Malinowa księżniczka, inaczej zwana Balladyną :) Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem serowo śmietankowym z herbatnikami, masą kajmakową o smaku kakaowym, a to wszystko zwieńczone malinami i galaretką. Próbowałam już to ciasto w wersji z masą kajmakową o smaku toffi, ale smak kakaowy moim zdaniem jest o niebo lepszy! Koniecznie spróbujcie:) Składniki blaszka : biszkopt: jajka 6 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna(...)dodatkowo: herbatniki maślane ok 400 g, masa kajmakowa o smaku kakaowym 410 g, maliny 400 g, galareta malinowa 2 szt , woda gorąca 700 ml, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka, na koniec przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną
kulinarne odsłony patigdyby bardziej ambitne ciasto z makiem nam nie wyszło. W smaku jest bardzo fajne, ma dużo nadzienia, polane lukrem cytrynowym stanowi naprawdę fajny deser. Oto przepis: Składniki na biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 800g masy makowej (domowej roboty lub gotowej(...)delikatnie wymieszałam łyżką na jednolite ciasto. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadziłam na przygotowanej blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Biszkopt piekłam do zrumienienia ok. 15minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam z piekarnika. Przygotowałam sobie nowy kawałek papieru do pieczenia i posypałam go cukrem pudrem. Wyłożyłam
Waniliowe Improwizacjewzajemnie idealnie się uzupełniają tworząc wspaniałą całość-musicie spróbować. Zapraszam :) Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka ok 25x35cm używam szklanki 250ml BISZKOPT krówkowo makowy -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -budyń krówkowy lub toffi duży 64g -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru(...)pół łyżki kakao -ok 5 łyżek suchego maku (opcjonalnie) KREM GRYSIKOWY -1250ml mleka -3/4 szk cukru -12 łyżek kaszy manny -250g masła BISZKOPT PIERNIKOWY -3 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszenne tortowej -łyżka przyprawy do piernika -1,5 łyżki kakao -łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO -orzechy do posypania -powidła śliwkowe Zaczynamy od bazy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzapraszam do zapoznania się z wypiekami zaprezentowanymi poniżej, wystarczy kliknąć w tytuł, aby przenieść się do pełnego przepisu. Znajdziecie tylko najlepsze i wypróbowane przepisy! Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis Błyskawiczny(...)Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną Najlepszy piernik błyskawiczny Najlepszy piernik błyskawiczny Ciasto Seromakowiec (seromak) Seromakowiec Miodownik krajeński
e-PrzepisyKulinarneSzarlotka bez pieczenia z bitą śmietaną to proste ciasto na biszkoptach , które przygotujesz bez piekarnika. Ta szarlotka jest wilgotna, jabłka są miękkie i soczyste a całość smakuje wyśmienicie. Przygotowanie szarlotki bez pieczenia zaczynam od obrania, starcia na tarce i usmażenia jabłek. Do usmażonych jabłek dodaję galaretkę w proszku, studzę i wylewam na namoczone w mleku biszkopty. Ciasto wstawiam do lodówki(...)poniższy przepis na szarlotkę bez pieczenia i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Szarlotka Składniki na szarlotkę bez pieczenia. 14 sztuk podłużnych biszkoptów 1,2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe w proszku (77 g każda) 150 ml wody 100 ml mleka Bita śmietana: 300 ml zimnej śmietanki kremówki (36%) 30 g cukru pudru
MeCooksMocno „piankowe”. U mnie na pewno trafia wysoko na listę tych TOPowych ciast. Jeśli lubisz ciasta z masą, albo te z posmakiem kawy, koniecznie wypróbuj ten przepis. Biszkopt kakaowy, na nim śmietankowa masa z dodatkiem karmelowej kawy zbożowej, a dalej śmietankowa pianka z białą czekoladą usztywniona przezroczystą galaretką. Jest mięciutko, puszyście i słodziutko, jednym słowem – idealnie. Biszkopt(...)karmelowa około 3-4 łyżki cukru pudru lub do smaku 3 łyżeczki żelatyny Warstwa z białą czekoladą: 330 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 1 op. galaretki krystalicznej Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Miksujemy za każdym razem przez około minutę. Następnie dodajemy po 1 żółtku (znów za każdym razem dokładnie miksując). Wlewamy
Smaki Na Talerzuczas i energię. Delikatna konsystencja i pyszny smak. Możliwość dodania ulubionych owoców, takich jak truskawki. Idealny na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjęcia. Szybki sernik na zimno na biszkoptach Nasz przepis na sernik na zimno jest nie tylko prosty, ale także szybki w przygotowaniu. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników i chwila w kuchni. Oto lista składników: Składniki(...)Ilość: Biszkopty 200 g Twaróg 500 g Śmietana 36% 200 ml Cukier puder 100 g Truskawki 300 g Galaretka truskawkowa 1 opakowanie Woda 150 ml Oto kroki, które musisz podjąć, aby przygotować ten przepyszny sernik: Zblenduj biszkopty na drobne okruszki. Możesz użyć blendera lub umieścić biszkopty w torbie i rozetrzeć wałkiem. W misce wymieszaj twaróg, śmietanę i cukier puder. Mieszaj
