biszkopt - 17572 przepisów (strona:169/1172)

Ciasto kokosowo orzechowe 581

gębie". Jeśli nie na święta to koniecznie po, musicie je upiec.  Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 750 ml  mleka  300 g kokosu 3/4 szkl cukru(...)masła  2 średnio-czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 puszka masy krówkowej 510 g 250 g masła 300 g orzechów włoskich Alesto  Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać

Ala piecze i gotuje
Tort malinowo-kokosowy 143

będzie wyglądał na świątecznym stole - polecam! :)   Kocham piec torty! Wbrew temu, co może się wydawać są to bardzo proste w przygotowaniu wypieki, o ile dysponujemy sprawdzonym przepisem na biszkopt. Jest tysiące kombinacji kremów, którymi możemy je przełożyć, ponczów, którymi możemy je nasączyć i owoców, które możemy dodać! Warto eksperymentować, by stworzyć swoją ulubioną kombinację. Ten zrobiłam na życzenie Dominik(...)udał się wspaniale. Jedynie dekorowanie wyszło mi nieco koślawo, ale trening czyni mistrza. Na święta piekę kolejny tort! :)   Do pieczenia używam tortownicy o wymiarach 23-25 cm. Ten biszkopt zawsze się sprawdza, rośnie bardzo wysoki, więc idealnie nadaje się do tortów. Upuszczenie go z wysokości zaraz po upieczeniu gwarantuje, że nie opadnie, a odwrócenie do góry dnem podczas stygnięcia

Cooking Monster
MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI 325

tego ciasta mama prosiła mnie już chyba z pól roku! Postanowiłam dogodzić Jej na weekend i tak oto w mojej kuchni narodziło się ciasto o nazwie Makowa Panienka. Makowy biszkopt pokryty słodkim kremem z brzoskwiniami i śmietanową pianą jest fantastycznym pomysłem na zbliżające się Święta. Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał(...)jego dokładkę. A dla wielbicieli makowych ciasto polecam jeszcze Ananaska albo Pijaka – oba te ciasta są oczywiście na blogu. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier – 1 szkl * mak – 1 szkl * mąka puszysta poznańska LUBELLA – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczki * aromat do ciast migdałowy – 1 łyżeczka KREM

Ostra na Słodko
Truskawkowa fantazja 136

Ciasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki(...)galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 1 paczka biszkoptów okrągłych masa jogurtowa: 400 ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukier puder 1 i 1/2  łyżeczki płaskie żelatyny wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki musu truskawkowego 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka fix do śmietany truskawki do dekoracji Biszkopt: Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, dodaję stopniowo

wesoła kuchnia
Tort filiżanka kawy 145

Tort który wbrew pozorom zrobimy szybko. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej krem kawowy: 500 g masła 1/2 szklanki cukru 4 jaja wielkość M 2 łyżki kawy rozpuszczalnej poncz: 1/2 szklanki naparu kawy mocnej(...)szklanki wina białego 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki dekoracja filiżanka: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki miodu sztucznego obsypanie: 50 g czekolady gorzkiej ziarenka kawy Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam, kolejną dodaję jak cukier się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka stopniowo

wesoła kuchnia
TIRAMISU BEZ JAJEK 134

kawowe.  Dodatek alkoholu to doskonałe połączenie. Moja wersja jest bez jajek, na szybkiego. Każdy może zrobić taki szybki deser a już potem delektować się pysznym smakiem.  Składniki: biszkopty podłużne 1 opakowanie śmietana kremówka 500 ml. serek mascarpone 250 gram cukier puder 3 łyżki likier kawowy 2 łyżki kawa rozpuszczalna 1 łyżka woda ciepła 1 szkl.  kakao(...)Sposób przygotowania: 1.  Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i wymieszać szpatułką. Dodać likier i ponownie wymieszać. 2.  Kawę zalać wodą - wymieszać. Biszkopty ułożyć w formie podłużnej. Każdy biszkopt nasączyć kawą ( ja po 1.5 łyżce nasączyłam każdy biszkopt ). 3.  Połowę kremu wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Nasączyć kawą. Wyłożyć resztę

