biszkopt - 17572 przepisów (strona:153/1172)

Ciasto orzechowo budyniowe-pyszne, łatwe, kremowe +FILM 140

Witam, dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo łatwe i mega pyszne ciasto. Jest to wilgotny biszkopt orzechowy, przełożony masami budyniowymi na gorąco -śmietankową i czekoladową.  Ciasto niezwykle elegancko się prezentuje, jest wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach. Zrobienie go jest na prawdę bardzo proste, a ciasto na pewno zachwyci. TRADYCYJNIE ZAPRASZAM NA FILM Z PRZEPISEM I WYKONANIEM(...)TEGO PYSZNEGO CIASTA, ZAPRASZAM TEŻ NA MÓJ KANAŁ NA YOUTUBE Blaszka ok 25x40cm ORZECHOWY BISZKOPT -3/4 szkl cukru  -1 cukier waniliowy -3 jajka -400ml mleka -150ml oleju -200g zmielonych orzechów -400g mąki pszennej tortowej -8g  proszku do pieczenia (około 1,5 łyżeczki) MASA BUDYNIOWA 1  -2 budynie śmietankowe lub waniliowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto „Kraina Lodu” 326

Ależ to ciasto wyszło smaczne! Delikatne, piankowe, po prostu pyszne. Biszkopt przygotowany w tradycyjny sposób, tak jak uczyła Babcia – ile jajek, tyle łyżek cukru i mąki. Też to znacie? Do tego pianka z dodatkiem serka homogenizowanego, barwiona niebieską galaretką oraz odrobiną niebieskiego barwnika, a na wierzchu galaretka przygotowana na gazowanym cytrynowym napoju, również barwiona na niebiesko barwnikiem. Jeśli chcecie(...)przepisie, gdyż byłam bardzo ciekawa tego smaku (sama galaretka wyszła mało słodka i bałam się trochę tego, jak się będzie komponować na cieście, ale całościowo wyszło po prostu idealnie). Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 ml śmietanki 30% 500 g serka homogenizowanego waniliowego 3 łyżki cukru pudru

Smaki Na Talerzu
Tort donica z kwiatami – przepis krok po kroku 126

chodzi o stopień trudności wykonania, to nie jest to bardzo łatwe ciasto, ale też nie najtrudniejsze. Na pewno wymaga czasu i cierpliwości. Prace warto rozłożyć sobie na dwa dni. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, gdyż następnego dnia łatwiej się go kroi. Różyczki także lepiej zacząć kleić wcześniej, gdyż jest to dość czasochłonne zajęcie. Powodzenia!     Składniki: Biszkopt: 4 jajka(...)miękkiego masła 170g cukru pudru 2 łyżki mleka Dodatkowo: masa cukrowa – do obłożenia tortu – u mnie masa w kolorze brązowym, białym, fuksja i srebrnym       *** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując *** *** Nadal miksujemy i dodajemy kolejno po jednym żółtku *** *** Następnie w osobnej miseczce mieszamy mąkę pszenną ze skrobią, kakao

Blog z Apetytem
Tort migdałowo- jagodowy 114

znakomicie w tym przypadku więc przysiadłam spisać dokładnie ile czego użyłam i jak tort powstał. Dziś w końcu mogę się nim z Wami podzielić :) Średnica blaszki 26-28cm Biszkopt migdałowy: 5 jajek 120g mielonych migdałów 120g mąki tortowej 25g mąki ziemniaczanej 120g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku migdałowego 3 łyżki oleju Szczypta soli Biszkopt(...)mikserem a szpatułką lub łyżką. Przelewamy do blaszki i wstawiamy na ok 30-35 minut do piekarnika (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy, a następnie dzielimy na dwa blaty. Biszkopt różowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany powoli dodajemy cukier, a następnie żółtka. Przesiewamy mąki wraz z barwnikiem i proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt z 6 jaj 80

takie domowe torty smakują mi o wiele bardziej niż te z cukierni, które miałam okazję jeść. Dlatego dziś postanowiłam podzielić się z wami łatwym i sprawdzonym przepisem na biszkopt do tortu. Jest to jasny biszkopt z 6 jaj. Upiekłam go w tortownicy o średnicy 20cm. Biszkopt wyszedł puszysty i wysoki. Jest idealny do tortu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)koniec można dodać dowolny olejek zapachowy do ciast. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz i przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Biszkopt piekłam do tzw. suchego patyczka, czyli w tym przypadku ok. 45minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam i wystudziłam w formie przykryty ściereczką

