racji że jesteśmy miłośnikami kawowych deserów często je przygotowuję robiąc różne nowości. Tak oto powstał deser na biszkoptach, z dwoma pysznymi kremami. Bazowałam trochę na tiramisu, posypując warstwy kakao. Rodzinka zachwycona, bo torcik wyszedł wyśmienity. Polecam przepis 😋 SKŁADNIKI: Ok 300 g biszkoptów 250 g mascarpone 400 g waniliowego Skyra lub serka homogenizowanego 300 g śmietany 36 % 1,5 łyżki żelatyny(...)kawy mielonej, zaparzonej w małej ilości wrzątku, przecedzić 4- 5 łyżek kawy cappuccino szklanka kawy do nasączenia kakao do posypania WYKONANIE: Tortownica o śr 22 cm, wykładamy papierem. Układamy biszkopty, nasączamy kawą. Do miski przekładamy mascarpone, Skyr oraz śmietankę. Miksujemy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy parę łyżek kremu, mieszamy i z powrotem wlewamy do kremu. Miksujemy
Pani na deserDziś zapraszam Cię na kakaowy biszkopt z frużeliną wiśniową oraz śmietanową masą z dodatkiem ciasteczek Oreo. Ciasteczka oreo przyjemnie miękną w śmietanowej masie, a ich słodycz i słodycz samej masy idealnie równoważy dodatek nieco kwaśnej frużeliny z mrożonych wiśni. Moi bliscy uznali, że to ciasto jest bardzo dobre. Ogólnie to ja również uważam, że ciasto jest bardzo smaczne, chociaż miałam(...)taką blaszkę (18×28 cm) wychodzi całkiem sporo, jest to więc opcja idealna dla fanów ciast z masą śmietanową. Przed krojeniem warto je porządnie schłodzić. Inspiracja: www.kulinarnachwila.com/2021/09/ciasto-z-wisniami-i-oreo.html#more Biszkopt: 5 jajek 1 niepełna szkl. cukru (u mnie drobny) 2-3 łyżki oleju 1 niepełna szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 lekko kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka proszku
Smaki Na Talerzusmakował chociaż jest troszkę bardziej kaloryczny od tortu który robiłam na swoje urodziny . Mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu :) Składniki na tort o średnicy 16 cm Biszkopt: 3 jajka kl M 1/4 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/5 szkl cukru 2 łyżeczki oleju kilka kropel esencji waniliowej Masa budyniowa(...)śmietanki 30 % 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1/2 puszki mandarynek 1/3 puszki kajmaku 3 tafelki deserowej czekolady serduszka z opłatka do dekoracji Pieczemy biszkopt 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki (obręczy
Gotowanie...to proste !tych wszystkich tynkach, ozdabianiach jadalnymi pudrami czy innymi dekoracjami. U mnie tradycyjnie, może nawet staromodnie, ale za to bardzo pysznie :) Składniki na tort o średnicy 16 cm Biszkopt: 3 jajka kl M 1/4 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/5 szkl cukru 2 łyżeczki oleju kilka kropel esencji waniliowej Masa kokosowa z mascarpone(...)mleczka kokosowego 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 puszka ananasa w kawałkach 227 g Dodatkowo: wiórki kokosowe czekolada biała i mleczna Pieczemy biszkopt 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki
Gotowanie...to proste !Przepis dla zabieganych czyli prosta i pyszna wersja sernika z kajmakiem i posypką z chrupiącego słonecznika :) SKŁADNIKI NA BLASZKĘ O WYM: 20/25 CM biszkopt lub biszkopty na spód 1 kg zmielonego sera 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sok z 0,5 cytryny 20 dag stopionego masła lub margaryny(...)kawa do nasączenia biszkoptów WYKONANIE: Blaszkę o wym: 20/25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopt lub biszkopty. Nasączamy kawą. Wszystkie składniki na sernik przekładamy do miski. Miksujemy, na koniec wlewamy zimne rozpuszczone masło. Miksujemy do połączenia składników. Ser wlewamy na biszkopty. Pieczemy ok 1 godziny w 170 st. C. Studzimy. DODATKOWO: 3 łyżki masy kajmakowej łyżeczka żelatyny NA SŁONECZNIK
Pani na deserCiasto jest naprawdę mocno cytrynowe, bo każda z warstw jest w tym smaku. Moim gościom bardzo smakowało, więc wypiek zaliczam do jak najbardziej udanych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 4 duże jajka 0,5szkl cukru kryształu 3/4szkl mąki pszennej tortowej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego do ciast(...)Poncz do nasączenia biszkoptu: 0,5szkl przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru Masa budyniowa: 300ml przegotowanej wystudzonej wody 100ml soku z cytryny 200g cukru kryształu 2 budynie waniliowe 200g masła Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 1 cukier waniliowy 1 plaska lyzka cukru pudru 1 galaretką cytrynowa 250ml wrzątku Dodatkowo
Waniliowe Improwizacjeciacho złożyć, pod warunkiem wcześniejszego rozpuszczenia galaretki. Którą dodałam tutaj razem z kawałkami mango z puszki dla przełamania i wzbogacenia smaków i muszę przyznać, że idealnie pasuje do biszkoptów nasączonych kawą i śmietankowego kremu. Także jeśli szukacie czegoś co będzie szybkie i proste w wykonaniu to bardzo polecam. Składniki (na formę 20x28): opakowanie podłużnych biszkoptów(...)śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka ok 300 ml mocnej kawy do nasączenia biszkoptów 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowe) 1 puszka mango w syropie np takiego * (można zastąpić surowym) Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia
