Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w środku został wzbogacony delikatną nutą cytrynową. Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony lekko cytrynowym kremem na bazie serków i kremówki ? Idealnie Tort ozdobić możecie według własnych upodobań, ja z racji tego, iż był przewożony w bardzo wysokich temperaturach, użyłam do ozdoby jedynie orzeszków Składniki na tort: Biszkopt(...)Twój Smak ” lub ” Philadelphia „ 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego Pozostałe: około 300g posiekanych orzechów arachidowych Przygotowanie tortu: Biszkopt: Spód tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Białka, dodając stopniowo cukier ubijamy na sztywno. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, ciągle ubijając, dodajemy po jednym żółtku
NiePieprz.pltort powstał spontanicznie, kiedy okazało się że zrobiłam za dużo musu malinowego, a w zamrażalniku miałam biszkopt na sytuacje awaryjne. Uznałam że tak dobry mus nie może się zmarnować, a że miałam akurat imieniny, wiec zadedykowałam go sama sobie. Zjedliśmy go z przyjaciółmi przy aromatycznym grillu. Elu i Jarku bardzo Wam dziękuję za cudowne popołudnie. Tort prosty(...)szybki. Dobrze jest dać mu porządnie się schłodzić (najlepiej na całą noc) aby mus stężał. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier cały
Piekarz-Kucharz-Garkotłukokazji Święta Dnia Matki wszystkim Mamom życzę spełnienia marzeń, wielu pozytywnych wzruszeń oraz pociechy z dzieci. Przy okazji prezentuję przepis na pyszny tort orzechowy. Upieczcie, bo warto!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek, ½ szklanki cukru, 150g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka octu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa orzechowa: 200g zmielonych orzechów włoskich, 200ml mleka(...)szklanka cukru, 200g masła, Dodatkowo: 100 ml likieru waniliowego, ½ tabliczki gorzkiej czekolady, kwiaty i listki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem, ocet oraz orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut
Tradycyjna kuchnia Kasipush({}); Tort „Owocowy Raj” Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g schłodzonego masła 1 żółtko 1-2 łyżeczki śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru pudru Biszkopt: 2 jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie owocowe(...)Wierzch i boki: 500g śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g lub pasta waniliowa fix (niekoniecznie) Do nasączenia biszkoptu: około 1/4 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka ananasa w plastrach 580ml 2-3 łyżki konfitury malinowej owoce do ozdoby około
Mała Cukierenkapodzielić się z Wami przepisem. Inspirowałam się s Anastazją,która jak zawsze ma niezawodne przepisy. Ciasto jest lekkie,delikatne, nie za słodkie - po prostu pyszne. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić,pod koniec dodać cukier i żółtka.Na końcu dodać mąkę(...)pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt piec w 180 st.C przez ok 30 min. Po upieczeniu przekroić na pół. Można również upiec dwa oddzielne biszkopty. Masa serowa: 1/2 kg sera białego zmielonego 5 łyżek cukru pudru 1/2 l śmietany kremówki 1 śmietana Śnieżka 2 galaretki cytrynowe Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody,odstawić
Niespełnione zdolności kulinarneSernik Wenus jest to delikatna serowa pianka pomiędzy puszystym biszkoptem, posypany prażonym kokosem. Czas wykonania: 1h 30 min (+3h oczekiwania) Ilość porcji: 16 (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 330 g sera białego 2 galaretki cytrynowe(...)śmietana śnieżka (w proszku) Dodatkowo: 80 g kokosu 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego Przygotowanie: Rozpuścić galaretki w 700 ml gorącej wody. Wystudzić. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę dodając odrobinę soli. Następnie dodać cukier. Miksować do momentu, aż piana zacznie gęstnieć (będzie przyjmować konsystencje bezy). Zmniejszyć
KuchniaWeDwoje.plCiasto wyszło grzechu warte i stosunkowo łatwe do wykonania. Sama masa orzechowa właściwie nie może się nie udać, zważyć, itp. Słodki i mocno orzechowy smak w połączeniu z kakaowym biszkoptem i polewą orzechową daje mocne wrażenia smakowe. Na pewno będę ten przepis powtarzała wielokrotnie... Składniki: Biszkopt - u mnie bezglutenowy 4 całe jaja 130 g mąki biszkoptowej - u mnie mąka bezglutenowa(...)łyżki cukru 2 łyżki miodu Poncz : 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody 2 łyżki rumu lub 1 łyżka spirytusu 2-3 czubate łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Zrobić biszkopt . Jaja, ogrzane do temperatury pokojowej, ubić na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jeszcze trochę ubić do momentu, aż masa jajeczna lekko zgęstnieje. Następnie dodawać partiami mąkę
