ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu- nazwa więc nikogo nie powinna dziwić ;P Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo- kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce- dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym, ale nie przesłodzonym. Polewa(...)bazie extraciemnego kakao sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina- polecam! Składniki na biszkopt: 4 jaja 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki letniej wody Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy
Domowe ciastaCiasto wiśniowe na makowym biszkopcie jest proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Krem wiśniowy na bazie śmietany i mascarpone świetnie się łączy z makowym biszkoptem i dżemem wiśniowym. Dzięki tak dobranym składnikom możemy przygotować pyszne ciasto wiśniowe poza sezonem, bo nie wymaga ono od nas posiadania wiśni. Oczywiście jeżeli posiadacie mrożone wiśnie, to możecie przygotować z nich frużelinę wiśniową zamiast(...)korzystać z dżemu wiśniowego. U mnie dekoracja z galaretek nadziewanych wiśniami (domowych) i liści z marcepanu (liście robiłam sama). SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g niebieskiego maku 110 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa i nasączenie: 1 duży słoik dżemu wiśniowego 1 torebka herbaty białej lub zielonej lub szarej
Passions hobbies liferoku na naszym świątecznym stole pojawił się tort makowo-orzechowy. biszkopt makowy: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 3/3 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżka proszku do pieczenia biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 700 ml mleka(...)poncz: 1/2 szklanki wody sok z połówki cytryny 1 łyżeczka cukru pudru ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki 150 g posiekanych orzechów włoskich płatki czekoladowe gwiazdki z czekolady biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę,mak i proszek. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę wylać do okrągłej
Kolorowa kuchnia Elkiważnym składnikiem jest krem czekoladowy, który świetnie łączy się ze śliwkami. Na wierzchu ciasta znajduje się śmietana, która świetnie się komponuje z całością ciasta. Oczywiście bazą całego ciasta jest biszkopt kakaowy. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Śliwki i nasączenie(...)łyżki kakao suszone śliwki WYKONANIE Dzień wcześniej: Śliwki przekroić na pół, przełożyć do miseczki, zalać rumem i przykryć szczelnie folią spożywczą. Odłożyć w chłodne, ciemne miejsce. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier
Passions hobbies lifeŚwiąteczne niebiańskie kapuczino. Bardzo delikatny kakaowy biszkopt, nasączony kawą, przełożony kremem budyniowym, zwieńczony delikatną, puszystą pianką. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki na biszkopt: ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao 4 jaja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 200g masła ½ l mleka Kawowa pianka: 2 szklanki(...)mleka 1 opakowanie ulubionego cappuccino 2 śnieżki 5 łyżeczek żelatyny 1 czekolada deserowa Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, w trakcie ubijania dodawać partiami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku. Krem budyniowy: Budynie ugotować w ½ l mleka. Wystudzić
Słodki ZakątekJeśli macie ochotę na lekkie świąteczne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Puszysty biszkopt makowy przełożony śmietankowym kremem z dodatkiem moreli z syropu i rodzynkami namoczonymi w likierze Amaretto. Zamiast moreli można użyć brzoskwiń z puszki, też będzie pysznie ( a co do rodzynek - jeśli ich nie lubicie po prostu je pomińcie ). Mam to szczęście, że posiadam dość spory zapas domowej(...)syropie, dlatego postanowiłam ich tutaj użyć i uważam, że swoim wyrazistym smakiem pasują do tego ciasta idealnie. To naprawdę bardzo smaczne, nie za słodkie ciasto, które szybko znika ;). Biszkopt makowy: 5 dużych jajek 180 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy z morelami
Opowieści z piekarnikaDziś mam dla Was prawdziwą ucztę smaków! Plus wskazówki dla ciekawych jak zrobić baardzo wysoki tort z biszkoptu. Śmietankowy tort z żurawiną robiłam z okazji przyjęcia mikołajkowego, na które zaprosiliśmy całkiem sporo gości – więc ciasto też musiało być słusznych rozmiarów. Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm. Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego(...)świeżej żurawiny i delikatnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Całość doprawiamy prażonymi orzechami laskowymi i galaretką w cukrze – to musi być dobre! ;) Składniki na 1 blat biszkoptu (potrzebne będą 2): 4 jajka 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki
Ciastkozercywyzwanie, tort wyczynowy, tort bardzo zdrowy i pyszny! Zleciłam sobie wykonanie ciasta bez zbóż i cukru. Wykonać tort bez glutenu jest wyzwaniem, a bez zbóż ... wyczynem. Jako bazę do biszkoptu wybrałam mąkę kasztanową i kokosową. Ta pierwsza to debiutant w mojej kuchni. Cholernie droga, a niebiańsko pyszna. Pokochałam jej słodki, orzechowy smak. Warto wyrzec się innych produktów(...)zdrowie. Do zbóż wiechlinowatych zaliczamy: pszenicę (w tym stare odmiany-orkisz, samopsza, płaskurka), żyto, ryż, owies, jęczmień, sorgo, proso (kasza jaglana), kukurydza. Składniki na średniej wielkości tortownicę : Biszkopt: 1 1/4 szklanki mąki kasztanowej, 3/4 szklanki mąki kokosowej, 200 ml wody, 150 ml dżemu wiśniowego (u mnie domowy bez cukru), 70 ml oleju kokosowego, 50 ml syropu daktylowego (można
