biszkopt - 17572 przepisów (strona:135/1172)

Przekładaniec z Michałkami 139

TRUDNOŚĆ: średnie   CZAS: pow. 60 min  ILOŚĆ: 20 Przekładaniec z Michałkami BISZKOPT ORZECHOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej pół łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka orzechów włoskie tarte BackMit 1 łyżeczka proszku do pieczenia ZWYKŁY BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pół szklanki cukru 20 dag cukierków MICHAŁKÓW POLEWA 10 dag margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru DODATKOWO orzechy zmielone do posypania BackMit  Sposób przygotowania: BISZKOPTY   Białka ubić, dodać cukier, ubijać na sztywną masę, następnie dodać żółtka. Połączyć obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Pod koniec wsypać orzechy

Gotuję Testuję
Ciasto z kremem dyniowym 222

Zapraszam na smaczne ciasto z kremem dyniowym. Biszkopt, krem serowy i krem z korzennymi przyprawami. Całość wieńczy bita śmietana posypana cynamonem i uprażonymi orzechami, bardzo aromatycznie. Ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie smaki typowo jesienne. Lubię taki zestawienia, polecam… (przepis autorki) Ciasto z kremem dyniowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki(...)imbiru, gałki muszkatołowej Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną) 150g orzechów włoskich cynamon do posypania Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając

Mała Cukierenka
Ciasto truskawkowe z bezą 172

nawet tym, którzy nie mają większego doświadczenia w pieczeniu Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody 1 łyżka octu 3/4 szklanki mąki szczypta soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia   Beza: 2 białka 4 łyżki cukru pudru(...)łyżka octu szczypta soli   Krem maślany: 20 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 limonki 2 żółtka   Nadzienie truskawkowe: 40 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa Biszkopt: Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Gdy gotowe stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. W osobnej miseczce wymieszaj żółtka, proszek do pieczenia, ocet i wodę. Teraz

mecooks
Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami 164

Delikatny, puszysty biszkopt z lekką, puchatą masą śmietanową i świeżymi malinami to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na leciutki, letni deser. Maliny idealnie komponują się z bita śmietaną, co razem tworzy przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.   Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka(...)śmietanki kremówki 30% 2 op. fixu do ubijania śmietany  ok. 3-4 łyżki cukru pudru nieduży k oszyczek malin Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wyłożyć pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) .  Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę

Słodka Strona
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 162

dzieci, które postanowiły zrobić małe przyjęcie. A dla mnie nie ma większej radości jak ktoś poprosi mnie o zrobienie np. tortu, calzone czy pizzy. Wtedy wiem, że smakuje :) Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek galaretka truskawkowa 2 szt. śmietanka 30% lub 36% 1 litr  truskawki 1 garść dżem truskawkowy(...)barwniki spożywcze cukier pół szklanki kwasek cytrynowy 1/4 - 1/2 łyżeczki wrząca woda 100-120 ml herbata truskawkowa bardzo słodka  Zaczynam od zrobienia biszkoptu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane   mąki. Teraz dzielę

Kuchnia Viki
Truskawkowiec 584

odpuściłam. Zaproszenie od Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa 30 cm x 12 cm) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej) - 2 czubate łyżki mąki(...)delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy go na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostudzenia. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy

mojewypiekiinietylko
Tort z frużeliną wiśniową 187

pełnej satysfakcji podczas realizacji wszystkich przedsięwzięć, a także dalszego owocnego wypełniania swojej misji ;) P.S. zapraszam na więcej kulinarnych inspiracji do samego Marco Ghia oraz jego Akademii Whirlpool . Składniki na biszkopt jasny: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Białka oddzielić(...)mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Składniki na biszkopt ciemny: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku

Kulinarna (nie)codzienność
Biszkopt z musem truskawkowym 446

bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White Rose .     Biszkopt z musem truskawkowym Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 140g cukru 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem(...)galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając

Mała Cukierenka
Ciasto z truskawkami i pianką toffi 410

Składniki: Biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki białego cukru; 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 250 g czekolady mlecznej, z czego 50 g do starcia i posypania po wierzchu ciasta; 30 g masła; 1,5 kg truskawek; 500 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki), z czego 4 łyżki do rozpuszczenia(...)czekoladą; 400 g masy krówkowej; 1 czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Poncz do nasączenia biszkoptu: 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1 łyżka białego cukru; 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody; Kilka kropel aromatu rumowego. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Upiec biszkopt. Białka jaj odddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier, przez krótką