Ze smakiem bez glutenulodówce. Ciasto nie jest zamulające i doskonale orzeźwia. Banany to moje ulubione owoce, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Same w sobie są pysznym deserem, a w połączeniu z biszkoptem, masą i galaretką to istne niebo w gębie! Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 10 szt, cukier waniliowy 2 łyżki, mąka pszenna 5 szt, mąka ziemniaczana 5 szt, proszek(...)sól szczypta, masa: banan 3 szt, masło 200 g, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, cukier puder 3 łyżki, dodatkowo: banan 3 szt, galaretka wiśniowa 2 opakowania: Sposób przygotowania: Pierwsze przygotowujemy biszkopt. Składniki biszkopta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, nie przerywywając ubijania. Obroty miksera minimalnie
kulinarne odsłony patiBiszkopt z masą krówkową, śmietaną i orzechami to ciasto w miarę szybkie w przygotowaniu ale za to bardzo smaczne. Biszkopt jest bardzo puszysty i lekki. Ciasto wygląda bardzo efektownie, idealne na różne imprezy. Do ciasta wykorzystałam produkty od Helio oraz Skworcu . Składniki na biszkopt (na blachę prostokątną 24 na 26 cm): * 5 jajek * 1 szklanka mąki(...)ziemniaczaną i wlać 2 łyżki wody. Wszystko wymieszać mikserem na wolnych obrotach, krótką chwilę. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 35 minut. Biszkopt całkowicie wystudzić. Jeżeli biszkopt wyrósł na tzw. "górkę" należy skroić lekko wierzch. Na wystudzony biszkopt rozsmarować równo masę krówkową. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec
Zrób to smaczniewierzchu kremem. Spróbowałam i ja i przyznam się szczerze, że niesłychaną frajdę sprawiło mi to. Bardzo wdzięczny, bardzo smaczny i co ważne zrobi ten tort każdy, kto potrafi upiec biszkopt Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki(...)przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBardzo obiecujące połączenie smakowe. Puszysty biszkopt nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru(...)śmietanowa: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej lśniącej piany, dodajemy
Wanilia i Kardamoncieście, chociaż w grę wchodził też smoothie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki na biszkopt: 2/3 szklanki mąki 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny(...)białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 30 dkg truskawek 4 łyżki wody Zaczynamy od biszkoptu. Do białek dodajemy szczyptę soli po czym całość ubijamy na sztywną pianę. Do tak ubitej piany dodajemy stopniowo cukier puder cały czas kontynuując ubijanie. Żółtka mieszamy z ekstraktem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy teraz na przemian mąkę i wymieszane z wanilią oraz
mecooksLubię torty ze względu na puszysty biszkopt i delikatną masę. Najlepsze są te lekkie, nie za słodkie, złamane kwaskowatym posmakiem wnętrza ciasta. Taki właśnie jest ten torcik. Pachnący limonkowy biszkopt, masa z mascarpone i jagodowe wnętrze otulone migdałowymi płatkami. Skusicie się? ;) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka(...)minut. Zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Serek mascarpone umieszczamy w miseczce i na małych obrotach miksujemy razem z cukrem i połową płatków mig dałowych. Kie dy biszkopt
ChilliJemyciasto bez pieczenia. Ciasto z bananami i masą kajmakową, nie za słodkie, lekkie, puszyste. Ciasto smakowało nie tylko nam, ale też wszystkim, którzy go próbowali. Można tutaj wykorzystać okrągłe biszkopty, lub upiec biszkopt z 3 jaj. Przepis ze strony Gotuję, bo lubię . Polecam! Banoffee Składniki na formę 24 x 28cm: Na spód: opakowanie podłużnych biszkoptów Na masę kajmakową: 500g serka(...)łyżka cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników maślanych 4-5 bananów sok z połowy cytryny puszka gotowego kajmaku kakao lub starta czekolada do dekoracji Wykonanie: Na dnie formy układamy biszkopty, biszkopty nasączamy przygotowanym ponczem (woda zmieszana z cukrem i sokiem z cytryny). Banany kroimy na grubsze plasterki, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i układamy ciasno na biszkoptach. Masa kajmakowa: serek
Smak mojej kuchniLekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z cytrynową masą budyniową oraz lekką cytrynową pianką. Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam! Cytrynowiec Składniki na blaszkę 25x33cm: Na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru kryształu niepełna szklanka mąki łyżeczka(...)śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy
Smak mojej kuchni