieniedzielny deser albo alternatywą dla urodzinowego tortu! Gorąco polecam to ciasto cytrynowe! Zamiast tradycyjnego tortu polecam również ciasto Fale Dunaju . Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Biszkopt: 3/4 szklanki (180 ml) mąki pszennej (lub mąki orkiszowej jasnej typu 700) 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1/3 szklanki (120 ml) brązowego cukru 1/4 szklanki (60 ml) oleju(...)łyżki (45 ml) mąki pszennej 3/4 szklanki (180 ml) cukru pudru świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 100-125 g masła roślinnego Wykonanie: Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne
Lamarida.plCiasto Balladyna to pyszny deser składający się z kilku warstw, które świetnie ze sobą współgrają. Jest to ciemny biszkopt, warstwy serowe oraz kajmak przełożony herbatnikami. Na wierzchu ciasta znajdują się maliny zatopione w galaretce o tym samym smaku. Pomimo iż do ciasta został dodany słodki kajmak to ciasto Balladyna nie jest zbyt słodkie, ponieważ malinowa galaretka z owocami przełamują jego(...)można go spróbować bezpośrednio po zrobieniu, ponieważ musi spędzić kilka godzin w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm. Składniki na Ciasto Balladyna: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli Masa serowa: 700 g twarogu z wiaderka
Danka Pichci