Szybki i łatwy przepis na Biszkopt Szpinakowy który jest wilgotny i mięciutki. Nie potrzebuje nasączania. Można wykorzystać go do zrobienia przeróżnych kreatywnych wypieków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na BISZKOPT SZPINAKOWY SKŁADNIKI: jajka (3 szt.) cukier (1 szklanka) mąka krupczatka (2 szklanki), lub mąka pszenna tortowa proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki) olej(...)szklanki) szpinak świeży bez łodyżek (130 g) najlepiej się sprawdzi Szpinak Baby WYKONANIE: Zobacz krok po kroku jak wykonać Szpinakowy Biszkopt Nigdy nie przegap przepisu! Blendujemy s zpinak z 1/4 szkl. oleju na papkę. Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 15 minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju, przesianą mąką i przesiany proszek
RITA food channeljestem pewna, że efekt końcowy zachwyci Was tak jak mnie. Przepis inspirowany przepisem siostry Anastazji jednak poddałam go swoim modyfikacjom i w takiej wersji Wam go prezentuję. Biszkopt jasny: 3 jaja 3 łyżki cukru 1/2 szk. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej(...)mąkę i proszek do pieczenia i teraz już tylko mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Biszkopt kakaowy: 3 jaja 3 łyżki. cukru 1/3 szk. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą
Cynamonowe szczęściekilka nowych przepisów na słodkości. Dzisiaj ciacho zrobione na wzór słynnego tortu: ,,Ambasador'', tylko u mnie bez rodzynek, bo dzieciaki niestety nie lubią. Ciacho składa się z biszkoptu, kremu czekoladowego, kremu jasnego z orzechami oraz galaretką z brzoskwiniami, zapraszam! Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 4 szt, cukier 150 g, mąka pszenna 120 g, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia(...)włoskie drobno posiekane 100 g, dodatkowo: galaretka pomarańczowa 2 szt. , brzoskwinie z puszki 6 szt, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy i sok z cytryny, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
kulinarne odsłony patiCiacho dla prawdziwych łasuchów. Czekoladowy biszkopt, krem toffi z mascarpone, z orzechami, daktylami, a na wierzchu pyszna chrupiąca beza. Dla przełamania słodyczy, biszkopt można posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Składniki (blaszka 24/34): biszkopt: jajka 3 szt, cukier 160 g, olej 70 g, woda 70 g, kakao 20 g, mąka pszenna 120 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, beza: białka(...)posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą pianę wyłożyć na blachę. Piec w 140 st. C przez 1 godzinę. Upieczoną bezę pozostawić w piekarniku przez całą noc. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (8 minut). Miksując na wysokich obrotach, dodać strumieniem olej oraz wodę. Następnie dodać suche, przesiane składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto
kulinarne odsłony patiblogu jest już przepis na klasycznego Snikersa na kruchym miodowym cieście z kremem budyniowym, jednak ostatnio szukając inspiracji natknęłam się na wersję siostry Anastazji na kakaowym biszkopcie z kremem maślanym i orzechową wkładką. Oczywiście musiałam spróbować co z tego wyjdzie, a że wyszło przepysznie to zostawiam Wam przepis, bo jestem pewna, że zachwycicie się połączeniem ciemnego biszkoptu z kremem, kajmakiem(...)chrupiącymi orzechami. Biszkopt: 5 jaj 4 łżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy
Cynamonowe szczęścieDziś chciałam Wam przedstawić przepis na ciasto idealne na różne przyjęcia i okazje. Jest to ciasto na ciemnym biszkopcie, z dżemem wiśniowym i kremem budyniowym domowej roboty. Ciasto jest stabilne, dobrze się kroi i długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, nie za słodkie a do tego ładnie wygląda. Oto przepis: Biszkopt: 4 jajka ok. 0,5szkl. cukru 1 kostka masła (200g(...)mlecznej lub gorzkiej 2-3 łyżki śmietany 30% ok. 150ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej osłodzonej cukrem (u mnie 1 łyżeczka kawy i 1 łyżeczka cukru na 150ml. wrzątku) Sposób przygotowania: Biszkopt: 200g miękkiego masła utarłam z cukrem na puszystą masę. Następnie dalej miksując, dodawałam po jednym jajku i ucierałam do całkowitego połączenia się składników. W oddzielnej misce wymieszałam przesianą mąkę tortową
Waniliowe Improwizacjemojej kuchni nic się nie może zmarnować, więc białka pozostałe po smażeniu pączków wykorzystałam do upieczenia biszkoptu z którego powstała ta piękna i pyszna rolada. Ten krem wymyślony na szybko jest obłędny w smaku. Rolada powstała w takim Walentynkowym wydaniu i może będzie dla Was inspiracją. Upieczcie i dajcie znać czy smakowała. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na biszkopt(...)łyżki mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: pół słoiczka dobrej jakości dżemu truskawkowego ( u mnie 100 % owoców ) cukier puder do oprószenia cukrowe dekoracje jadalne Wykonanie pysznej rolady: 1. Biszkopt białkowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy olej i ubijamy kilka chwil. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie
Izabelawkuchnispecjalne okazję. Wykorzystujemy mrożone wiśnie, więc spokojnie możemy to ciasto przygotować o każdej porze roku. Polecam! Przepis na blaszkę o wymiarach 32 x 20 centymetry Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 150g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)mrożonych drylowanych wiśni 600 ml gorącej wody (do galaretek) Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych Warstwy ciasta od dołu: – biszkopt, – krem śmietankowy, – herbatniki, – kajmak, – herbatniki, – krem śmietankowy, – biszkopt, – galaretka z owocami. *** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem
Blog z Apetytemsłodkie, ale ma też coś chrupiącego, kwaskowatego i kremowego ;) Jeśli jesteście ciekawi to zajrzycie do przepisu, a jest on bardzo prosty :) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm Biszkopt: 4 jajka kl M 80 g mąki pszennej razem z kakao 100 g cukru 1 łyżeczka kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 125 g serka twarogowego Mój(...)łyżka żelatyny ewentualnie 1 łyżka cukru (jeśli pulpa była by dla Was za kwaśna Dodatkowo: 60 g podprażonych płatków migdałowych 150 g kajmaku Pieczemy biszkopt 1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Śliwki kroimy na połówki i jeszcze na pół
Gotowanie...to proste !Uwielbiam kremy na bazie serka mascarpone, a tortach sprawdzają się rewelacyjnie. Do tego jakieś świeże owoce i tort wychodzi przepyszny! Składniki (tortownica o średnicy 24-25cm): Biszkopt: 7 jaj - osobno białka i żółtka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 g serka mascarpone 350 śmietany 30% cukier(...)puder do smaku sok z cytryny do smaku Dodatkowo: świeże truskawki napar z zimnej herbaty Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt. Przygotować tortownicę - spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru wielkości spodu tortownicy). Boków niczym nie wykładać ani nie smarować! Piekarnik nagrzać d0 180 st.C. 2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać
Kuchnia domowa AniCzekoladowy biszkopt i czekoladowy mus, do tego świeże owoce. Tort czekoladowy z owocami to doskonała propozycja na lato, kiedy z łatwością możemy dostać mnóstwo świeżych owoców. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 6 jajek dużych ½ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec(...)cukier i ubijam jak na bezę. Zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. (Biszkopt piekę zawsze 1 dzień lub 2 dni wcześniej, żeby dobrze się kroił). Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy
Słodki sentymentudało? Zobaczcie. Tort ma 3 warstwy kremu. Od dołu: krem czekoladowy z żelką pomarańczową, krem czekoladowy i krem waniliowy z żelką pomarańczową. Uwaga szklanka 200 ml Składniki na dwa biszkopty o średnicy 21 cm: 8 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki podzieliłam na pół i upiekłam dwa biszkopty, każdy z 4 jajek. Białka ubijam(...)jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Drugi biszkopt piekę dokładnie w ten sam sposób (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Każdy biszkopt
Słodki sentymentsmażonymi wiórkami kokosowymi po raz pierwszy spróbowałam u mojej Mamy. A że smaczne i godne, to wyprosiłam przepis. Oczywiście musiałam zrobić trochę „po swojemu” Oryginalnie ciasto jest na białym biszkopcie i serkach waniliowych. U mnie znajdziecie ciemny biszkopt i ricottę. A przepis jest taki Składniki na biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 28 x 35 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu biszkopt kroję na dwa równe blaty. Do nasączenia potrzebuję ¾ szklanki letniej
Słodki sentymentDelikatny deser Amaretto z kakaowym biszkoptem i prażonymi migdałami to super kompozycja, którą stworzycie szybko i bezproblemowo. Świetny deser na ciepłe dni. Uwaga: szklanka 200 ml Z podanych składników zrobicie 8 porcji deseru Amaretto. Składniki na biszkopt kakaowy: 3 jajka 1/3 szklanki cukru ½ szklanki mąki tortowej ½ czubatej łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę(...)koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w tortownicy 24 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu biszkopt kruszę. Wskazówka: ten etap możecie pominąć i skorzystać z kakaowych herbatników Składniki na krem Amaretto: 2 łyżeczki żelatyny
Słodki sentyment