biszkopt - 17572 przepisów (strona:170/1172)

Krajanka wuzetka 248

dzisiaj zygmuntówka. No cóż nie wiem czy to postęp…Wuzetka będzie dla mnie zawsze wuzetką. Bardzo lubię tortowe krajanki . Wuzetka Składniki: podłużna foremka 25 cm x 35 cm Biszkopt kakaowy 7 jajek 50 g kakao 125 g pszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki(...)łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady, utartej Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę.Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Zwiększ obroty miksera i miksuj pianę przez

codojedzenia
Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową 160

Bardzo prosty w przygotowaniu torcik w kształcie serca. Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby.  Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 330 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru Masa cukrowa: 65 g margaryny PALMA ¼ szklanki wody(...)szklanki mąki pszennej 40 dag cukru pudru Kilka kropel aromatu pomarańczowego Czerwony barwnik spożywczy Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy białka są sztywne kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników. Maki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy. Całość łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Gotową masę przelewamy

VioletoweKucharzenie
Piegusek ananasowy 206

Delikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka.  Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag mąki tortowej 4 łyżki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople aromatu migdałowego Poncz: Sok z ananasa(...)łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 20 dag masła Dodatkowo: 2  galaretki cytrynowe Dr.Oetker 30 dag delicji morelowych Jak wykonać ? Biszkopt: Mąkę tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać

Wanilia i Kardamon
ciasto Twix 169

zawsze znikają u nas w mgnieniu oka i tym razem też tak było, rodzinka nie mogła poprzestać na jednym kawałki.  *keksówka o długości około 30 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 5 żółtek 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)cukru 200 g masła dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku 1/2 szklanki mleka kieliszek likieru advocat lub innego likieru paczka podłużnych biszkoptów 150 g czekolady (pół na pół gorzka z mleczną) 2 batoniki Twix Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie nadal miksując dosypywać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie połączyć. Przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chmurka z musem śliwkowym 161

taki mak i nie będzie trzeba przy przygotowywaniu ciasta się brudzić i męczyć. Polecam! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20     Chmurka z musem śliwkowym BISZKOPT ZWYKŁY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT MAKOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 kopiata łyżka(...)smaku truskawkowym masa śmietanowa z torebki (utwardzacz) 1 opakowanie żelatyny deserowej MUS ŚLIWKOWY 3 galaretki wiśniowe 60 dag śliwek 1 i pół szklanki wody DODATKOWO kilka kostek czekolady BISZKOPT: Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka. Obie mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wlać do formy. Piec około

Gotuję Testuję
Tiramisu 179

Tiramisu: 6 jajek od kur z wolnego wybiegu, wiejskich lub ekologicznych (6 żółtek oraz 3-4 białka) 500 g mascarpone 100 g cukru pudru ok. 250 g podłużnych biszkoptów 250 ml espresso 60 ml likieru Amaretto kakao gorzkie do posypania szczypta soli To bardzo ważne, by jajka używane do zrobienia deseru były jak najlepszej jakości, gdyż używamy surowych jaj. Przed(...)IKEI, która świetnie sprawdza się także do lasagne, ale możecie oczywiście użyć wyższej, a mniejszej formy, wtedy deser będzie miał więcej warstw. W mojej formie są 2 warstwy biszkoptów. Deser można podać także w pucharkach. Biszkopty maczamy pojedynczo w miseczce z kawą i likierem, wkładając biszkopt dosłownie na sekundę i obracając go w tym czasie w płynie. Nie powinien

Cooking Monster
Ciasto Kukułeczka 933

przepis na pyszne przekładne ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone masą budyniową i kremem kukułkowym. Warto w długi jesienny wieczór wypić szklankę gorącej herbaty i zjeść kawałek pysznego ciasta.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 100g mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Poncz: 50 ml mocnej kawy parzonej, Masa budyniowa(...)opakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 200g masła, Ciasto kokosowe: 4 białka, 150g cukru, 200g wiórków koksowych, Dodatkowo: 150g kremu o smaku kukułki ZENTIS, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, Polewa: 1 łyżka masła, 1,5 łyżki wody, 1,5 łyżki kakao, 1,5 łyżki cukru, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort czekoladowy z adwokatowym kremem 174

się przenikają, a tort nie jest za słodki. Jeden kawałek to stanowczo za mało, bo od razu masz ochotę sięgać po następny. Tort jest lekki, ponieważ jego bazę stanowi biszkopt czekoladowy, a nie ciasto czekoladowe z dodatkiem tłuszczu. Nie jest łatwo upiec biszkopt z dodatkiem kakao, by nie opadł. "Kuchnia Polska" podaje świetny sposób jak temu zaradzić - przeczytaj w opisie(...)pewno godny polecenia!   Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej (pół na pół jasnej z pełnoziarnistą) 90 g masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na biszkopt: 6 jajek 135 g mąki (90 g pszennej+45 g ziemniaczanej) 55 g kakao 120 g cukru szczypta soli Składniki na krem: 500 g mascarpone 350 ml śmietany kremówki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słodkie środy - Łabędzi puch 348

