biszkopt - 17572 przepisów (strona:175/1172)

Łabędzi puch 571

Bardzo lekkie, smaczne i puszyste ciasto. Prawdziwie puch łabędzi. Dodatek wiórków otoczonych karmelem sprawia, że każdy kawałek jest dodatkowo pysznie chrupiący. Na bazie jasnego biszkoptu, który zawsze się udaje. Zachęcam do spróbowania! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej niepełna szklanka cukru Masa: 2 czerstwe bułki 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru(...)waniliowego 10 dag wiórków kokosowych 1,5 kostki masła roślinnego dżem truskawkowy Posypka 1 łyżka masła roślinnego 10 dag wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie biszkoptu - Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dużą blachę (lub tortownicę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto z owocową pianką 167

Drodzy, od kilku dni prawie nie wrzucam przepisów bo mój komputer jest w rozsypce :( Ale na przeprosiny przygotowałam wspaniały deser :) Pyszny biszkopt przełożony malinową pianką, polany truskawkową galaretką. Mniam <3 Do jego przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Kotlet.TV . zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt:  6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżeczki kakao 1 płaska(...)łyżki cukru pudru 1 malinowa galaretka 250 ml gorącej wody Składniki na galaretkę: 1 truskawkowa galaretka 300 ml gorącej wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

My Culinary Art
Biszkoptownik kolorowy 160

Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 1/4 szkl maki ziemniaczanej Krem budyniowy: 1 duży budyń krówkowy bez cukru 100 gr masła miękkiego. 2 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki cukru Masa jabłkowa zielona: 3 jabłka(...)odkładamy mikser. 4. Teraz porcjami dodajemy  przesiane  mąki i delikatnie całość mieszamy. 5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 200 stop. 6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm  upuszczamy na podłogę !   Następnie biszkopt z powrotem wkładamy

Gotowanie...to proste !
Ciasto Kinder Pingui 231

batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany to tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt:  3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 5 jajek(...)śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/2 opakowania żelatyny do deserów Dr Oetker , 2 łyżki cukru pudru. dodatkowo: 2 łyżki mleka, 2 opakowania polewy deserowej Dr Oetker .  Przygotowanie: biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W połowie ubijania wsypujemy partiami cukier. Do ubitej piany dodajemy pojedynczo żółtka i ubijamy dalej. Następnie dodajemy olej

Aga w kuchni
Ciasto straciatella 224

wilgotne, nieprzesłodzone, a dodatek kwaśnego dżemu smakowicie kontrastuje ze słodkimi kremami. Z całego serducha Wam polecam! :)     Składniki:  (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm):   Biszkopt: 5 jajek w temperaturze pokojowej szczypta soli 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka kakao(...)szkl wody z cukrem i sokiem z cytryny   Dodatkowo: kilka łyżek dżemu wiśniowego kakao do oprószenia czekoladowe wiórki do posypania (zastąpiłam startą czekoladą)     Przygotowanie:   Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżka po łyżce wsypywać obydwa rodzaje cukru, cały czas miksując. Po cukrze dodawać

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto porzeczkowa wuzetka 176

osobiście takie zestawienie bardzo smakowało, ale jeżeli za czerwoną porzeczką nie przepadacie, to można wykorzystać wiśnie lub truskawki, czy też jeszcze inne owoce. Myślę, że efekt będzie równie ciekawy. Biszkopt pieczony w blaszce o wymiarach 25x30 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3-4 łyżki kakao(...)opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy Na polewę czekoladową 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 25 g masła 100 ml śmietanki 30% WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nagrzać do temperatury  180°C ,  dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo

Passions hobbies life
Torcik biszkoptowy z nadzieniem Milky Way 215

Torcik idealny na urodziny i uroczystości okolicznościowe. Pyszny, czekoladowy biszkopt z masą, która smakuje, jak nadzienie mlecznego Milky Waya, jest prosty do wykonania i smakuje wyśmienicie:) Jego sekretem jest moje ulubione mleko w proszku. Zapraszam do kuchni składniki: biszkopt: 3 jajka 2/5 szklanki cukru 2/5 szklanki mąki pszennej 2/5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2/5 szklanki drobnego cukru do wypieków 170 g masła 16 g cukru waniliowego polewa czekoladowa: 50 g czekolady 30 g masła wykonanie: biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodać cukier, następnie żółtka, olej i miksować nadal. Nie przerywając ubijania dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć

Ania i Marcin gotują
Ciasto śmietankowo porzeczkowe 339

cieście znajdziecie kilka smaków. Jest czekoladowy, słodki i kwaśny. W całości się uzupełniają a ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.Trochę przypomina smak wuzetki. Składniki: Biszkopt:* 6 jajek dużych-L 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru(...)pudru 2 śmietan fixy* Polewa: 125 g margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody 0,5 szkl cukru pudru Dodatkowo 2 dżemy z czarnej porzeczki 280g  Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej

Ala piecze i gotuje
Makowiec przekładany kremem z mascarpone (przepis na biszkopt makowy). 413

Oprócz biszkoptu jasnego i ciemnego , warto zapisać w swoim zeszycie z przepisami także przepis na biszkopt makowy. Można przekładać go co rusz to innymi kremami a ciasto za każdym razem będzie równie pyszne - biszkopt makowy w końcu nie tak często się spotyka. Ten przepis nie jest wymagający a uwierzcie, ze biszkopt wyrasta naprawdę fenomenalnie i co najważniejsze - nie opada. Ciasto(...)razy kremem a wręcz jest to wskazane. Zachęcam do przekładania go delikatnymi kremami. Przepis na tradycyjna prostokątną blaszkę 27x35 cm. Na małą tortownicę użyć 2/3 składników. Składniki na biszkopt: Wszystkie w temperaturze pokojowej. 7 jajek (białka oddzielić od żółtek) 225 g drobnego cukru 180 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto - orzechowa krówka. 159

Dzisiaj przy niedzieli dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto! Zapraszam! Składniki; BISZKOPT: 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1łyżeczka proszku bo pieczenia 2 łyżki kakao WKŁADKA ORZECHOWA: 25 dkg. orzechów włoskich   (zmielonych ) 3/4szkl. cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA Z ŻÓŁTEK: 1/2szkl(...)cukru 30 dkg.masła 5 żółtek spirytus do smaku (lub inny alkohol) Dodatkowo; puszka (400g) masy kajmakowej ok 4 kostki gorzkiej czekolady PONCZ; Przygotować około 150 ml. do nasączenia biszkoptów i wkładki orzechowej ( może to być kawa, herbata lub cappuccino) PRZYGOTOWANIE; BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać aż cukier się rozpuści  a następnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie 671

śmietany, bo zużyłam co miałam akurat w lodówce). Z racji braku sił na dłuższe stanie w kuchni poszłam na łatwiznę. Robię to baaardzo rzadko, ale tym razem nie żałuję :) biszkopt kakaowy z udziałem cukru migdałowego (i budyniu z białą czekoladą!) przełożyłam, prócz sernika, gotowym kremem... Całość zwieńczyły naturalne posypki od Delecty z linii Decorada, które miałam przyjemność otrzymać w prezencie(...)może wyglądem nie grzeszy, bo zdolności do dekorowania po raz kolejny podkreślam NIE MAM, ale w smaku boski :) Składniki: Biszkopt: 5 dużych jaj 1/2 szkl. mąki 3 łyżki kakao (kopiate) 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (linia premium od Delecty) 1 cukier smak migdałowy od Delecty 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 250g

Kolorowy Przepisownik
Ciasto z masą z suszonych śliwek i piernikową 160

zadowolona z efektu końcowego, ponieważ ciasto smakowało całej rodzinie. Zmieniłabym tylko wielkość blachy, ponieważ piekłam w formie 21x21 i ciasto wyszło za wysokie, więc polecam trochę większą blachę. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody  2 łyżki oleju Masa śliwkowa(...)białek. Następnie dodać mąki przesiane z proszkiem, a na końcu dodać kakao i wodę. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Po wystudzeniu przekroić na trzy części. Biszkopt najlepiej kroić na drugi dzień lub jeszcze później, ponieważ im starszy tym lepiej się kroi. Śliwki opłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą do wysokości śliwek. Gotować do miękkości. Odcedzić

talerz przyjemności
Ciasto jabłkowo-kajmakowe 341

Warstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast(...)masy kajmakowej -1 puszka 10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonej kawy prawdziwej Dodatkowo: ½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich do posypania 2 łyżki kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka jaj oddzielamy od żółtek ubijamy na puszystą pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując, dodajemy aromat cytrynowy,  następnie po jednym żółtku aż do połączenia, mąkę przesiewamy z proszkiem

Wanilia i Kardamon
Cytrynowiec z ananasem 121

być może skusicie się na pysznego cytrynowca z dużą ilością ananasa i upieczecie go np. na Sylwestra i Nowy Rok? :) Ciasto jest wyjątkowo pyszne i proste do zrobienia: biszkopt przełożony masą budyniowo-cytrynową z kawałkami ananasa z puszki. Bardzo lekkie, orzeźwiające… trudno poprzestać na tylko jednym kawałku :) Dodatkowych walorów smakowych dodaje posypka z wiórków kokosowych (jeśli nie lubicie kokosa możecie(...)zastąpić go np. płatkami migdałowymi). Przepis na to ciasto mam od mojej mamy. Cała nasza rodzina wprost za nim przepada :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3 puszki ananasów (najlepiej już pokrojonych) 3 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 250 g masła roślinnego (lub masła

MyCookBook.pl
Ciasto Tiramisu z Kremem Kawowym 140

które przeradzają się w coś całkiem innego niż zamierzaliśmy pierwotnie. Zacznę od początku. Często kupuję kremówkę Łaciata, napoczętą miałam w lodówce i byłam pewna, że mam też całą. Upiekłam biszkopt z 2 jajek i chciałam zrobić krem tiramisu do niego, jednak kiedy wlałam kremówkę do miski i wlałam tą nienapoczętą spostrzegłam, że jeden kartonik wygląda ciut inaczej i co się(...)musiałam dać czas na leżakowanie w lodówce, aby krem się ściął, a potem nie wiem kiedy i jak szybko zniknęło, w sumie się nie dziwię, bo było przepyszne. Składniki: biszkopt z 2 jajek   <------ przepis podłużne biszkopty posypka rum i wanilia De Luxe (ze sklepu Lidl) gorzkie kakao ok.200 ml mocnego naparu kawy 2-3 łyżki kremu kawowego

Blondynka Gotuje