Cynamonowe szczęścieautorami? Ja tak. Pierwszego listopada zapewne wrócą te wspomnienia. Sporo ich w mej pamięci. A w Waszej? Proponuję dziś naprawdę prosty, niewielki, wyjątkowy w smaku torcik. Jasny, waniliowy biszkopt rolowany jak ślimaczek, masa bezproblemowa, nie grozi rozwarstwieniem, zważeniem, jest zwarta, kremowa i naprawdę smaczna. I chrupie w niej czekolada :) Pewniak na świąteczny stół. Składniki biszkopta: proporcje na torcik(...)sokiem cytrynowym i cukrem do wykończenia wierzchu: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru śmietan - fix kilka kostek gorzkiej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach. Wykonanie: Biszkopt: Jajka rozdzielamy, białka wkładamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera na sztywną pianę. Po zesztywnieniu masy, dosypujemy w kilku ratach cukier, cały
Kronika PiekarnikaCiasto Kilimandżaro to biszkopt czekoladowy przełożony masą waniliową i jabłkami. W całości pysznie smakuje i jest go dużo, polecam przepis. CIASTO : 8 jajek 6 dużych łyżek z małym czubkiem mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru(...)jabłek 0,5 szklanki wody 2 galaretki cytrynowe DODATKOWO : 200 g czekolady 5 łyżek mleka PRZYGOTOWANIE : BISZKOPT - Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Po chwili dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Biszkopt wylewamy na blaszkę o rozmiarze 23/32
Kulinarne Fantazje Mariolipodwieczorek w ogrodzie to taki piękny tort. Tort zakręcony z pysznym kremem i borówkami. Do tego śliczna dekoracja w pastelowych kolorach. Idealny. Bardzo polecam. Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 25 dag serka mascarpone 125 ml śmietanki kremówki cukier puder(...)szklanka borówek amerykańskich cukier do smaku Dodatkowo: melisa do dekoracji dowolne słodycze do dekoracji np. bezy, draże, jajka cukrowe borówki Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto
IzabelawkuchniPysznych inspiracji. Potrzebujemy: Na krem: 25 dag serka mascarpone 330 g śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku ( według uznania ) ajerkoniak według uznania Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( zimnej ) dowolna dekoracja: małe biszkopciki, bezy, mini-pianki Wykonanie pysznego tiramisu: 1. Przygotowujemy blaszkę lub foremkę(...)schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu. Na koniec dodajemy ajerkoniak według mieszania i dokładnie mieszamy. 3. Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy. 4. Następnie maczamy je w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu, ponownie biszkopty w kawie, krem i znów
IzabelawkuchniWiśnie i czekolada to idealny duet. Moje dzieciaczki uwielbiają to połączenie:) zapraszam. Składniki blaszka 25/33: Biszkopt: jajka 7 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 140 g, kakao 50 g, Warstwa wiśniowa: wiśnie świeże lub mrożone 500 g, Galaretka wiśniowa 3 szt, woda gorąca 3,5 szklanki, Krem: mleko 500 ml, cukier 7 łyżek, budyń(...)mleczna 50 g, czekolada gorzka 50 g, płatki migdałowe 1 garść, Do nasączenia: kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką
kulinarne odsłony patitruskawkowe to inny wymiar przyjemności. Zwłaszcza teraz gdy truskawki są najlepsze, najsłodsze i najbardziej aromatyczne. W tym cieście znajdziemy je aż w kilku formach – syropu, którym namaczane są biszkopty i który dodajemy do kremu, plasterków tych najdorodniejszych sztuk między warstwami kremu oraz w postawi różowego pudru, który musicie przyznać – robi robotę. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu(...)wykonania w tym letnim czasie i na pewno na jednym razie się nie skończy – to ciasto jest nieziemsko pyszne. Składniki (na formę o wymiarach około 15cmx22cm): opakowanie biszkoptów w cukrze – około 200g opakowanie serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki około 250g truskawek około 6g liofilizowanych truskawek Na syrop truskawkowy: około 300g truskawek 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki cukru łyżeczka
Smaczna Stronaskłada się z trzech warstw-ptasiego mleczka, galaretki z kawałkami truskawek i ptasiego mleczka. Jest leciuteńkie, nie nadmiernie słodkie. Pięknie wygląda i do jego zrobienia potrzeba tylko kilku składników. Biszkopt można zastąpić okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami-wtedy może to być ciasto bez pieczenia. Jest rewelacyjne, orzeźwiające, idealne na ciepłe letnie dni i nie tylko. Zapraszam zapraszam też na film(...)jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka ok 25x35cm BISZKOPT (można pominąć i zastąpić okrągłymi biszkoptami) -4 jajka -0,5 szkl cukru (ok 110g) -3/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok 100g) -łyżeczka proszku do pieczenia WARSTWA I -400ml wrzątku -łyżka żelatyny -1 galaretka truskawkowa -200ml mleka zagęszczonego niesłodzonego WARSTWA II -ok 350g truskawek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukażdym marketem stoją osoby sprzedające swoje zbiory. Takie owoce na pewno zawierają znacznie mniej chemii niż te z marketu niewiadomego pochodzenia. A teraz już zapraszam na pyszny biszkopt z chrupiącym makiem, kremem budyniowym i musem truskawkowym. Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka maku 3/4 szklanka cukru 1 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy(...)ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja miała 23x33 cm). Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 3 cieńkie blaty. Krem budyniowy: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (40 g każdy) bez cukru 4 łyżki cukru 200 g masła
Cynamonowe szczęście