możecie namoczyć w alkoholu (ja unikam procentów). Polecam do tego celu wiśniówkę lub inny owocowy trunek. Wówczas do alkoholu nie dodajecie cukru - przejdzie słodyczą namoczonych śliwek i tym naponczujecie biszkopt. Jeśli chodzi o ciasto to postawiłam na niezawodny biszkopt rzucany z tego przepisu ( klik ). Dostosowałam tylko proporcje pod większą formę. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanki drobnego(...)godziny. Następnie śliwki pokroić na mniejsze kawałki a do pozostałej kawy dodać 2 łyżki cukru (można lekko podgrzać aby cukier dokładnie się rozpuścił. Kawa posłuży jako poncz. Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec partiami wsypywać przesianą mąkę wraz z kakao
My simple kitchenSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru pomarańczowego 0,5 litra mleka(...)litra przygotowanej zimnej wody sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo: ok. 50 g startej gorzkiej czekolady 50 g posiekanej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościPuszysty, delikatny biszkopt, przekładany musem jabłkowym i konfiturą malinową. Bardzo szybki przepis dla niecierpliwych , zapracowanych lub dla nie zapowiedzianych gości:) Jedyna trudność aby dobrze przygotować ciasto na biszkopt.Wykorzystałam konfiturę malinową, którą latem osobiście zrobiłam i mus jabłkowy, również ze swoich zapasów. Mus jabłkowy można nabyć gotowy, Ja miałam w swojej spiżarce więc go wykorzystałam. Można szybko przygotować taki(...)smażąc świeże jabłka, przepis poniżej, zapraszam:) Składniki Biszkopt 6 jajek 1 szklanka przesianej mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Mus jabłkowy 1 kg obranych, pokrojonych na ćwiartki jabłek 1/2-3/4 szklanki cukru( zależy ilość od kwaśności jabłek) szczypta cynamonu 1/4 szklanki wody Dodatkowo słoik konfitury malinowej świeże mainy do dekoracji cukier puder
gotuj ze mnąCiasto kawowe z nutką amaretto i cappuccino . Na kakaowym biszkopcie, z kremem straciatella oraz galaretką kawową. Udekorowane rozetkami z kremu cappuccino i posypane tartą gorzką czekoladą . Ciasto jest przeznaczone dla osób lubiących kawę . Jak wykonać ciasto kawowe pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. CIASTO(...)KAWOWE SKŁADNIKI : Biszkopt : jajka (3szt.) cukier (4 łyżki) mąka pszenna (2 łyżki kopiaste) kakao (1 łyżka kopiasta) proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) sól (szczypta) Poncz: woda gorąca (1/4 szkl.) kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka) amaretto (50 ml.) cukier (1 łyżeczka) Masa straciatella : czekolada gorzka (150 g) kremówka 30% (600 ml.) cukier puder (3 łyżki ) żelatyna
RITA food channelwspaniały włoski deser krąży u nas w rodzinie od około 2002 roku. Trzymając się ściśle przepisu zawsze wychodzi pyszne. Tajemnica tkwi w kremie z serka mascarpone oraz biszkoptach, podłużnych dobrej jakości. Deser wywodzi się z Włoch podawany najczęściej z kawą espresso. Legenda głosi że pierwowzorem tiramisu miał być deser zwany zuppa del duca, przygotowany na początku XVIII wieku przez sieneńskich(...)jest taki, że deser Tiramisu to raj dla p[odniebienia. Zapraszam po przepis:) Składniki 750 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 36% 200 g cukru duża paczka długich biszkoptów ( b.dobre są w Lidlu) 300 ml mocnej kawy 100 ml rumu ciemnego 4 żółtka kakao Przygotować foremkę prostokątną , u mnie naczynie żaroodporne długość 28/18. Kawę wymieszać z rumem, posłodzić
gotuj ze mnąCiasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia – Kolejny pyszny torcik w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczny, kremowy, wilgotny od dobrze nasączonych biszkoptów, aromatyczny. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Torcik jest waniliowy, troszkę rumowy, czekoladowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Wygląda smakowicie i na jednym kawałku nie można poprzestać. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)cukru 15g mąki ziemniaczanej 80g cukru kryształu 500ml mleka 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 20g kakao bez cukru Dodatkowo: około 220g podłużnych biszkoptów 2 nieduże banany (waga ze skórką około 250g) sok z 1/2 cytryny Do nasączenia: około 160ml mleka 60-70ml rumu Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki
Mała Cukierenkajuż gdzieś tyle czasu minęło od jego przygotowania :) Ciasto jest niezwykle proste i możecie wierzyć mi na słowo, że zdążycie przygotować je jeszcze dziś! Składniki na blaszkę 22x32cm Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki czarnego kakao Galaretka z malinami: 500g mrożonych malin 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 750ml wrzącej wody Pianka malinowa: 400ml słodkiej(...)śmietanki 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone 1 galaretka malinowa rozpuszczona w szklance gorącej wody Dodatkowo ok 100g przyrumienionych na suchej patelni płatków migdałów Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy mikserem, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Do biszkoptu dodajemy przesianą mąkę z kakao, delikatnie mieszamy i przelewamy