Ania i Marcin gotująCiasto Nocka to cienki kakaowy biszkopt przełożony dwoma warstwami galaretki oraz dwoma warstwami czekoladowej masy śmietanowej. Ja przygotowałam ciasto z dwoma kolorami/smakami galaretki oraz dwoma rodzajami masy – jedna to śmietanka z kakao usztywniona żelatyną (masa nr2), a druga – śmietanka z czekoladą, nutellą, masłem orzechowym i mascarpone (masa nr 1). Przygotowania masy nr 1 należy rozpocząć odpowiednio wcześniej. Powinna(...)masą czekoladową oraz galaretką. Ciasto polecam przechowywać w chłodnym miejscu i wyjąć je na około 20-30 minut przed podaniem, by nieco się ogrzało i nabrało pełni smaku. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru (u mnie na pół z erytrytolem) 3 lekko kopiaste łyżki mąki tortowej 1 kopiasta łyżka kakao 3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem
Smaki Na TalerzuCiasto z owocami to idealny deser na letnie dni. Lekkie, soczyste owoce w połączeniu z delikatnym biszkoptem tworzą kompozycję, która kusi podniebienia i orzeźwia w upalne dni. W tym artykule przedstawimy przepis na pyszne ciasto z owocami oraz kilka wskazówek, które pozwolą Ci stworzyć idealne ciasto letnie. Ciasto z owocami to kwestia smaku, ale z naszym przepisem na pewno(...)owocami – czym je wyróżnić? Aby Twoje ciasto z owocami było lekkie i pyszne, zwróć uwagę na następujące kwestie: Wybierz sezonowe owoce, które są soczyste i słodkie. Delikatny biszkopt to klucz. Postaw na puszysty, wilgotny biszkopt, który doskonale współgra z owocami. Podczas przygotowywania ciasta z owocami, unikaj przesadnego dosładzania. Owoce samodzielnie dostarczają słodyczy. Możesz dodać odrobinę wanilii do ciasta
Ania i Marcin gotująostatnio stawiałam na prostsze smaki z sezonowymi dodatkami - przerabiałam jabłka, śliwki, dynie, ale ponieważ uwielbiam składać wysokie ciasta i łączyć różne warstwy, dziś mam dla Was coś super pysznego - biszkopt makowy i biały biszkopt połączone kremem budyniowym i galaretką z brzoskwiniami i obowiązkowo polane polewą czekoladową. Czy muszę pisać jakie to było pyszne? Czy wystarczy, że zaproszę na przepis? Biszkopt(...)Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja miała 23x33 cm). Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty. Ciasto z białek: 1 szklanka białek (białka z 5 jaj) 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka
Cynamonowe szczęściewłasny pomysł, Tiramisu Canaris, zainspirowany słonecznymi Wyspami Kanaryjskimi? 1. Oryginalne Tiramisu: Zaczniemy od korzeni tego włoskiego klasyka. Pochodzenie pozostaje tajemnicą, ale jego smak jest niezapomniany. Tradycyjne deser łączy delikatne biszkopty maczane w kawie z warstwą kremowego sera mascarpone. To słodka harmonia, która rozpływa się w ustach i od dawna podbija serca smakoszy na całym świecie. 2. Tiramisu Española: Przenosimy się(...)Tiramisu Włosko – Irlandzkie 5. Tiramisu Cytrynowe 6. Tiramisu Canaris: Teraz czas na coś zupełnie innowacyjnego – to mój własny pomysł na Tiramisu, zainspirowany malowniczymi Wyspami Kanaryjskimi. Delikatne biszkopty, mocna kawa, kremowe mascarpone i zdrowy jogurt białkowy łączą się, tworząc niezwykłą harmonię smaków. Wszystko to koronowane jest likierem Plantano, wyjątkowym trunkiem z kanaryjskich bananów. Składniki: – Biszkopty – Mascarpone
RafalCookSzybkie ciasto bananowe z figami i czekoladą Jest bardzo proste i każdy może chcieć je zrobić, bo warte jest uwagi. Spodem tego ciasta jest biszkopt – możecie użyć tu gotowych, kupnych blatów biszkoptowych i moje dzieci robiąc to ciasto właśnie z takich korzystają. Możecie też upiec biszkopt od podstaw i polecam wtedy ten przepis. PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO BANANOWE(...)FIGAMI Składniki: 1 blat biszkoptu – może być kupny lub wcześniej upieczony 6-7 bananów dojrzałych 3-4 świeże figi posiekana czekolada a jeszcze lepiej garść posiekanej drobno mieszanki studenckiej orzechów z belgijską czekoladą grubo mielona bułka tarta Jak zrobić ekspresowe ciasto bananowe: W tortownicy lub w formie na tartę układamy blat biszkoptu. Banany obieramy ze skórek i w całości układamy
Dorota Smakujemaksymalnie chcą uprościć sobie życie a jednak zrobić tort samodzielnie. Tak, można użyć gotowych, kupnych blatów biszkoptowych – potrzebne będą 3 sztuki czyli 1 opakowanie – można też upiec biszkopt dzień a nawet dwa dni wcześniej. Tak, można użyć kremu do tortu czy kremu karpatka w proszku z gotowca, ale ten od podstaw nie jest trudny do przygotowania. Tak można(...)użyć gotowej polewy do ciast, ale ta na którą przepis zamieszczam poniżej jest prosta do przygotowania i super błyszcząca. PRZEPIS BARDZO ŁATWY TORT Składniki: biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl mąki pszennej galaretka: 1 galaretka pomarańczowa 150g mrożonych truskawek krem: 500ml mleka 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 200g masła polewa: 100g masła
Dorota Smakujeżelatyny. Bardzo polecam takie tiramisu. Potrzebujemy: Na krem: 25 dag serka mascarpone 330 g śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku ( według uznania ) Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( zimnej ) kakao ( opcjonalnie ) Wykonanie pysznego tiramisu: 1. Przygotowujemy blaszkę lub foremkę w której będziemy wykonywać tiramisu, ja użyłam podłużnej foremki z wyjmowanym(...)dnem. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia. 2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu. 3. Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy. 4. Następnie maczamy je w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu, ponownie biszkopty w kawie, krem i znów biszkopty
Izabelawkuchni