przełamane smakiem czarnej porzeczki świetnie się komponuje w całość... Śmiało rzec można, że pięknie wkomponowuje się w jesień i jest idealne do filiżanki gorącej herbaty... Łabędzi puch  Składniki : biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 czerstwe kajzerki 3 szklanki mleka(...)ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka tartą blaszkę.  Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy dwukrotnie z wysokości około 30 cm np o blat. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Masa: Czerstwe bułki namaczamy w 2 szklankach mleka, rozdrabniamy widelcem.  Pozostałe mleko zagotowujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko 711

prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania(...)Biszkopt 4 jajka 130 g cukru 80 g mąki tortowej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 5 - 6 dużych jabłek * 3 galaretki jabłkowo - miętowe ** 1,2 litra wody Masa śmietankowa 400 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól

Wędrówki po kuchni
Ciasto z budyniem i kajmakiem 172

Prosty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Biszkopt odstawić do wystudzenia. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 równe części. Na spodzie ciasta rozsmarować 1/2 masy kajmakowej oraz 1/2 przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu

Bullio
Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną 172

miał być zwykłym ciastem przełożonym jabłkami i śmietaną. Upieczony w kanciastej blaszce i krojony w kostkę. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam blaszkę na okrągłą tortownicę i tak powstał rasowy biszkopt. A krojąc biszkopt na krążki i przekładając go masą, tort robi się sam - automatycznie :) Tort składa się z 3 cienkich krążków biszkoptu nasączonego słabą herbatą z cukrem, przełożony musem jabłkowym(...)białej czekolady. Zapraszam na pyszny, bardzo prosty biały tort w sam raz na środek sezonu jabłkowego:) Polecam serdecznie! Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną tortownica 23- 24 cm Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 6 łyżecz wrzącej wody 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przełożenie: - Mus jabłkowy: 3 spore jabłka (najlepiej reneta

Posadzone i zjedzone
tort Pilsudskiego ? - tort z kaszy manny 356

mleka, 250 g miękkiego masła, 200 ml cukru pudru, 4-5 łyżeczek kakao, 1 łyżka brandy, sok z 1/2 cytryny, cukier waniliowy lub brandy waniliowe, galaretka owocowa, biszkopty (około 20), do nasączenia: 50 ml naparu z herbaty, 1-2 łyżki brandy Marszałek Józef Piłsudski 30 maja 1923 r. złożył dymisję ze stanowiska szefa Sztabu Generalnego i wycofał się z życia(...)pochodzi z archiwum rodzinnego Barbary i Andrzeja Borodzików. Pan Andrzej jest wnukiem pani Zofii Śliwińskiej. Przygotowałam tort dokonując kilku modyfikacji. Nie użyłam zapachów tortowych, zamiast margaryny użyłam masło, nasączyłam biszkopty naparem z herbaty z dodatkiem brandy a i do ciemnego kremu dodałam 1 łyżkę brandy, dla wzbogacenia smaku. Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm. Do przygotowania tortu użyłam

królestwo garów
Bezglutenowy biszkopt z kremem kokosowym - zdrowe pyszności :) 161

dnia obiecałam komuś pyszny, ale zaznaczyłam, że zdrowy wypiek. I tak oto powstało to cudo! To ciasto jest tak pyszne, że aż normalnie brak słów :D Ciastem jest bezglutenowy biszkopt , przygotowany z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, który kompletnie nie sprawia żadnych problemów podczas pieczenia. Nadzieniem i wierzchnią warstwą ciasta jest obłędnie pyszny  krem jogurtowo-kokosowy ! Na wierzchu świeże malinki(...)późnym rankiem nie było już po nim śladu! Zajadały się nim i wychwalały osoby dość sceptycznie nastawione do zdrowej żywności i przygotowanych z niej potraw. Podsumowując - zasmakuje każdemu :)  Biszkopt: 4 duże jajka 100 g ksylitolu lub erytrolu (Look Food) 70 g mąki ziemniaczanej  70 g mąki kukurydzianej  Krem: 400 g gęstego jogurtu naturalnego  120 g musu

Zdrowie na języku :P
Tort z musem czekoladowym i gruszkami 182

jabłuszek. Wyjątkowe ciasto – prawdziwa rozkosz. Do musu dodajemy surowe jajka, dlatego zaopatrzcie się w te ekologiczne – najlepiej ze sprawdzonego źródła. Tort z musem czekoladowym i gruszkami – biszkopt: 4 duże jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 gorzkiego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Tort z musem czekoladowym(...)łyżka amaretto lub rumu (można pominąć) 3/4 kostki prawdziwego masła (150 g) do ozdoby: wiórki czekoladowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Biszkopt : Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160°C z termoobiegiem). W tym czasie dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem. Boków niczym nie smarujemy. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem, a następnie przesiewamy

Poezja smaku