Kuchnia Paulettes
ŚMIETANOWIEC W BISZKOPCIE 134

Delikatny biszkopt, delikatna śmietana i kryształki galaretki. Co może być lepszego? SKŁADNIKI TORTOWNICA 25-26 cm: Biszkopt: jaja 4 szt. mąka 3/4 szkl. cukier puder 3/4 szkl. proszek do pieczenia 2 łyżeczki Poncz: woda 4 łyżki sok z cytryny 2 łyżki Krem: śmietana kremówka 30 % 1 l.  cukier puder 4 łyżki esencja z wanilii lub aromat kilka kropel(...)łyżki żelatyna 8 płaskich łyżeczek woda zimna ok. 8-9 łyżek  galaretka owoce leśne 2 op.  woda 800 ml.  Dodatkowo: cukier puder do oprószenia METODA: Biszkopt:  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder. Następnie żółtka dalej miksując. Mąkę i proszek przesiać dodać do piany z białek, mieszając delikatnie szpatułką

Kuchnia Paulettes
DELIKATNA BISZKOPTOWA SZARLOTKA 86

Ciasto jesienne z pyszną marmoladą jabłkową i powidłami śliwkowymi. Ciastem jest delikatny biszkopt, który rozpływa się w buzi. Jest to takie ciasto, które dobrze i równo kroi się, dzięki czemu prezentuje się elegancko. Idealne na różne okoliczności, a przy tym proste do zrobienia.  SKŁADNIKI: jaja 7 szt. mąka pszenna 1 szkl.  cukier puder 1 szkl. proszek do pieczenia(...)jabłkowa ok. 1 kg  galaretka np. cytrynowa 2 op.  powidła śliwkowe 5 łyżek  cynamon 1/2 łyżeczki śmietana kremówka 150 ml.  mascarpone 250 g.  METODA: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas miksując, aż piana będzie sztywna. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem

Kuchnia Paulettes
Rafaello z białą czekoladą + film 230

Rafaello z białą czekoladą na biszkopcie to idealny smakołyk dla wielbicieli białej czekolady i kokosu, niezwykły deser dla każdego łasucha. Ciasto Rafaello oprócz innych okazji będzie znakomitą propozycja na świątecznym stole.   składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 ml śmietany kremówki(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części

Smakowite Dania
Szarlotka królewska 131

Szarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje(...)zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa mleczno-maślana • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 łyżek mleka w proszku • 5 łyżek gorącej wody Jabłka • 1 kg obranych i startych jabłek • 1 galaretka cytrynowa Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

To co kocham
Karmelowe tiramisu z czekoladą 128

deserów. To niecodzienne tiramisu jest bardzo sycące i dość słodkie. Już małym kawałkiem można się nasycić, ale nie sposób na nim poprzestać. Składniki: • długie biszkopty • 2 czekolady gorzkie • 1/2 szklanki mleka • 250 g serka mascaprone • 1 puszka masy kajmakowej • posiekane migdały do posypania Poncz • 1 szklanka mocnej kawy • amaretto wg uznania Wykonanie: • Czkoladę połamać(...)powoli rozpuścić w gorącym mleku. • Zmiksować masę kajmakową z czekoladą, dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać. • W naczyniu prostokatnym ułożyć na dnie biszkopty maczane w kawie z amaretto. • Na biszkopty wyłożyć część masy i ponownie położyć biszkopty. • Postępować tak do wykończenia masy i biszkoptów. Ja miałam większe naczynie więc

To co kocham
BISZKOPT Z MASĄ SEROWO-ŚMIETANKOWĄ 272

Składniki na biszkopt: 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) Składniki na krem: 1 opakowanie serka Mój ulubiony (450 g) 2 galaretki (dowolny kolor) 5 łyżeczek cukru i 1 łyżka cukru 2 śmietany kremówki (0,5 l razem) lub śmietana wiejska 18% (opakowanie(...)Składniki polewy: 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny Dodatki: dżem (smak wg uznania) Sposób przygotowania biszkoptu: Żółtka wybić do misy. Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką. Mąkę wymieszać z proszkiem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto W-Z 3110

bita śmietana nie jest mdła. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto doskonałe na wszelkie uroczystości. Polecam!     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm)   Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/4 szkl cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki naturalnego ciemnego kakao   Bita śmietana: 800 ml dobrze(...)śmietanki 36%   Dodatkowo: ok. 200 g powideł śliwkowych (polecam domowej roboty ) 150 g schłodzonej śmietanki kremówki do dekoracji 1 łyżeczka cukru pudru     Przygotowanie:   Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli

Nastoletnie Wypiekanie