Waniliowe Improwizacje
Ciasto Lion 111

Ciasto jest pyszne, polecam. Wykonanie biszkoptu – patrz http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ . Biszkopt upiec, ostudzić i przeciąć na pół. Przygotowanie kremu budyniowego – w szklance mleka wymieszać proszek budyniowy. Mleko z cukrem zagotować i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Mieszając gotować tak długo aż budyń zgęstnieje. Przykryć garnek folią i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, powoli dodawać zimny budyń(...)obroty6, czas 10 sekund Przygotowanie masy krówkowej – masę krówkową wyjąć z puszki i podgrzać w garnuszku. jak masa będzie już płynna dodać ryż i dokładnie wymieszać. Spodnią część biszkoptu umieścić w blaszce w której się piekł. Na biszkopt wyłożyć masę krówkową. Rozsmarować ją równo. Przykryć masę drugim płatem biszkoptu. Lekko przydusić. Krem budyniowy rozsmarować na biszkopcie i obsypać pokruszonymi

Kuchnia Pokoleń
Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy 156

tort ładnie wygląda w przekroju. Poza tym dostałam od siostry zlecenie na tort z takimi kremami na urodziny mamy, a od siebie dołożyłam orzechowe ciasto zamiast zwykłego biszkoptu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Celowo też napisałam że jest to tort na cieście a nie na biszkopcie orzechowym, bo ciasto jest robione na oleju i jest troszkę cięższe i bardziej wilgotne niż tradycyjne(...)biszkopty. Chociaż prawda jest taka że biszkopty orzechowe mogą również stanowić samodzielne ciasta ze względu na ich wilgotność i konsystencję. Wystarczy taki biszkopt polać polewą czy posmarować marmoladą i mamy fajne ciasto. Przepis na same ciasto orzechowe zapożyczyłam z tej strony: https://m.smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-orzechowe-cappuccino,155573,smaki-katriny.html, natomiast resztę dołożyłam od siebie. Oto przepis: Składniki na ciasto orzechowe: 5 małych jajek 3/4szkl. cukru

Waniliowe Improwizacje
Ananasek z biszkoptami 129

Kokosowo makowy biszkopt z kremem ananasowym, biszkoptami i galaretką. Składniki blaszka 23/33): ciasto: białka 6 szt, żółtka 3 szt, cukier 15 dag, wiórka kokosowe 15 dag, mak suchy 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: mleko 500 ml, cukier 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 szt, żółtka 3 szt, mąka pszenna 1 łyżka, masło(...)ananasy w puszce 1 szt, dodatkowo: biszkopty okrągłe 48 szt, marmolada wieloowocowa 0,5 małego słoika, galaretka wiśniowa 3 szt, woda gorąca 4 szklanki, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przygotować suche składniki i dodać je do piany, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

kulinarne odsłony pati
Tiramisu z malinami i białą czekoladą 97

Jedno z moich ulubionych ciast: aromat kawy, biała czekolada i maliny, czy może być coś lepszego? Składniki: Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330 ml kremówki, 250 g mascarpone, 100 g białej czekolady (można dodatkowo osłodzić - dla mnie krem jest wystarczająco słodki) Dodatkowo: maliny, okrągłe biszkopty,  kawa Inka(...)posypania, 1 szkl. zaparzonej kawy  Wykonanie Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na formę, pieczemy ok. 20 minut. Krem: Śmietanę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Chłodzimy

słodki bratek
Oryginalne włoskie tiramisu 138

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą. Deser jest wilgotny i rozpływający się w ustach <3  Składniki: 6 żółtek 3 białka 160 g drobnego cukru 500 g serka mascarpone 250 g podłużnych biszkoptów do tiramisu  dodatkowo: 300 ml mocnej kawy espresso gorzkie kakao do posypania Przygotowanie: Zaparzamy kawę, przelewamy(...)mascarpone. Łyżką drewnianą lub mikserem krótko i na bardzo wolnych obrotach. Po połączeniu masa powinna być gęsta i puszysta.  Następnie do masy dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie łyżką. Biszkopty zanurzamy w kawie. W naczyniu układamy warstwę nasączonych biszkoptów, następnie wykładamy połowę kremu i delikatnie go rozprowadzamy. Na krem wykładamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i później drugą połowę kremu