Kuchnia w czekoladzieScroll down for recipe in English. Składniki: (tortownica o średnicy 18 cm.) Biszkopt 1: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki octu 2 łyżki oleju rzepakowego Biszkopt 2: Składniki identyczne jak na biszkopt 1. Krem: 400 g. śmietanki 36% 500 g. mascarpone 3/4 szkl. cukru pudru(...)minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu blaszki odczekaj kilka sekund a następnie upuść ją wraz z ciastem na podłogę z wysokości około 20 cm. Odczekaj 15 minut, wyjmij biszkopt z blachy i wystudź na kratce. Tak samo postąp z biszkoptem nr 2. 1 szklankę wody zagotuj, ostudź, wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. 100 g. śmietanki przelej do małego
Delicious Placeserkiem mascarpone. Chociaż tort z orzechów laskowych jest o wiele delikatniejszy niż też z orzechów włoskich, to jest pieczony stosunkowo rzadko. Oto prosty przepis na wspaniały tort orzechowy. Biszkopt z orzechów laskowych: potrzebne składniki 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych (ok. 10 dag) 1,5 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru pudru 6 jajek 1 łyżka rumu lub aromat rumowy(...)kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny Mona dodać 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych Poncz do tortu Pół szklanki czarnej herbaty 2 plasterki cytryny 1 łyżeczka cukru Kieliszek rumu Przygotowanie biszkoptu Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik
Gotujemy i jemyprostu “ciasto z truskawkami”. U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto! Dla “truskawkowyjadaczów”. Składniki: * biszkopt (na blachę o wymiarach 27x27cm): – 50g masła – 4 jajka – 0,5 szklanki cukru – 3/4 szklanki mąki – 1 łyżeczka(...)połączenia się składników. Masę wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180C przez 15-20 minut ( do tzw.”suchego patyczka”). Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika, biszkopt przekładamy (razem z papierem) do keksówki i delikatnie dociskamy brzegi. Studzimy. W między czasie przygotowujemy masę truskawkową. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Połowę truskawek miksujemy w blenderze
CookYourselfjest to ciasto, które przygotujemy w kilka chwil, trzeba upiec biszkopt, zaczekać aż galaretka stężeje, ale efekt końcowy jest wart każdej minuty czekania. Puszysty biszkopt, pyszne maliny i bita śmietana. Ciastem możemy cieszyć się przez cały rok, bo można użyć do niego mrożonych malin. Biszkopt: 5 jajek L 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu blaszkę zrzucamy na podłogę z wysokości około 1 metra (dzięki temu biszkopt będzie równy). Studzimy. 2. Kiedy biszkopt się studzi przygotowujemy galaretkę używając o połowę mniej wody niż w przepisie na opakowaniu. Wodę zagotowujemy, wyłączamy, rozpuszczamy w niej galaretkę. Wrzucamy rozgniecione
Szefowa kuchniminut + chłodzenie Składniki: – 500 dag sera mascarpone – 4 jajka (4 żółtka i 2 białka) – 100 g cukru pudru – 180 ml mocnej kawy espresso – 30 ml amaretto – 20-30 podłużnych biszkoptów (ok 150 g) – 2 łyżki kakao do posypania – szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, odstaw. Żółtka jajek ubij z cukrem na bardzo puczystą masę. Dodawaj(...)miksuj cały czas. Na koniec dodaj ubite białka i już bardzo delikatnie zmiksuj lub wymieszaj. Zaparz mocną kawę, nieco ją wystudź i dodaj alkohol. W naczyniu ułóż pierwszą warstwę biszkoptów. Polej je kawą za pomocą łyżeczki. Możesz też nasączać biszkopty zanurzając je w kawie, ale mocząc je biszkopty są bardziej miękkie. Tobie pozostawiam wybór. Na biszkopty włóż połowę kremu
nietylkopasta.plowoce. Ciasto piekłam na urodziny taty. Podeszłam do tematu bardzo luźno. Na pewno chciałam wykorzystać czerwoną porzeczkę i śmietanę, a reszta przyszła sama :-) Wyszło pysznie, więc szczerze polecam. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie, różowa warstwa i porzeczka(...)czekolady 80 ml mleka 3,2% 100 g masła Dekoracja: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 2 łyżki kakao WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli
Passions hobbies lifeRewelacyjny torcik serowy na bazie twarogu, świeżych truskawek i biszkoptów. Sernik bez pieczenia jest szybki w przygotowaniu, efektownie wygląda i świetnie smakuje w towarzystwie małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Warstwa serowa: 650g twarogu sernikowego z mascarpone Président 400g śmietany 30% 6 łyżek cukru 100ml mleka 6 łyżeczek żelatyny kilka kropel aromatu waniliowego Warstwa serowo - truskawkowa: 300g twarogu sernikowego(...)pudru 100ml wody 3 łyżeczek żelatyny 100g śmietany 30% Mus truskawkowy: 300g świeżych truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Dodatkowo: 12-14 sztuk okrągłych biszkoptów 120g podłużnych biszkoptów 200g świeżych truskawek bita śmietana Wykonanie: 1. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć okrągłymi biszkoptami, a dookoła obłożyć podłużnymi biszkoptami. 2. Warstwa serowa: Żelatynę zalać połową
Szalona Kuchnia Ewelinyborówki więc kupiłam, wcześniej miałam zrobić lody ale powstało tiramisu. Które bardzo szybko znikło. Ciasto jest na małą blaszkę – 24 x 24 składniki 2 paczki biszkoptów podłużnych 1 paczka okrągłych biszkoptów Śmietana 36% 750 ml 2 opakowania serka ricotta po 250 g 1 opakowanie borówek 250 g 4 łyżki cukru pudru żelatyna 3 łyżeczki przygotowanie Blaszkę przygotować wyłożyć(...)cukrem pudrem ale krótko. Żelatynę rozpuścić wcześniej w przegotowanej wodzie. Do śmietany dodać serki zmiksować, na końcu dodać żelatynę i borówki – wymieszać łyżką. Teraz 1 rząd wykładamy biszkopty podłużne można skropić je kawą i nakładamy masę. Potem nakładamy 2 część biszkoptów teraz dajemy okrągłe biszkopty i znów masę. 3 część biszkoptów podłużne i ostatnia warstwa masy
Moje Wyroby