postanowiłam zmienić to i owo. W efekcie otrzymaliśmy biszkoptowe ciasto z masą cappuccino. Ciasto jest smaczne, aczkolwiek z dodatku masy kajmakowej śmiało można zrezygnować. Nie będzie aż tak słodko;) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 500 g śmietany(...)mascarpone 100 g białej czekolady 4-5 łyżek cappuccino Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cappuccino Dodatkowo: 1 op. biszkoptów czekolada deserowa 100 g ok. 50-70 g słodkiej śmietanki 30% Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej
Smaki Na TalerzuIntrygująca nazwa ciasta zachęca do jego przygotowania, które jest bardzo proste i łatwe, składa się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkopcików oraz polewy z mleka w proszku. Całości tworzy bardzo pyszne i ładnie wyglądające ciasto. Składniki Biszkopt kakaowy : forma 24 x 30 cm 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Poncz: szklanka(...)masła Polewa z mleka w proszku: 250 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao 150 g okrągłych biszkoptów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka
RAROSSAKolejne warstwowe ciasto z wyglądu zwyczajny biszkopt, dżem, krem i czekolada. Banalne prawda? Otóż nie, bo ten krem jest z dodatkiem chałwy i idealnie łączy się z dżemem wiśniowym, do tego biszkopt nasączony wiśniówką i obowiązkowo polewa czekoladowa. Elegancko i pysznie, idealnie pasuje do niedzielnej kawy i na specjalne okazje również się nada. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka(...)puch, a następnie cały czas miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę (ja starłam swoją na tarce) i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy obie połowy wiśniówką lub kompotem. Na pierwszą połowę biszkoptu rozsmarowujemy cieniutka warstewkę kremu, na krem wykładamy dżem, a na dżem resztę kremu (ja zostawiłam 3 łyżki
Cynamonowe szczęścieJest to jeden z uniwersalnych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje. Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada! Jest delikatny, puszysty, po prostu idealny. Ja zazwyczaj nie dodaję do niego proszku do pieczenia, ale jeśli macie obawy, że coś pójdzie do tak - dodajcie odrobinę, czyli 1/2-1 łyżeczkę w zależności od wielkości biszkoptu. (Tortownica o średnicy(...)Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części. 1 szklanka = 250 ml (*) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm. W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą
Di gotujeKolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w kremie na bazie śmietany i mascarpone, to wszystko przełamane dodatkiem mandarynek (w moim przypadku moreli, z braku tych pierwszych w sklepach...), do tego czekoladowa polewa ganache, to wszystko = bajeczny smak. Inspiracją był ten przepis . Składniki(...)Czekoladowy biszkopt: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 110g cukru lub ksylitolu (u mnie cukier trzcinowy) - 90g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700, lub 100g typ750) - 15g kakao (bez dodatków) - ok.1/2-1 płaskiej łyżeczki przyprawy piernikowej (nie jest to konieczne, ale ja następnym razem dodam) Krem: - 400g mascarpone (nie z Biedronki, jest zbyt rzadkie) - 150g kremówki - 110g ciasteczek speculoos
Smaczne ZdroweDziś mam kolejną pyszną, świąteczną propozycję. Tym razem coś efektownego i pysznego - puszysty piernikowy biszkopt przełożony delikatnym kremem budyniowym i lekko kwaskowatą galaretką porzeczkową, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa. Wyszło lekko i bardzo smakowicie dlatego polecam Wam to ciacho na święta i nie tylko. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka mąki 2 łyżki przyprawy(...)wrzącego mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i mieszamy do momentu aż się zagotuje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło (najlepiej wyjąć je z lodówki zanim weźmiemy się za robienie biszkoptu, a nawet wcześniej) ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dodajemy do niego stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy aż się połączy. Galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku owoców
Cynamonowe szczęścieświątecznych inspiracji zarówno na wigilijny stół, jak i na świąteczne słodkości. Dziś, zainspirowana moją ulubioną kawą INKA przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciacho z bananami. Delikatny, puszysty czekoladowy biszkopt przykryty lekkim kawowym kremem, bananami i pianką straciatella jest świetnym pomysłem zarówno na święta, jak i na każdy inny dzień! Kawowy smak absolutnie nie jest dominujący, dlatego też filiżanka kawki(...)jako dodatek z całą pewnością będzie świetnym pomysłem! Ciasto jest łatwe, szybkie i pyszne. Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie w lodówce. Mam nadzieję, że zagości na Waszym świątecznym stole! Dajcie znać! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 2/3 szkl * kakao – 2 łyżki KREM KAWOWY: * mascarpone
Ostra na Słodkowielkim hitem, więc może niektórzy z Was o nim słyszeli, a nawet mieli okazję go spróbować. Jest przepyyyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu. Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą (możecie użyć herbaty lub wody z sokiem z cytryny) oraz przełożonego kremem budyniowym, dwukolorowej polewy na bazie mleka w proszku i biszkopcików, które stanowią taką kropkę(...)składników. Moja wersja niejednokrotnie już się sprawdziła, nie jest przesłodzona i dodatkowo wychodzi wielka blaszka, która mimo swoich gabarytów - ekspresowo znika! Polecam! (Forma o wymiarach 28 x 28 cm) Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 600 ml mieka