Jeść, by żyć w zdrowiuzagrały ze sobą idealnie. Wbrew pozorom nie było za słodkie a wyraźny w smaku mus z deserowej czekolady grał tutaj główną rolę. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju łyżka kakao herbata(...)czekoladowy: 500 ml śmietanki 30% 160 g czekolady deserowej dodatkowo: 3 banany 2 opakowanie galaretki bananowej 4 łyżki nutelli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę. Ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Mąkę wymieszać z mąką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuch przykrywa ulice i drzewa. Ostatnio niestety u nas słabo ze śniegiem na Wigilię. Co roku więc na stole gości u nas prosty ale wspaniały tort zimowy. Tort to biszkopt przekładany delikatnym jak chmurka i puszystym jak śnieg kremem kokosowym. Szklanka Ambition Latte Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki i wymieszać do połączenia się składników. Przygotowujemy biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. Dodawać żółtka i miksować do połączenia się żółtek z masą. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia
Kuchnia w oparachbyć może większość znajdziecie u siebie w domu. Sam wypiek jest mało słodki, wilgotny, intensywnie kokosowy – na pewno nie raz wrócicie do tego ciasta. Łabędzi puch – biszkopt: 6 średnich jajek ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 2 bułki “kajzerki” – świeże lub lekko czerstwe 3 szklanki mleka ½ szklanki cukru(...)wiórków kokosowych 300 g kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, malinowego) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu; gdy ciasto jest dla dzieci, pomijamy) Biszkopt: Dno blaszki o wymiarach ok. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 160-170ºC. Jajka przelewamy ciepłą wodą i wycieramy. Dokładnie oddzielamy sześć żółtek
Poezja smakutiramisu. Polecam. TIRAMISU DYNIOWE Składniki: 300 ml śmietany 30% 2/3 szk cukru pudru 200 g mascarpone 1 szkl puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 1 zaparzona i wystudzona mocna kawa kakao do posypania Przygotowanie: Puree z dyni: dynię kroimy na kawałki i pieczemy ułożoną skórą do spodu w temperaturze 180 stopni przez(...)Resztę śmietany odstawiamy do lodówki. Formę wykładamy wzdłuż i w szerz dwoma warstwami folii spożywczej (ułatwi to wyciągnięcie deseru na talerz). Na folii na dnie układamy warstwę biszkoptów, po bokach biszkopty ustawiamy pionowo lub poziomo według uznania. Biszkopty na dnie naczynia skrapiamy ostudzoną kawą, a następnie układamy warstwę masy serowo-dyniowej, na niej układamy warstwę biszkoptów zamoczonych
Bon appetit mon amieDomowy Baton Twix to rozpływający się w ustach smakołyk z pyszną masą krówkową, czekoladą i biszkoptami zanużonymi w rozpuszczonych piankach. P rzepis można dowolnie modyfikować wedle własnych upodobań, zmieniać proporcje mlecznej i gorzkiej czekolady, czy poeksperymentować z rożnymi smakami pianek. składniki na formę 28 x 24 cm spód 400 g pianek Marshmallows 100 g masła 300 g biszkoptów(...)masa krówkowa 500 g krówek 100 g masła 1/2 szklanki mleka polewa czekoladowa 200 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka przepis Biszkopty rozdrabniamy na mniejsze kawałki ale nie zbyt drobne i wrzucamy do miski. Do drugiej miski przekładamy pianki, dodajemy pokrojone miękkie masło i wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej często mieszając, do momentu aż masa uzyska
Smakowite Daniatort to istny raj na ziemi. Orzechowy biszkopt, masa jabłkowa i krem z bitej śmietany pasują do siebie idealnie. Tort jest wilgotny nawet bez ponczowania biszkoptów. Jak wiadomo do wypieków nie zawsze potrzebujemy tylko formy ale w przypadku tego tortu potrzebna była również patelnia. Miałam okazję przetestować patelnię Fissler SensoRed i powiem wam, że jest rewelacyjna. Patelnia(...)brzeg umożliwia bezkroplowe wylewanie. Patelnia jest dosyć droga ale warta swojej ceny. To jest zakup, który będzie nam służył kilka lat więc na prawdę warto zainwestować. Składniki: Biszkopt orzechowy: 5 jajek L 5 łyżek cukru 130 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszy manny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 0,5 kg jabłek
Ala piecze i gotujebakaliami to moja kolejna wariacja na temat tortu z kremem o smaku chałwy Przygotowałam go na uroczystość rodzinną i muszę nieskromnie powiedzieć, że podbił serca, a może żołądki gości Biszkopt kakaowy nasączony rumem i krem na bazie budyniu o smaku chałwy z dużą ilością bakalii. Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami smakuje genialnie i warto go przygotować(...)Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 0,75 szklanki mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 0,25 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki aromatu rumowego Poncz: 0,25 szklanki rumu ( można mniej lub więcej - według upodobań ) 0,5 szklanki wody Krem: 2 budynie śmietankowe
WSZYSTKO SMACZNE