biszkopt - 17572 przepisów (strona:138/1172)

Różowy Tort Malinowy 215

małej księżniczki.  Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek. Różowy Tort Malinowy - Składniki: Biszkopt:     4 jajka                     8 łyżek cukru                     3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)łyżek cukru pudru                   fix do ubijania śmietany Różowy Tort Malinowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz

Słodka Strona
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 448

Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao Masa wiśniowa: 150 ml syropu po wiśniach w zalewie 50 ml wody 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ubijania śmietany 3- 4 łyżki cukru pudru ok. 50 ml likieru wiśniowego wisienki koktajlowe do dekoracji wiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie) Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, a następnie

Słodka Strona
Tort Czekoladowo Wiśniowy 295

Przepyszny, czekoladowy torcik z wiśniami. Nieziemski w smaku, delikatny, puszysty. Biszkopt lekki, krem rozpływający się w ustach, charakteru nadają wiśnie skąpane w gęstym syropie - istna poezja dla podniebienia. Tort Czekoladowo Wiśniowy - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 150 g cukru 70 g mąki pszennej tortowej 25 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Wiśniowa: 75 ml syropu po wiśniach(...)budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej łyżka kakao likier wiśniowy (opcjonalnie) Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 25 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce

Słodka Strona
Mission impossible, czyli tort podróżny 135

cudo przetrwało prawie tysiąc kilometrów w aucie...? Myślałam długo i intensywnie - bo jednak jest to naprawdę spore wyzwanie. Całość musiała być sztywna, niezniszczalna, a w dodatku smaczna. Hmpf... Biszkopt - standard. Zawsze wychodzi, jest pyszny, idealna baza do dalszych działań. Krem - standardowy, czyli kremówka z serkiem, dodatkowo usztywnione żelatyną, żeby trzymało fason. Dodatek wanilii będzie idealny. Co dalej...? Trzeba przecież dodać(...)się wykonalne i przyniosło zamierzony efekt. Wspaniale! Zdjęć środka nie ma - nie miałam kiedy zrobić, niestety... Tort z kremem i musem owocowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 10 jajek 375 g cukru 230 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej mus owocowy: 600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód i żurawiny 75 g cukru skórka otarta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczny tort urodzinowy 206

więc moje też będziemy świętować.  No dobra, niech już będzie... Nie miałam zbyt wiele czasu na kombinowanie, a tort przecież musi być. Postawiłam więc na zawsze się udający biszkopt i nieco niestandardowe połączenie smaków, które zachwyciło mnie w zupełnie innym cieście (o którym napiszę, jak upiekę je znowu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć - takie było dobre). Nektarynki i marcepan(...)smakowało, nam też. I to bardzo. Najlepszy na drugi dzień - jak wszystko się ze sobą dobrze przegryzie... Tort z nektarynkami i marcepanem Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 185 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem: 400 ml śmietany kremówki (38%) 300 g serka kremowego 40 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 236

leciało dużo po przecinku. Od dżemu po szpinak, poprzez ser i miód. A, że my należymy do tych dziwnych, postanowiłyśmy to połączyć i wyszło nam cudo. Bezglutenowy biszkopt szpinakowy wypełniłyśmy po brzegi samymi smakołykami. Stworzyłyśmy coś niebanalnego, coś pysznego, coś, co często będzie gościć na naszych stołach. Wyszedł nam wytrawny tort z nutą słodyczy. W końcu miałyśmy świętować fakt(...)jesteśmy razem.  SKŁADNIKI NA BISZKOPT: /szklanka = 200 ml / - jajka, 4, - cukier, szklanka, - olej, pół szklanki, - masło rozpuszczone, pół szklanki, - szpinak świeży rozdrobniony/poszatkowany, 200 gram, - mąka, 2 szklanki (my robiłyśmy bezglutenowy, więc - szklanka mąki owsianej bezglutenowej na ciastka i szklanka mąki bezglutenowej na ciastka) - cukier waniliowy domowej roboty - nie za dużo, - proszek do pieczenia (w przypadku diety - proszek bezglutenowy

Wypisz Wymaluj
Jabłecznik z bitą śmietaną 317

Jabłecznik z bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję. Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz(...)delikatną słodyczą bitej śmietany. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Jabłecznik z bitą śmietaną Składniki: biszkopt 4 duże jajka 100g (8 łyżek) mąki pszennej 75g (6 łyżek) cukru masa jabłkowa 1kg soczystych jabłek (jeśli są mniej soczyste, to dodatkowo 150ml soku jabłkowego) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki żelatyny warstwa śmietankowa 150ml śmietanki 30% 1 łyżka