Życie zaczyna się w kuchni
Tort z frużeliną malinową i wafelkami 99

przepis . Przygotowałam tort z domową frużeliną malinową i kremem z dodatkiem wafelków. Nie lubię przesłodzonych tortów, dlatego dobrałam składniki w taki sposób, żeby słodyczy było w sam raz . Biszkopt do tortu wykonałam z TEGO przepisu. Oczywiście tort możecie udekorować według własnej wyobraźni . Tort z frużeliną malinową i wafelkami Frużelina malinowa 180 g mrożonych malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki agar(...)krem jest lekko żółtawy. Nasączanie tortu Do zimnej wody dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Zamiast wody możesz użyć także herbaty. Składanie tortu Gotowy biszkopt podziel na 3 równe części. Jedną część włóż na spód rantu. Nasącz biszkopt 100 ml wody z cukrem i cytryną. Na nasączony biszkopt włóż krem z frużeliną malinową i wyrównaj

Przepisy na widelcu
Wytworna, wyborna, świąteczna marysieńka 76

wart wszelkich starań. Pyszna i pięknie się prezentująca na talerzu marysieńka oczaruje gości. Stanie się fantastycznym akcentem dla pachnącej choinki, uroczych pierników i palących się świec. Świąteczna marysieńka Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szklanka cukru (220 g) 2 łyżki kakao (50 g) 5 pełnych łyżek mąki (140 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (5 g) Orzechowa beza(...)mąki ziemniaczanej (40 g) 250 g miękkiego masła Poncz: pół szklanki kawy Polewa czekoladowa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 2/5 szklanki śmietanki 30% (100 ml, 100 g) Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Białka ubijamy, na najwyższych obrotach miksera, na sztywną pianę, wsypujemy cukier, ubijamy, aż otrzymamy gęstą lśniącą pianę, nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku

KulinarneImpresje.pl
Makowiec biszkoptowy 100

mnie idealny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyście wzbogacili masę makową o bakalie (tradycyjnie, makowiec biszkoptowy ich nie posiada), a dodatkowo na blogu znajdziecie także inny makowiec na biszkopcie – odwracany, właśnie z bakaliami. Makowiec biszkoptowy – biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kropel aromatu migdałowego – wg uznania Makowiec biszkoptowy – polewa: 100 g masła 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka 5-6 łyżek cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18% Biszkopt: Jajka przelewamy ciepłą wodą, jeśli są z lodówki i wycieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli – gdy zrobią się białe, zaczynamy stopniowo, powoli dosypywać cukier

Poezja smaku
Ciasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków 120

duet idealny. Dlatego, gdy pierwszy raz spróbowałam u znajomej ciasta tiramisu , po prostu się w nim zakochałam. Pyszne, delikatne ciasto bez pieczenia z jajeczno-serowym kremem przełożonym nasączonymi biszkoptami. Przygotowując ten deser powinniście mieć pod ręką likier Amarretto i… pyszną, aromatyczną kawę . Bez niej ani rusz. U mnie dziś wyjątkowa kawa Riposso Bianco 100% ARABICA ze sklepu CzasKawy.pl Ziarna(...)czyli jako tradycyjne włoskie espresso, jak i w połączeniu z mlekiem (jak wiecie, to moja ulubiona wersja kawy ;)). Sprawdza się ona również doskonale do nasączenia najróżniejszych ciast, w tym biszkoptów do wspomnianego tiramisu. Właściwie mogę Wam tu polecić wszystkie dostępne kawy marki Riposso Kawa, którą można pić każdego dnia P.s. Warto teraz zajrzeć na stronę czaskawy.pl bo znajdziecie tam świetną

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania