biszkopt - 18139 przepisów (strona:167/1210)

Wszystkiego najlepszego i subtelnie słodkiego w Dniu Kobiet! 175

łyżki cukru (ok. 50 g) ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 filiżanka mocnej kawy (może być z ekspresu, parzona lub rozpuszczalna) 4 łyżki alkoholu (whiskey, amaretto lub po prostu spirytusu) podłużne biszkopty (4 na jedną porcję) kakao do oprószenia deserków Wykonanie Jajka dokładnie myjemy, następnie przelewamy bardzo gorącą, prawie wrzącą wodą, wycieramy ręcznikiem papierowym. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem(...)ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie, mieszając łyżką lub drewnianą szpatułką, stopniowo dodajemy pianę z białek i łączymy ją z masą serową. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem. Dwa podłużne biszkopty porządnie moczymy w mieszance kawy z alkoholem. Nasączone biszkopty dzielimy na kawałki i układamy na dnie pucharka, na biszkopty wykładamy porcję kremu, następnie kolejne dwa nasączone biszkopty i kolejna porcja

KulinarneImpresje.pl
Biszkopt z mango, ukrytymi malinami i kruszonymi bezami 215

torciki o średnicy 8 cm i jedno większe o średnicy 16 cm.  Możecie zrobić jeden duży torcik musowy używając tortownicy o średnicy 23-24 cm Spód jest z biszkoptu nasączonego cytrynówką.  W środek musu ukryłam maliny (użyłam zamrożonych, nie rozmrażając ich wcześniej) Na wierzch pokruszyłam bezy, ale możecie ozdobić według własnego uznania i fantazji ;) Upiekłam biszkopt w dużej(...)płaskiej prostokątnej blaszce, następnie wycinałam okręgi około 1 cm mniejsze od obwodu foremki.  Przepis na biszkopt 5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki wymieszać i przesiać.  Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ryżowy przekładaniec 228

postanowiłam poeksperymentować. W życiu nie spodziewałabym się, że użyję do ciasta ryżu preparowanego. Pierwotnie miała wyjść galaretka z bananami i masą śmietankową.  Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec.  Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją rolę(...)ziarenka ryżu nadają całości smak dzieciństwa.  Ryżowy przekładaniec  Biszkopt: 5-6 jajek 6 łyżek kopiastych cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.  Mąki przesiać przez z sitko z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.  Do ubitych jajek

Kuchnia smaków
DESER TIRAMISU 129

wychodzą 4 kieliszki lub pucharki SKŁADNIKI 4 żółtka 2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki cukru waniliowego 500 - 600 g mascarpone 1 filiżanka kawy 1 kieliszek likieru migdałowego 1 paszka biszkoptów Gorzkie kakao PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka wybijamy do miski. 2. Dodajemy cukier, cukier waniliowy. 3. Ucieramy nad gorącą kąpielą wodną. Odstawiamy do wystudzenia. 4. Do przestudzonych żółtek dodajemy serek mascarpone(...)Gotową masę wkładamy do lodówki.  Ja włożyłam na całą noc, a deser składałam na drugi dzień. 6. Do filiżanki wsypujemy 4 łyżeczki kawy wlewamy likier migdałowy (Amaretto). 7. Biszkopty moczymy w kawie. 8. Na dnie kieliszków lub pucharków układamy po 2-3 biszkopty. 9. Na biszkopty dajemy trochę masy, następnie układamy nasączone biszkopty i wylewamy masę. 10. Wierzch deseru

Marcepanowa kuchnia
Ciasto cygańskie ścieżki 215

Cygańskie ścieżki to bardzo kolorowe ciasto. Pstrokaty biszkopt na białkach z różnymi dodatkami oraz masa pełna kolorowych galaretek. Całość smaczna i ciekawie się prezentuje. Kolory galaretek można sobie dowolnie skomponować smakowo lub kolorystycznie. Ciasto można dowolnie udekorować polewą czekoladową albo po prostu posypać cukrem pudrem. Można też przekręcić przekrojony biszkopt aby zaprezentować otrzymane w cieście barwne wzory. składniki: biszkopt(...)rozpuściłam czerwoną, zieloną, fioletową i niebieską. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody. Przelać do płaskiego naczynia, u mnie talerze do zupy i odstawić do stężenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować na małych obrotach. Gotową masę podzielić

Monia miesza i gotuje
Tort Pomarańczowo Grejpfrutowy 183

aparatów oraz godzin o której były robione. Najpierw porobiłam zestaw cyfrówką, a za godzinę robiłam lustrzanką :D Takie rzeczy tylko u mnie :p Składniki na tortownicę 18 cm: Na biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kako 1/2 szkl cukru 2 łyżki oliwy/oleju Krem: 150 g mascarpone 100 g twarogu półtłustego 6-7 łyżek cukru(...)śmietanki 30-36 % 2 czubate łyżeczki żelatyny 1 duży czerwony grejpfrut 1 duża soczysta pomarańcza Do dekoracji: 50 g czekolady deserowej 3-4 "filety" z pomarańczy i grejpfruta Biszkopt 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki wraz

Gotowanie...to proste !
Tiramisu 226

wielu lat nieco inaczej przygotowuje krem, zastępując żółtka śmietaną 36%. Dzięki temu zabiegowi krem zawsze ma idealną konsystencję, nie ma niebezpieczeństwa że będzie płynny. Do przygotowania tiramisu wykorzystaj podłużne biszkopty a nie te okrągłe. Mają nieco inny smak i konsystencję, to właśnie te daje się do tiramisu. Polecam Ci także moje przepisy na inne desery: – prosta szarlotka – gruszki(...)mascarponne – 200 ml śmietany 36% – 50 dag cukru pudru – 60-80 ml mocnej kawy espresso – 50 ml amaretto lub ciemnego rumu – około 20 podłużnych biszkoptów – 2 łyżki kakao do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przełóż śmietanę oraz cukier puder. Za pomocą miksera ubij śmietanę aż będzie kremowa i sztywna. Do śmietany dodaj serek mascarpone

nietylkopasta.pl
WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY 244

dobrym jedzeniu...No i jest okazja żeby upiec coś wyjątkowego, bo na co dzień mi się nie chce 😉 Jedną z moich propozycji na Walentynki jest niebiański TORT TRUSKAWKOWY... Biszkopt przełożony fantastyczną truskawkową masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Można go wykonać o każdej porze roku bo korzystamy z truskawek mrożonych. Jest trochę pracochłonny, ale naprawdę wart jest(...)pracy. Taki powiew lata w środku zimy... Składniki: (tortownica o średnicy 24 cm) Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 300 g truskawek mrożonych 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Orzeszek 205

ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z orzechami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem, słodki kajmak, prażone ziemne orzeszki oraz naturalne orzechy włoskie. Całość oblana czekoladową polewą, smakuje rewelacyjnie. Składniki: Biszkopt : 8 jaj 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanka cukru 2 płaska łyżeczki proszku(...)szklanki wrzątku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 40ml likieru Amaretto 15ml spirytusu Dodatkowo: 510g masy krówkowej kajmak Polewa: 200g mlecznej czekolady 8 łyżek mleka 150g orzechów ziemnych Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach

Szalona Kuchnia Eweliny
Łabędzi Puch 364

Ciasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła(...)Posypka: 80g wiórków kokosowych, 1 łyżka masła, 3 łyżki cukru, Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort z masą krówkową 206

Składniki: Na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 1 cukier waniliowy (16 g) szczypta soli Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Gdy piana jest sztywna dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, nadal miksując. Dodajemy kolejno po 1 żółtkiem, nadal miksując. Wsypujemy mąkę, proszek(...)osłonięty papierem. Boków niczym nie smarujemy, nie posypujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłączamy i uchylamy piekarnik. Ja dodatkowo wyjmuję biszkopt z piekarnika i rzucam nim na podłogę z wysokości około 30 cm – rzucam tak 3 razy. (dzięki temu biszkopt nie opada)   Masa: małą śmietanka 30% (200ml) 1/2 puszki masy

MojaQchnia.pl
Tort wiśniowy z kremem z białą czekoladą i kremem wiśniowym 331

takie smaki. Tort przygotowywałam na 9 osób, ale wychodzi bardzo duży, więc wystarczy nawet na 20 osób. Jest przepyszny, więc koniecznie musicie spróbować :-) Gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Warstwa wiśniowa i nasączenie: 800 g mrożonych(...)mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 opakowanie śmietan-fix 1 galaretka wiśniowa 80 ml mleka 90 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć

Passions hobbies life
Torcik Ananasowy 156

słodycz przełamana jest delikatnie kwaskowym ananasem. Tort upiekłam na swoje urodziny, które są dzisiaj ;) :-) Jedyne co mnie zasmuciło to, że zdjęcia wyszły tak kiepsko :/ Składniki na tortownicę 18 cm Biszkopt rzucany: 4 jajka 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru parę kropli esencji waniliowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Krem ananasowy: 2 szkl mleka 1/2 szkl soku z puszki(...)mało słodki ) do  ponczowania blatów, pozostały sok z ananasa lub woda z sokiem cytrynowym Do dekoracji : około 30 g wiórków kokosowych 1 łyżka pokrojonego w kostkę ananasa Biszkopt 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym

Gotowanie...to proste !
CIASTO Z WAFELKOWĄ PRZEKŁADKĄ 179

Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)orzechy rozdrabniamy. Jaja ubijamy na puszystą masę. Wafelki, orzechy mieszamy z mąką i proszkiem, następnie dodajemy do masy. Pieczemy 30min w temp 180oC w takiej samej foremce jak biszkopt. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem. Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy startą na tarce czekoladę. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część nasączamy

Słodki Zakątek
BISZKOPT Z MUSEM GRUSZKOWYM 179

Sezon gruszkowy w pełni! U mnie za oknem są dwa ogromne drzewa klapsów. Wymyśliłam smaczne ciasto w sam raz ta tą porę roku. Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie!   Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem

Słodki Zakątek