Postanowiłam więc upiec roladę, a że mój synek nadal na diecie bezmlecznej, to rolada musiała być ze śmietaną kokosową, maliny to miły kwaśny dodatek, który kompensuje słodycz. Przepis na biszkopt, bardzo prosty, ale skuteczny. Składniki na jedną roladę o długości około 30 cm i średnicy 10 cm: Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 4 łyżki cukru kryształ 4 łyżki(...)łyżce mąki, wymieszać delikatnie łyżką za każdym razem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, natychmiast odwrócić na drugą stronę, delikatnie oderwać papier, posypać biszkopt cukrem kryształ, położyć na to czystą ściereczkę lnianą, zawinąć jak dywan wzdłuż dłuższego boku. Odstawić zawinięte do całkowitego ostygnięcia. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego minimum 20% tłuszczu, każda
moj przepis naPolecam ciasto z kolorową pianką. Proste, ładne i pyszne. Troszkę się pobawiłam i piankę zrobiłam z galaretek w różnych kolorach ale można też użyć galaretki w jednym kolorze. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka 600 ml śmietanki 30 % 3 galaretki o róznych kolorach(...)dałam cytrynową, agrestową i wiśniową 750 ml gorącej wody 5 kostek gorzkiej czekolady Przygotować biszkopt. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszysta masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem
Monia miesza i gotujetort będzie idealny. Nie za słodki, ale mocno czekoladowy. Zaskoczy smakiem każdego miłośnika tej słodkości. Ten tort powstał na urodziny męża- wielkiego fana czekoladowych łakoci. Składniki: biszkopt: podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 1 duży budyń(...)tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru nasączenie: szklanka przegotowanej wody łyżka cukru polewa czekoladowa: 150 ml śmietany 30% tabliczka gorzkiej czekolady dodatkowo: kilkanaście truskawek Wykonanie : biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy
Z Majeczką w kuchnicyckami w nazwie :D ale mamy do wyboru murzynki, oblewając ciasto polewą czekoladową albo... teściowej polewając je tężejąca galaretką galaretką :D Składniki (duża blaszka): Biszkopt: 150 g mąki 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowo-kokosowy: 200 g cukru 3/4 szklanki maku(...)biszkopciki białe wino lub woda+sok z cytryny+cukier do nasączania 100 g czekolady deserowej 300 g dżemu brzoskwiniowego 50 g masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec
Malinowo w kuchniMangomisu czyli mango tiramisu – przepyszny deser z lekkim, puszystym kremem, biszkoptami nasączonymi w soku pomarańczowym i alkoholu. Do tego pyszne, aromatyczne mango, pychota! Deser orzeźwiający, delikatnie waniliowy, dla mnie wspaniały. Ładnie się prezentuje i wygląda jak ciasto. Do jego przygotowania proszę użyć dojrzałych owoców. Bardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)pudru 2 żółtka ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej 130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego) sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy około 240g okrągłych biszkoptów 2 dojrzałe mango obrane ze skórki i pokrojone na plasterki Wierzch: 1 dojrzałe mango obrane i pokrojone na paseczki 1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek
Mała Cukierenkadeser leżał w lodówce do popołudniowej kawy. Szczerze powiem zjadłam dokładkę było tak pysznie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 ajerkoniak i likier wbijają się w smaki idealnie, polecam biszkopty podłużne nie te okrągłe, i zdradzę Wam mały trik z uniknięciem tłuszczu otóż połowę opakowania daje mascarpone i połowę ricotty, nie zmienia to smaku masa jest nadal puszysta, a kalorii jednak(...)mniej. Resztę opakowania wrzucam do zamrażarki na kolejne desery:) Składniki (na foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm): – 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g) – 3 łyżki kawy rozpuszczalnej – 1 szklanka wrzątku (250 ml) – 1 kieliszek likieru kawowego (50 ml) -1 kieliszek ajerkoniaku najlepiej caffe latte – 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% (400 g) – 4 łyżki cukru pudru
Kubki smakuWuzetka jest jednym z moich ulubionych ciasta- z dobrze nasączonym biszkoptem i nie za słodkim kremem :) Jeszcze lepiej pewniej by smakowała nasączona nalewką wiśniową, jednak ze względu na zaawansowaną ciążę musiałam zrobić wersję bezalkoholową :) Składniki: biszkopt: 5 jajek, 150 g ksylitolu (zamiast cukru) ZdrowyMarket24 , 30 g kakao ZdrowyMarket24 , 115 g mąki, 40 g masła. krem: 500 ml śmietanki kremówki(...)łyżki ksylitolu (zamiast cukru), 1 żelatyna fix do deserów, 100 ml wrzątku, 50 ml zimnej wody. dodatkowo: wiśnie w syropie. Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z połową ksylitolu (cukru) na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę z drugą połową ksylitolu (cukru). Następnie przekładamy pianę z białek do żółtek i delikatnie mieszamy
