serkiem waniliowym. Ciasto przypomina trochę ptasie mleczko, więc wszyscy jego fani powinni być zadowoleni. Mnie osobiście urzekła polewa – czekoladowe niebo w gębie Przepis znalazłam w gazetce, trochę pozmieniałam biszkopt i galaretkę i wyszło cudo Placek z serkiem waniliowym Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1/2 płaskiej(...)śmietany 36% 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru pudru Polewa: szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Wymiary formy 37 x 24 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Później białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej
PatiGotujepyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe. Wymaga trochę czasu, ale myślę, że warto Na początek proponuję ugotować 2 paczki białego ryżu na miękko, a reszta pójdzie już szybciej Składniki na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu 150 g czekolady mlecznej 150 g śmietanki(...)galaretką: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody 200 g malin (mogą być mrożone) Najpierw rozpuszczam 2 galaretki w 800 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie przygotowuję biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę
Słodki sentymentCiasto Milky Way to pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu z mleczną, kremową masą. Istny raj dla łasuchów i wielbicieli czekolady. Proste ciasto na każdą okazje które bardzo szybko znika z patery :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżki oleju 3 duże łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku(...)gram masła lub margaryny ( ja użyłam 250 gram margaryny i 125 gram masła) tabliczka czekolady mlecznej 100 gram 3 łyżki śmietany 12% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka,olej. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej
Blog kulinarny S9.PLCiasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta(...)świetnie smakuje i nie jest za słodka, więc każdy może pozwolić sobie na odrobinę przyjemności... Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Masa jogurtowa: 2 banany 400 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyCiasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta(...)świetnie smakuje i nie jest za słodka, więc każdy może pozwolić sobie na odrobinę przyjemności... Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Masa jogurtowa: 2 banany 400 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyEkspresowy sernik cappuccino to pyszne ciasto, którego wykonanie zajmie Ci maksymalnie 20 minut ! :). Świetne połączenie delikatnej, kremowej serowej masy z mięciutkimi nasączonymi cappuccino biszkoptami. Wyśmienite ciasto bez pieczenia które musicie wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 gram podłużnych biszkoptów deserowych, ( u mnie 3 opakowania po 200 gram) 300 gram masła 1,5 kg serka śmietankowego z wiaderka 3 jajka(...)czas mieszając czekamy aż masa zgęstnieje, gdy zacznie się gotować, wyłączamy gaz, na dno blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów, na biszkopty wylewamy i rozprowadzamy połowę masy serowej, na masę serową wykładamy drugą warstwę nasączonych cappuccino biszkoptów, i wylewamy drugą połowę masy, pozostałe biszkopty możemy rozkruszyć na mniejsze kawałki, nasączyć
Blog kulinarny S9.PLCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę(...)makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto! Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju szczypta soli Masa makowa: 1 szklanka maku 1/2 szklanki płynnego miodu 100 g miękkiego
Kuchnia MagdaLenyCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę(...)makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto! Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju szczypta soli Masa makowa: 1 szklanka maku 1/2 szklanki płynnego miodu 100 g miękkiego
Kuchnia MagdaLenymakowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika! Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni biszkopt(...)było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę do piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka. Następnie jeszcze gorący biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekł. Zwijamy biszkopt razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt
Kuchnia MagdaLenymakowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika! Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni biszkopt(...)było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę do piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka. Następnie jeszcze gorący biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekł. Zwijamy biszkopt razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt
Kuchnia MagdaLenypyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe. Wymaga trochę czasu, ale myślę, że warto Na początek proponuję ugotować 2 paczki białego ryżu na miękko, a reszta pójdzie już szybciej Składniki na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu 150 g czekolady mlecznej 150 g śmietanki(...)galaretką: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody 200 g malin (mogą być mrożone) Najpierw rozpuszczam 2 galaretki w 800 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie przygotowuję biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę
Słodki sentymentTradycyjny rumuński tort czekoladowy - Amandine Amandine to tradycyjny rumuński tort . Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem czekoladowym i obficie nasączony syropem znany jest w Rumunii jako „Amandine” lub „Amandina”. To bardzo popularne rumuńskie ciasto pachnie czekoladą, rumem i kawą. Przygotowanie Amandine nie jest skomplikowane, wymaga jednak trochę czasu - jak każdy tradycyjny tort :) Składniki na rumuński tort czekoladowy Amandine Biszkopt czekoladowy 6 jajek(...)aromat rumowy Polewa czekoladowa - czekoladowy ganache 250 g czekolady deserowej 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: pół słoika przetartych powideł śliwkowych bita śmietana do dekoracji Przygotowanie tortu Amandine Zaczynamy od biszkoptu czekoladowego . Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę, do białości. Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek wykładamy
KorniszonkiTradycyjny rumuński tort czekoladowy - Amandine Amandine to tradycyjny rumuński tort . Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem czekoladowym i obficie nasączony syropem znany jest w Rumunii jako „Amandine” lub „Amandina”. To bardzo popularne rumuńskie ciasto pachnie czekoladą, rumem i kawą. Przygotowanie Amandine nie jest skomplikowane, wymaga jednak trochę czasu - jak każdy tradycyjny tort :) Składniki na rumuński tort czekoladowy Amandine Biszkopt czekoladowy 6 jajek(...)aromat rumowy Polewa czekoladowa - czekoladowy ganache 250 g czekolady deserowej 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: pół słoika przetartych powideł śliwkowych bita śmietana do dekoracji Przygotowanie tortu Amandine Zaczynamy od biszkoptu czekoladowego . Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę, do białości. Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek wykładamy
Gotujemy i jemyśmietaną krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ SKŁADNIKI: Biszkopt: jajka (4 szt.) cukier (3/4 szkl.) mąka pszenna (1 szkl.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) mąka ziemniaczana lub budyń waniliowy (2 łyżeczki) Bita śmietana: śmietanka kremówka 30 % (600 ml.) cukier(...)agrestowe (2 op. = 150 g ) + gorąca woda (700 ml.) Potrzebne gadżety: foremka 25 x 30 cm. waga kuchenna szklanka 250ml. szpatułka mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Biszkopt. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka (po jednym) i krótko miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiewamy
RITA food channelPaleo czy ketogenicznej . Albo dla tych unikających nabiału i przetworów mlecznych. Jakoś trzeba sobie w końcu radzić… Tradycja vs nowoczesność Kalafior nie zamyka jednak listy modyfikacji tradycyjnego przepisu. Biszkopt jest na mące kokosowej . Krem zaś – oprócz kalafiora – zawiera śmietankę kokosową, mus kokosowy oraz jogurt kokosowy. Istne kokosowe szaleństwo… 🙂 Do posłodzenia użyłam erytrytolu do biszkoptu oraz stewii(...)pozostaje jednak kawa i kakao. Ja użyłam czarnego, chociaż ze względów estetycznych polecam bardziej ciemne, ale dobrej jakości brązowe kakao. Następne odstępstwo od normy to alkohol użyty do nasączenia biszkoptu. W oryginale jest to amaretto. Jest to niestety trunek zawierający spore ilości cukru, a więc niezbyt użyteczny w przypadku diety niskowęglowodanowej. Postawiłam zatem na rum. Kawa zaparzona z rumem okazała
Modern Cave Girl