Di gotujewłaśnie jest Pomimo, że zawiera dużo masy nie jest ciężki. Jego głównym składnikiem jest śmietana kremówka połączona z kajmakiem i zatopionymi biszkopcikami. Smak jest doskonale zrównoważony dzięki czekoladowemu biszkoptowi i bitej śmietanie z adwokatem. Toffinek Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki czekolady rozpuszczalnej 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa toffi(...)łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki żelatyny Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżki adwokatu/ajerkoniaku Dodatkowo: opakowanie podłużnych biszkoptów typu Lady Fingers (140g) 2 łyżki kawy rozpuszczalnej starta czekolada lub posypka czekoladowa do dekoracji Wymiary 30 x 25 cm. Na początku robimy biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy
PatiGotujesiebie lub na prezent, przyjdzie ze specjalnym liścikiem (to mogą być np. życzenia!) i dokładną instukcją jak samemu stworzyć piękny bukiet (instrukcję znajdziecie też na filmik u na Youtube). Biszkopt na tort piekłam w 2 formkach o średnicy 18 cm, tort wychodzi dosyć wysoki można go rozkroić na 6-8 kawałków. Jeśli planujecie większe przyjęcie najlepiej skorzystać z tortwicy(...)wymiarach 22-26 cm i podwoić składniki. Składniki na biszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych
Ciastkozercyoblać polewą kakaową/czekoladową; mnie wizualnie bardziej pasowała tu polewa z czekolady białej ). I tak oto powstało przepyszne ciasto, które rozeszło się w mgnieniu oka. Puszyste, mięciutkie blaty biszkoptu, a pomiędzy nimi solidna warstwa niezwykle smacznego wiśniowego kremu. I właśnie ten krem, a raczej sposób jego wykonania jest tutaj najciekawszy :). Wykorzystałam do niego domowe zapasy mrożonych wiśni. Bardzo polecam(...)Jestem przekonana, że posmakuje i Wam i Waszym gościom :). Biszkopt: 6 dużych jajek 160 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g cukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10 % Krem wiśniowy: 500 g wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych 500 ml kompotu wiśniowego ( 2 szklanki ) * 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie budyniu
Opowieści z piekarnikaProsty biszkopt bezglutenowy z równie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy. Składniki: 75 g mąki jaglanej 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną) 3 jajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić(...)ksylitol lub erytrytol) Masa owocowa: 3 gruszki 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa (ja użyłam wegańskiej, firmy Amylon ) Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Żółtka ucieraj z cukrem. Następnie do żółtek dodaj obydwie mąki i miksuj przez krótką chwilę. Teraz dodaj ubite białka i na średnich
Zdrowie na języku :PNiestety lato się skończyło, ale nadal możemy cieszyć się ostatnimi zbiorami malin, truskawek... W połączeniu z tymi owocami najlepiej smakuje delikatny biszkopt i galaretka, spróbuj koniecznie!! Składniki: Biszkopt: 50g masła 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 500g dowolnych owoców 2 galaretki o ulubionym smaku czekolada do dekoracji Przygotowanie(...)Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek, następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu wlać powoli rozpuszczone, ostudzone masło. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem (35x20cm) do pieczenia i piec w temp. 180*C przez ok. 15 minut. Po upieczeniu, przełożyć biszkopt do keksówki, aby nadać mu odpowiedni kształt
Malinowo w kuchniDzisiaj ciekawie wyglądający jogurtowiec na bazie jogurtu greckiego z pokrojonymi w kostkę kolorowymi galaretkami. Spód to okrągłe biszkopty. To proste ciasto bez pieczenia, które sprawdzi się na każdą okazję. Wierzch można udekorować galaretkami lub świeżymi, ulubionymi owocami Składniki: okrągłe biszkopty 800 g jogurtu greckiego 300 g śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny(...)wstawiamy do lodówki, aż stężeją. Kroimy w kostkę. Kilka kostek siekamy i odkładamy do dekoracji. Dno tortownicy o średnicy 24 – 25 cm. wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. W razie konieczności biszkopty docinamy. Mleko wlewamy do rondelka i wsypujemy żelatynę. Odstawiamy aby napęczniała. Następnie mieszając podgrzewamy, aż się rozpuści (nie wolno zagotować!). Lekko studzimy. Do miski przekładamy jogurt
Oryginalny smakByły urodziny to musi być i tort. W tym roku w wersji tylko dla dorosłych Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym przygotowałam na klasycznym jasnym biszkopcie. Bazę do kremów stanowił serek mascarpone i śmietanka kremówka. Górę tortu przyozdobiłam galaretką z adwokatową. Tort jest lekki i nie jest przesadnie słodki Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek(...)białej czekolady do ozdoby kuleczki czekoladowe do ozdoby Średnica tortownicy to 26 cm. Składniki na obie masy powinny być schłodzone w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Rozpoczynamy od biszkoptu (najlepiej upiec do dzień wcześniej, wtedy będzie się go dużo lepiej kroiło). Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo
PatiGotuje