okazji imienin mojego Taty powstał tort "Pieniek". Jest przy nim trochę pracy, ale efekt jest wspaniały i jestem z niego bardzo dumna :) Tort "Pieniek" Składniki: Biszkopt: 1) 3 jajka 2) 25 mąki ziemniaczanej 3) 75 g mąki pszennej(...)połowy cytryny 6) łyżeczka kakao Sposób przygotowania: 1. Najpierw przygotowujemy biszkopt: 1) Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. 2) Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy
Na kulinarnym poligonieefektu naprawdę warto. W trakcie robienia tego tortu razem ze Smakoszem wyjadaliśmy łyżkami kremy, aż się zastanawiałam, czy przypadkiem nie będę musiała przygotować kolejnej porcji ;) Tort cytrynowo-borówkowy Składniki: Biszkopt: 1) 3 jajka 2) 100 g cukru 3) 90 g mąki pszennej(...)świeżego tymianku 4) 200 ml przegotowanej wody 5) sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy biszkopt : 1) Żółtka oddzielamy od białek, mąkę przesiewamy. 2) Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (około 15 minut). W trakcie
Na kulinarnym poligonieowoców daje prawdziwą radość dla podniebienia. Do tego filiżanka ulubionej kawy. Pozwólcie sobie na chwilę relaksu. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Torcik owocowy z mascarpone Składniki duża paczka podłużnych biszkoptów 500 g serka mascarpone (z lodówki) 250 g śmietanki 30 lub 36 % (z lodówki) 100 g miodu sok z cytryny 40 g wiórków kokosowych Owoce do dekoracji : kiwi, mandarynki, ananas, maliny(...)kremówką przekładamy do miski, dodajemy sok z połówki cytryny oraz miód, wszystko ubijamy na krem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, lekko nasączamy sokiem z cytryny (sok z połówki cytryny rozcieńczamy kilkoma łyżkami wody). Na wierzch wykładamy część kremu, ponownie układamy biszkopty i odrobinę nasączamy. Przykrywamy resztą kremu, zostawiając 3-4 łyżki
To co lubię - gotuję i polecamrównież i goście także zadowoleni. Dlatego z czystym sumieniem dzielę się z Wami przepisem na cały tort. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort z kremem truskawkowym Składniki Składniki na biszkopt rzucany: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru Składniki na krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % 100 g gorzkiej czekolady 100 g mascarpone Składniki na krem(...)przegotowanej wody sok z połówki cytryny w wersji dla dorosłych dodatkowo 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo: 220 g dżemu truskawkowego truskawki do dekoracji starta czekolada do posypania boków Instrukcje Biszkopt rzucany: Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować brzegów. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamVenezia Giulia. I co ciekawe, ta miejscowość wraz z Veneto walczy o tytuł autora tego deseru. Tiramisu tradycyjne i najsmaczniejsze Składniki na ok. 6 – 9 porcji 250 g biszkoptów 2 filiżanki espresso 500 g mascarpone 4 żółtka 2 białka jaj 100 gramów cukru pudru 1 łyżka ulubionego likieru (ewentualnie szczypta wanilii) 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku Sposób przygotowania(...)składanie ciasta. Przygotuj naczynie (może to być zaczynie do zapiekania lub średniej wielkości blacha. Jeśli nie posiadasz takich naczyń, możesz złożyć ciasto w miseczkach lub pucharkach Na początek każdy biszkopt zanurz w espresso z obu stron i układaj blisko siebie w przygotowanej formie. W razie potrzeby pokrój biszkopty, aby uniknąć tworzenia odstępów: Na tak przygotowany spód wyłóż 1/2 kremu
365 dni dookoła kuchniSkładniki: Biszkopt orzechowy: 3 jajka 1/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik cynamonowy: 0,5 kg sera białego 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru cynamonowego 200 ml mleka 3 łyżki żelatyny 250 g margaryny 0,5 łyżeczki cynamonu Mus śliwkowy(...)szklanki cukru 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej Nasączenie: 100 ml gorącej wody 4 torebek herbaty earl grey 100 ml zimnej przygotowanej wody Dodatkowo: 0,5 kg śliwek Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościdziś zapraszam Was na pyszny i łatwy sernik na zimno dwu smakowy z malinami. Idealny, puszysty, kremowy. Sprawdzi się na upalne dni jakie teraz mamy. Składa się z kakaowego biszkoptu, masy serowej śmietankowej oraz kakaowej, oraz galaretki z malinami :) Sernik pięknie wygląda, zawsze wychodzi. Bardzo polecam i zapraszam po przepis jak również na film SKŁADNIKI Proporcje na dużą blaszkę(...)25x35cm BISZKOPT KAKAOWY (można pominąć i na dnie blaszki ułożyć okrągłe biszkopty-wtedy to sernik bez pieczenia) -4 jajka -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -pół łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -1,5 łyżki kakao WARSTWA SEROWA I -500g sera z wiaderka -250ml śmietanki 30% -3/4 szkl cukru pudru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugreckiego w temperaturze pokojowej 2 budynie waniliowe (po 64 g) 3 / 4 szklanki cukru 5 jajek wielkości M 1 / 2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spód z biszkoptów: 150 g biszkoptów 50 g masła Galaretka porzeczkowa: 250 g czarnych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy kasza manna do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie Spód z biszkoptów: Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować margaryną i obsypać kaszą manną. Masło rozpuścić w mikrofalówce, przestudzić. Biszkopty pokruszyć w dłoniach, nie trzeba tego robić dokładnie, mogą zostać większe kawałki ciastek. Następnie wlać masło i połączyć je z biszkoptami. Całość przesypać do tortownicy, równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna. Sernik z jogurtów
niecodziennikparydodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję. Wyłączamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę partiami i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Biszkopt pieczemy ok.40 minut lub do "suchego patyczka". Papierem do pieczenia przykrywany tylko dno tortownicy, dzięki temu biszkopt będzie wspinał się po ściankach blachy nie będzie "ślizgał" się po papierze(...)wyjęciu z piekarnika biszkopt w wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok 30 cm na ziemię lub blat kuchenny- dzięki termu nie będzie opadał. Biszkopt pozostawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie możemy delikatnie nożykiem oddzielić biszkopt od formy. Jeśli biszkopt będzie używany do tortu lub przekładanego ciasta najlepiej jest go kroić po kilku godzinach lub najlepiej
Kulinarne przygodymnie skończyła, ale nie! Jeszcze będę miała dla Was kilka słodkości z tymi owocami lata. Dziś zapraszam na przepyszne ciacho z kremem budyniowym i truskawkowych musem. Na kakaowym biszkopcie. Śmiało można zrobić je również bez pieczenia – wystarczy biszkopt zastąpić herbatnikami lub gotowymi biszkoptami. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT KAKAOWY: * jajko – 6 szt * mąka pszenna(...)TRUSKAWKOWY: * truskawki – 1 kg * galaretka truskawkowa – 2 op * cukier – 4 łyżki PONCZ: * woda + sok z cytryny DODATKOWO: * truskawki – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy po 1 żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy ręcznie. Pieczemy ok. 20 minut w 170C bez termoobiegu. Strudzimy, ścinamy górną warstwę. KREM
Ostra na Słodkotortowej (pełne ale nie kopiaste) -5 łyżek mąki ziemniaczanej (pełne, ale nie kopiaste) -cukier waniliowy 8g -niepełna szklanka cukru -3 żółtka (białka do ciasta) -300g masła BISZKOPT MAKOWY -3 białka -6 jajek -1 szkl mąki pszennej tortowej -2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -0,5 szkl suchego(...)początek przygotowujemy bazę kremu-do miski dajemy 6 łyżek mąki pszennej (pełnych, ale nie kopiastych, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 250 ml mleka, cukier waniliowy, 3 żółtka (białka odkładamy do biszkoptu), niepełną szklankę cukru. Wszystko mieszamy do połączenia najlepiej trzepaczką. Do garnka wlewamy 1 litr mleka, gotujemy. Powstała mieszaninę wylewamy na gotujący się budyń-mieszamy trzepaczką do zgęstnienia. Powstały budyń
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukokosową (przepis już niedługo na blogu), którą mama serwowała nam na deser, ale pomyślałam sobie, że może warto coś zmienić? I tak w podróży powstała kostka migdałowa – czyli migdałowy biszkopt z ulubionym dżemem polany czekoladą. Do przygotowania około 20 kostek potrzebujemy: Biszkopt: 1 szklanka mielonych migdałów (lub orzechów) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 białek 4 żółtka(...)pianę, dodaję stopniowo cukier cały czas ubijając. Zmniejszam obroty i dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową, ziemniaczaną i zmielone migdały mieszam. Dodaję do ubitej masy i mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem. Ciasto rozprowadzam równomiernie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 ° C na 20 minut. Wyciągam biszkopt
Słodki sentymentpowstał w mojej głowie po zrobieniu dużej ilości kruchych ciastek . Zostałam z nadmiarem białek, więc konieczna była jakaś alternatywa dla bezy W ten sposób powstał super smaczny tort na biszkopcie orzechowym z białek z kakaowym mascarpone i powidłami. Spróbujcie, bo naprawdę warto Składniki na biszkopt: 7 białek 18 łyżek cukru Cukier waniliowy 300 g mielonych orzechów (około 2 szklanek(...)delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. 2/3 masy wykładam do tortownicy (18-20cm średnicy) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45-50 minut. Biszkopt odstawiam do wystudzenia (“biszkopt” najczęściej opada i jest w środku wilgotny, ale to normalne ). 1/3 masy wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując kleksy, kwiatki, albo inne kształty
Słodki sentymentkwintesencja sezonu truskawkowego. Nie może się on obejść bez smacznych wypieków z dodatkiem świeżych truskawek. Poniżej znajdziecie pyszny przepis na domowe ciasto z truskawkami, mascarpone i galaretką. Składniki na biszkopt: 4 średnie jaja, 120 g mąki, 70 g cukru, 2 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę: 250 ml śmietanki kremówki 30%, 25 dag serka mascarpone(...)cukru pudru, 300 g truskawek. Składniki na galaretkę: 2 galaretki truskawkowe, 800 ml wody, 300 g truskawek. Przygotowanie: Biszkopt: Jajka wyciągamy z lodówki ok. 30 minut wcześniej. W misce łączmy ze sobą mąkę oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek, następnie przy użyciu miksera, ubijamy białka na sztywną pianę, między czasie powoli dodając cukier. Na samym końcu dodajemy żółtka
Przepiski.plRafaello. W ten sposób powstał szybki i prosty deser właśnie o tej nazwie. Delikatny krem z serka mascarpone do tego biała czekolada i prażone wiórki kokosowe no i oczywiście biszkopty nasączone w mleku i likierze kokosowym, to coś pysznego. Deser jest bardzo prosty i szybki do przygotowania to jego wielka zaleta! Polecam wam gorąco! Print Rafaello - deser .wprm-recipe-rating(...)mleka 60 ml likieru kokosowego 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g białej czekolady 100 ml śmietany do ubijania 3 łyżki cukru pudru 140 g podłużnych biszkoptów Instructions Wiórki wsypać na patelnię, na średnim ogniu uprażyć na złoty kolor, zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić, Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone, zmiksować
SprawdzonaKuchnia.pl