Smakołyki Bereniki
Walentynkowa rolada z białek z kremem i dżemem 24

mojej kuchni nic się nie może zmarnować, więc białka pozostałe po smażeniu pączków wykorzystałam do upieczenia biszkoptu z którego powstała ta piękna i pyszna rolada. Ten krem wymyślony na szybko jest obłędny w smaku. Rolada powstała w takim Walentynkowym wydaniu i może będzie dla Was inspiracją. Upieczcie i dajcie znać czy smakowała. Udanych wypieków.       Potrzebujemy: Na biszkopt(...)łyżki mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: pół słoiczka dobrej jakości dżemu truskawkowego ( u mnie 100 % owoców )  cukier puder do oprószenia cukrowe dekoracje jadalne   Wykonanie pysznej rolady: 1. Biszkopt białkowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy olej i ubijamy kilka chwil. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie

Izabelawkuchni
Wiśniowa księżniczka 268

specjalne okazję. Wykorzystujemy mrożone wiśnie, więc spokojnie możemy to ciasto przygotować o każdej porze roku. Polecam! Przepis na blaszkę o wymiarach 32 x 20 centymetry     Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 150g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)mrożonych drylowanych wiśni 600 ml gorącej wody (do galaretek) Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych   Warstwy ciasta od dołu: – biszkopt, – krem śmietankowy, – herbatniki, – kajmak, – herbatniki, – krem śmietankowy, – biszkopt, – galaretka z owocami.   *** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem

Blog z Apetytem
Kostka Serowo Kajmakowa Z Marakują 29

słodkie, ale ma też coś chrupiącego, kwaskowatego i kremowego ;)  Jeśli jesteście ciekawi to zajrzycie do przepisu, a jest on bardzo prosty :) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm Biszkopt: 4 jajka kl M 80 g mąki pszennej razem z kakao 100 g cukru 1 łyżeczka kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa serowa: 125 g serka twarogowego Mój(...)łyżka żelatyny ewentualnie 1 łyżka cukru (jeśli pulpa była by dla Was za kwaśna Dodatkowo: 60 g podprażonych płatków migdałowych 150 g kajmaku         Pieczemy biszkopt   1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Śliwki kroimy na połówki i jeszcze na pół

Gotowanie...to proste !
Tort z truskawkami i kremem mascarpone 32

Uwielbiam kremy na bazie serka mascarpone, a tortach sprawdzają się rewelacyjnie. Do tego jakieś świeże owoce i tort wychodzi przepyszny! Składniki (tortownica o średnicy 24-25cm): Biszkopt: 7 jaj - osobno białka i żółtka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 g serka mascarpone 350 śmietany 30% cukier(...)puder do smaku sok z cytryny do smaku Dodatkowo: świeże truskawki  napar z zimnej herbaty Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt. Przygotować tortownicę - spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru wielkości spodu tortownicy). Boków niczym nie wykładać ani nie smarować! Piekarnik nagrzać d0 180 st.C. 2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać

Kuchnia domowa Ani
Tort czekoladowy z owocami 29

Czekoladowy biszkopt i czekoladowy mus, do tego świeże owoce. Tort czekoladowy z owocami to doskonała propozycja na lato, kiedy z łatwością możemy dostać mnóstwo świeżych owoców. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 6 jajek dużych ½ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ½  łyżki kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec(...)cukier i ubijam jak na bezę. Zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. (Biszkopt piekę zawsze 1 dzień lub 2 dni wcześniej, żeby dobrze się kroił). Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy

Słodki sentyment
Tort czekoladowy z żelką pomarańczową 23

udało? Zobaczcie. Tort ma 3 warstwy kremu. Od dołu: krem czekoladowy z żelką pomarańczową, krem czekoladowy i krem waniliowy z żelką pomarańczową. Uwaga szklanka 200 ml Składniki na dwa biszkopty o średnicy 21 cm: 8 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki podzieliłam na pół i upiekłam dwa biszkopty, każdy z 4 jajek. Białka ubijam(...)jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Drugi biszkopt piekę dokładnie w ten sam sposób (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Każdy biszkopt

Słodki sentyment
Ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi 25

smażonymi wiórkami kokosowymi po raz pierwszy spróbowałam u mojej Mamy. A że smaczne i godne, to wyprosiłam przepis. Oczywiście musiałam zrobić trochę „po swojemu” Oryginalnie ciasto jest na białym biszkopcie i serkach waniliowych. U mnie znajdziecie ciemny biszkopt i ricottę. A przepis jest taki Składniki na biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 28 x 35 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu biszkopt kroję na dwa równe blaty. Do nasączenia potrzebuję ¾ szklanki letniej

Słodki sentyment
Deser Amaretto 28

Delikatny deser Amaretto z kakaowym biszkoptem i prażonymi migdałami to super kompozycja, którą stworzycie szybko i bezproblemowo. Świetny deser na ciepłe dni. Uwaga: szklanka 200 ml Z podanych składników zrobicie 8 porcji deseru Amaretto. Składniki na biszkopt kakaowy: 3 jajka 1/3 szklanki cukru ½ szklanki mąki tortowej ½ czubatej łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę(...)koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w tortownicy 24 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu biszkopt kruszę. Wskazówka: ten etap możecie pominąć i skorzystać z kakaowych herbatników Składniki na krem Amaretto: 2 łyżeczki żelatyny

Słodki sentyment