Gospodyni Miejska
Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym 221

takie zwykłe, bo już 15.(tak, piętnaste!) ;) Co prawda degustacja skończyła się u Milki jedynie czyszczeniem opakowania po serku, ale za to my mieliśmy coś dobrego do kawy :D Biszkopt upiekłam z mąki orkiszowej i jaglanej, posłodziłam ksylitolem i erytrolem, a w masie jest cukier brzozowy i stewia. Najlepiej dosłodzić według uznania. Wierzch nie jest barwiony żadnym sztucznym barwnikiem - wykorzystałam(...)sproszkowanego malinowego fruppa, a boki obsypałam ekspandowaną kaszą jaglaną. Pewnie brzmi to nieco kosmicznie, ale tak naprawdę nie ma tutaj niczego dziwnego ;) Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki ksylitolu i erytrolu 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić

FitKot
Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem 302

Bardzo smaczne, bogate ciasto rafaello, tym razem z ajerkoniakiem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Świetne na uczczenie długiego weekendu. Aromatyczne, intensywne w smaku, na puszystym biszkopcie, z dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki(...)siostry Anastazji).     Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek 200g cukru 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Do nasączenia: 200ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 500ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru

Mała Cukierenka
Tort z owocami 143

rodzic dostawałby ode mnie darmowy talon na udział w takich warsztatach jeszcze zanim zostanie rodzicem...  No i wczoraj częstowałam tortem z owocami :-) Właśnie tym, który opisałam Wam poniżej :-) Biszkopt rzucany - niejednokrotnie Wam go już polecałam :-) masa z mascarpone i kremówką - dziś trochę rzadsza, żeby dodatkowo biszkopt chłonął wilgoć :-) i owoce... dowolne, jakie lubicie, ja wykorzystałam truskawki póki(...)inne też się sprawdzą :-) koniecznie pamiętajcie, by biszkopt upiec dzień wcześniej niż będziecie robić cały tort, a tort dzień wcześniej niż zamierzacie go podać. Dlaczego? Bo wtedy lepiej wchłonie nasączenie, a to obowiązkowo z odrobiną alkoholu, by smak był wyrazistszy... Nie musi być spirytus, może być inny, który nutą będzie Wam pasował do całości. Może domowej roboty cytrynówka? A potem

Czary - gary w kuchni
Tort Szwarcwaldzki 140

Dzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i bitą śmietanę w proszku (ten składnik można śmiało pominąć, ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu(...)przyjęcia). Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 bita śmietana w proszku (opcjonalne) +wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon ;) ) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka na poncz, wiórki czekoladowe

Ciastkozercy
TORT STRACIATELLA Z MUSEM CZEKOLADOWYM 255

LINDT i obłędnych czekolad Lindt Excellence , które posłużyły mi do przygotowania przepysznego tortu. Mus czekoladowy wyszedł tak obłędny, że mało brakowało, by nie zostało już nic do przełożenia czekoladowych biszkoptów. Ale powstrzymałam się i dokończyłam swoje dzieło! Czekoladowe biszkopty przełożone musem czekoladowym i pokryte kremem straciatella stworzyły fantastyczne ciasto, które zachwyciło domowników! Każdy po zjedzeniu kawałka poprosił o dokładkę(...)jeden z najlepszych tortów czekoladowych jakie ostatnio robiłam! Koniecznie wypróbujcie i Wy! Taki tort czekoladowy jest fantastycznym pomysłem np. na komunijny stół albo rodzinną imprezę! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) BISZKOPT: * jajko L – 4 szt * cukier – 4 łyżki * mąka pszenna – 2 czubate łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Truskawkowa kostka 346

nadzieję, że tym ciastem zachwycicie się tak jak my :) Biszkopt z kremem śmietankowym, podłużne biszkopciki, galaretka z truskawkami i truskawkowa pianka :-) Już sam opis zachęca do zrobienia, a zdjęcie utwierdza w przekonaniu, że warto :) To jak, kto z Was je zrobi? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach

Domowa cukiernia Ewy