Aga w kuchnikawałków czekolady i ananasa. Jego popularność powoduje, że przepisów na niego jest bardzo dużo, jednak ogólna zasada co do budowy się nie zmienia – cienki biszkopt i dwie masy: biała i czarna. Mój przepis jest zeszytu mojej mamy i nie zawiera alkoholu, więc spokojnie może być zajadany przez każdego:) Czas wykonania(...)Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 28 cm) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Masa budyniowa: 6 żółtek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka 2 kostki masła (400 g) Dodatkowo: 1 puszka ananasa 100 g orzechów włoskich
KuchniaWeDwoje.plDziś mam dla Was ciasto. Takie zwyczajne, ale jakie pyszne! Zapraszam! Składniki na biszkopt; 8 jajek 8 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową; 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe cukier do smaku Składniki na masę śmietanową; 500 ml. śmietany(...)łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo ; kakao do dekoracji Przygotowanie; Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Wyłączamy mikser i dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na blachę 25x35cm i pieczemy około 25 min. w temp
Radość kipiąca uśmiechem.również prezentuje się bardzo ciekawie dzięki wspanialej barwie galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Zapraszam na przepis😊 Składniki (tortownica o wymiarze 28 cm) : biszkopt: jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, m ą ka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: budyń waniliowy 2 szt, mleko 1 L, maka pszenna(...)szklanki, masło 250 g, barwnik spożywczy(niebieski)1 łyżka, ponadto: galaretka(niebieska) 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, borówki 15 dag, Sposób przygotowania: Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywn ą piane. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy na najwyższych obrotach miksera
kulinarne odsłony patinagimnastykować żeby to wszystko pogodzić;) tiramisu to mój ukochany deser bez pieczenia, robię go prawie zawsze w podobny sposób, bo jest po prostu najlepszy. Najczęściej wykorzystuję do niego biszkopty, tym razem tą podniosłą chwilę ;) uczciłam klasycznym biszkoptem. Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie(...)biszkoptu: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do 1 miski. Białka oddzielamy od żółtek do 2 osobnych misek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach
Życie zaczyna się w kuchniZapraszam na pyszny, mocno orzechowy tort. Zamiast piec biszkopt postanowiłam użyć gotowych biszkoptów. Tort nie stracił przez to na smaku ani wyglądzie. Przeciwnie, ciasto jest bardzo zwarte i dobrze się je kroi. Tort przechowujemy w lodówce. Składniki: paczka okrągłych biszkoptów (180g) 250 g mascarpone 200 g masła 1 szkl mleka 1,5 szkl mielonych orzechów arachidowych 1/2 szkl cukru(...)masła dodajemy mascarpone i ucieramy razem.Do masy maślanej dodajemy porcjami masę orzechową i miksujemy razem do połączenia się obu mas.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.Na tym układamy 1 warstwę biszkoptów.Na biszkopty wykładamy połowę masy, wyrównujemy.Na masę układamy 2 warstwę ciastek a na nie kolejną warstwę kremu.Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę
słodkie i nie tylko historie kulinarnecukier w warstwie kawowej i gruszkowej, którego zabrakło mi oryginalnym przepisie oraz o mleko skondensowane, z którego powstaje lekka pianka. KOSTKA KAWOWA Z MUSEM GRUSZKOWYM Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju masa kawowa: 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru(...)cytryny 1 łyżka cukru 3/4 szkl wody 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny wierzch: 300 ml śmietana 36% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 200 ml kawy Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec wlewamy olej
Bon appetit mon amieProste, a jednocześnie efektowne ciasto o niebanalnym smaku. Inspirację znalazłam u mojej ulubionej siostry Anastazji, zmieniłam nieco przepis na biszkopt, aby był bardziej puszysty. Kilimandżaro to ciasto dla wielbicieli mas budyniowych przekładanych kwaskowatym jabłkiem. Pyyyszne, nie jest też zbyt skomplikowane, podczas studzenia biszkoptu można robić masy więc przygotowanie też nie jest czasochłonne. Polecam bardzo każdemu! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki(...)mogą być różne) Masa budyniowa: 2 żółtka 0,5 litra mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g. masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt - białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie