zastosowaniem śmietany kremówki. Efekt przerósł moje oczekiwania. Jest mega delikatne i wspaniałe. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku, jest takie pyszne.... Jeszcze jedna zaleta, ciasto jest bez pieczenia, na okrągłych biszkoptach czyli bardzo proste i szybkie :) SKŁADNIKI: PIANKA CYTRYNOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2 łyżki cukru pudru galaretka cytrynowa(...)łyżki kawy zbożowej typu Inka 2 łyżki żelatyny POLEWA: 1 tabliczka mlecznej czekolady 1-2 łyżki masła lub oleju 1-2 łyżki mleka ORAZ: opakowanie okrągłych biszkoptów mleko do nasączenia biszkoptów WYKONANIE: Blachę o wymiarach 21/25 (lub o podobnych wymiarach) wykładamy folią spożywczą lub aluminiową, łącznie z bokami. Biszkopty układamy obok siebie, przycinamy i za pomocą pędzelka nasączamy mlekiem
Pani na deserBardzo smaczne i efektowne ciasto o bardzo dźwięcznej nazwie ,,pupa pawiana''. Jest też stosunkowo łatwe do zrobienia. Wystarczy upiec biszkopt i zrobić dwie masy. Polecam odkąd go zrobiłam, stał się naszym ulubionym ciastem :) SKŁADNIKI : BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg serka w wiaderku(...)śmietany 30 % (dobrze schłodzonej) 2-3 łyżki cukru pudru galaretka pomarańczowa ORAZ: opakowanie ciepłych lodów np. z Lidla (w opakowaniu jest 12 sztuk) mleczna czekolada do dekoracji WYKONANIE: BISZKOPT: Ubijamy białka na sztywno, partiami dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Powoli wlewamy do białek ciągle ubijając. Mąkę przesiewamy. Wsypujemy dzieląc na połowę do masy, mieszamy
Pani na deserTaki tort można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego. Do wykonania tortu użyłam produktów, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od Helio . Produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo(...)polecam. Zapraszam na tort :) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 jajka 20 dag masła 82 % pół szklanki cukru pół szklanki zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy
Izabelawkuchniłatwe w przygotowaniu, cieszy oko i podniebienie. Polecam upiec i podać na podwieczorek. Zapraszam :) Ciasto podałam na takich ślicznych talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka agrestowa 250 ml gorącej wody ewentualnie cukier puder(...)cukru 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki mąki tortowej pół małej łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek powidła śliwkowego Dodatkowo: 2 cytrynowe galaretki 750 ml gorącej wody Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie
Izabelawkuchniekspresowym light. P otrzebujecie śmietany kwaśnej - z 18% wyjdzie jak najbardziej. Do tego owoce sezonowe i ozdoby według własnego uznania. U mnie torcik powstał z reszty biszkoptu jaka mi pozostała po wypiekach i końcówce kremu maślanego. Biszkopt był już wysuszony, bo dwa dni stał na blacie w kuchni. Nie nasączałam biszkoptów, bo ponoć miał przejąć całą wilgoć(...)końcowym był wilgotny, kwaskowaty i świeży, po prostu genialny ! Absolutny Hit! Musicie spróbować. Przepis jest na mały torcik o średnicy 18 cm przekrojony na pół. Przepis na biszkopt 3 jajka -białka i żółtka osobno 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Mąki wymieszać i przesiać. Białka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrozumiem i nawet nie próbuje zrozumieć. Merytoryczną pomoc uzyskałam od pana męża, aby but był choć podobny do butów piłkarskich. Zabawa przednia była. Tort w środku to tradycyjny biszkopt, nasączony lemoniadą i mascarpone z bitą śmietaną i dużo malin. Biszkopt zabezpieczony kremem maślanym, aby masa cukrowa którą pokryłam tort się nie rozpuściła. Jubilat zachwycony a to dla mnie najważniejsze(...)Dzieci miały niezła zabawę. Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktorcie jest tyle pyszności, że nie wiem od czego zacząć! Puszyste czekoladowe biszkopty, delikatny krem śmietankowy, chrupiące orzeszki i kajmak. Dla mnie bomba! To ciasto naprawdę na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki(...)łyżki kakao 1 utrwalacz do bitej śmietany (opcjonalnie) Dodatkowo: masło orzechowe orzeszki ziemne kajmak kawa na poncz słodycze do dekoracji, u mnie batoniki Snickers, krówki i batoniki Twix Biszkopt pieczemy według przepisu . Moje piekłam w 2 foremkach o średnicy 18 cm. W zależności od tego czy pieczecie biszkopt w 1 czy 2 foremkach ciasta będzie mniej lub więcej więc będzie
Ciastkozercyczas nie tylko przetworów robionych na zimę, ale też ciast z jesiennymi owocami. We wrześniu królują ciasta z jabłkami,albo śliwkami. Ja połączyłam te owoce i zrobiłam prosty biszkopt z musem i śmietankową pianką. Efekt? Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje każdemu. Polecam. BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki(...)cytryny cukier waniliowy cynamon cukier do smaku masa śmietankowa: 330 ml śmietany 30 % cukier puder do smaku 1 galaretka przezroczysta 3/4 szkl wody wierzch: 1 galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy olej, a następnie przesiewamy mąki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy
Bon appetit mon amiecieście arbuz był wyczuwalny. Sezon na tanie arbuzy jeszcze trwa więc do dzieła by zatrzymać choć na chwilę smak wakacji #MyVictorinox. Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru(...)zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 100 ml zimnej kremówki 30% 1 galaretka przeźroczysta winogrona białe truskawki Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać porcjami do ubitej
Ala piecze i gotujekorzystam z tego.Pyszne owoce,bita śmietana i bezy to coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona a i miło na serduchu , że mogę im nadal dogadzać :) Składniki na biszkopt: jaja 6 szt cukier 2 łyżki mąka pszenna 6 łyżek Dodatkowo: śmietana 30% 600 g serek mascarpone 400 g cukier 2 łyżki borówki 300 g poziomki 300 g bezy najlepiej(...)swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę Biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem na puch i dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy w jedna stronę do połączenia składników.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Wstawiamy do pieca i pieczemy 25 minut w170 stopniach. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się
Różowa kuchniatylko nawiązuje - to bowiem taka moja wariacja na temat ;). Polecam :). Składniki na 4 spore pucharki*: truskawki ( lub inne owoce ) 1 galaretka truskawkowa ( lub inna, w zależności od użytych owoców ) biszkopty, okrągłe lub podłużne 400 g serka homogenizowanego naturalnego lub smakowego 100 g białej czekolady Wykonanie: Przygotować 4 pucharki. Galaretkę truskawkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu, odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć(...)wysokości pucharka ). Truskawki zalać kilkoma łyżkami wystudzonej galaretki - około 4 - 5 łyżek - praktycznie do ich pokrycia. Wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie na stężałej galaretce poukładać biszkopty, pokrojone/połamane na mniejsze kawałki - u mnie była to warstwa z 2 okrągłych biszkoptów. Wokół ścianek pucharków ułożyć ładniejsze, środkowe plasterki truskawek. Zalać resztą galaretki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Opowieści z piekarnikaBISZKOPT: SKŁADNIKI (na 1 biszkopt) 3 jajka 0,5 szkl cukru kryształu 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 cukru waniliowego upiec 2 sztuki WYKONANIE: Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag(...)budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić
Dziś Ja gotujesię w nieskończoność i nigdy mi się nie przeje:) Jest wspaniałe! Czas wykonania: 2 h 30 min ( + 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 kawałki Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 ml serka(...)mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 100 g czekolady gorzkiej Polewa: 120 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 85 g masła Przygotowanie: Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę dodając odrobinę soli. Następnie dodać cukier. Miksować do momentu, aż piana zacznie gęstnieć (będzie przyjmować konsystencje bezy). Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Do piany przesiać obie mąki
KuchniaWeDwoje.plMalinowo- truskawkowy, czyli sezonowy tort. Na zakończenie roku szkolnego dla nauczycieli. Mikołaj dumny był nie zwykle :) Biszkopt i krem malinowy z kawałkami truskawek. Nasączony sokiem malinowym. Wierzch tortu posmarowany masą maślaną z pure malinowym. Ozdobiony jest tzw rybią łuską TU znajdziecie pomocny film. Tort o średnicy 20 cm. Biszkopt 5 jajek (osobno(...)delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy lub cztery części. Pure malinowe 600g malin (użyłam mrożonych) 140 g cukru 20 g żelatyny w proszku 3 łyżki soku z cytryny Maliny włożyć
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWykonanie sernika na prawdziwym, domowym biszkopcie jest dużo bardziej czaso- i pracochłonne niż na spodzie z biszkopcików czy kruchych ciastek. Ale uzyskany smak jest wspaniałą nagrodą za trudy. Ciasto w wykonaniu jest proste i nie powinno sprawić trudności nawet największym laikom kuchennym. W przedstawionym przepisie zrobiłam biszkopt bezglutenowy. Z owoców wykorzystałam truskawki i mrożone maliny. Ale można(...)tutaj poszaleć z innymi miękkimi owocami. Składniki - na dużą tortownicę: Biszkopt: 3 jaja wielkości L - ogrzane do temperatury pokojowej 60 g cukru białego 8 g cukru waniliowego ok. 45 ml oleju rzepakowego lub innego rafinowanego 70 g mąki bezglutenowej lub zwykłej pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki
Ze smakiem bez glutenu