Naprawdę pyszne placuszki, z wyczuwalną nutą kokosu. Doskonale sprawdzą się na śniadanie. Co ciekawe, w przepisie nie ma cukru, więc jeśli lubimy słodkie placuszki to polecam dodać kilka łyżeczek ;) Ja jadłam z miodem i owocami, więc nie było potrzeby dodawania. Składniki: 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szkl. mleka 2 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego(...)dodatki, np. miód, owoce itp. Przygotowanie: Kaszę mannę ugotować w ½ szklance mleka. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) nakładać około 2 łyżki masy. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Bake&Taste
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: mąka tortowa 25 dag, jajka 3 sztuki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 150 ml, mleko 3,2% 200 ml, wiórki kokosowe 1 szklanka
W Mojej Kuchni LubięNiedziela nie może obejść się bez pysznego ciasta, a dzisiaj na moim stole gości jeden z moich ulubionych tortów, a mianowicie tort ananasowo- kokosowy. Tort składa się z dwóch płatów biszkopta, ciasta kokosowego i masy budyniowej o smaku ananasa. Tort obłożyłam lukrem plastycznym, ale możecie go również obsypać wiórkami kokosowymi i będzie również pięknie wyglądał i pysznie smakował. Moja przygoda(...)perfekcyjnie, ale myślę że praktyka czyni mistrza. Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, ciasto kokosowe: białka 5 szt, kokos 1 szklanka, biszkopty podłużne 5 szt, cukier puder 1 szklanka, masa: mleko 1 szklanka, sok z ananasów + woda, razem powinno być 2 szklanki, cukier kryształ 3/4 szklanki, żółtka
kulinarne odsłony patipaski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie(...)schłodzenia do lodówki lub zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Usuwamy paski papieru do pieczenia. Paterę z tortem układamy na głębokiej blaszce do pieczenia i posypujemy brzegi kokosem, ja zrobiłam kilkucentymetrowy rancik od dołu ciasta. Białą czekoladę (50 g) rozpuszczamy na małym ogniu razem z łyżką oleju kokosowego – dzięki niemu polewa będzie miała bardziej płynną konsystencję
Ciastkozercyprostu. Odkąd zdrowiej jem, mam więcej energii. Ten pudding jest idealny jako popołudniowa przekąska lub szybkie śniadanie. Warto przygotować go wieczorem, by w ciężki poranek zacząć dzień bez pustego brzucha. Równie dobrze sprawdzi się w szkole czy pracy jako szybka przekąska ;) Potrzebne nam (na 1 porcję): - łyżka chia - 8-9 łyżek mleka kokosowego - garść mrożonych owoców (u mnie mix truskawek(...)kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gdy pudding zgęstnieje przygotowujemy owoce - jeśli są mrożone to najpierw częściowo rozmrażamy, następnie wrzucamy do blendera. Powstały mus wykładamy na pudding. Posypujemy kokosem i posiekanymi orzechami, dodajemy kilka plasterków świeżych owoców. Pałaszujemy z uśmiechem na ustach
W poszukiwaniu inspiracjiwrzątkiem (tak żeby woda wystawała z 3 cm nad płatki) i odstawiamy na około 10-15 minut pod przykryciem, żeby spęczniało do blendera wrzucamy sery, kokos, napęczniałe płatki (jeśli cała woda nie zostanie wchłonięta to nic nie szkodzi, też wlewamy ją do blendera), blendujemy przez kilka minut aż uzyskamy jednolitą masę dosładzamy(...)konsystencja po zastygnięciu była inna ale smak równie pyszny, także śmiało możecie rozrobić we wrzątku z 1łyżeczkę żelatyny i dodać do mieszanki. Możecie też wypróbować opcję bez niczego, wydaje mi się że płatki i chia tak spęcznieje, że dostatecznie zagęści masę :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćoblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała. Wydaje się skomplikowane ale takie nie jest, bo pieczemy je w całości, bez ucierania mas i przekładania warstw. Ma bardzo oryginalny smak i jest naprawdę pyszne. Kiedy ostatnio spróbowałam kawałek u mamy, wiedziałam że od razu znajdzie się i u mnie(...)jajek 1 kostka margaryny (lub 250 g masła) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru na wkładkę kokosową: 10 dag drobnego kokosu 4 białka 1 szklanka cukru na wkładkę jabłkową: 1 kg słodkich jabłek cynamon na polewę chałwową: 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mleka 1 średni batonik chałwy waniliowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamój pierwszy, który robiłam już wiele razy i zawsze zachwyca! Polecam! Składniki na Rafaello na ponad 30 sztuk 250 ml śmietany 30 % ziarenka z 1/2 wanilii 1 budyń waniliowy bez cukru 100 g białej czekolady 100-120 g wiórków kokosowych kilka łyżek wiórków kokosowych do obtaczania 200 ml śmietanki wlewamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu, dodajemy(...)masę studzimy 10-15 minut, a następnie chłodzimy około 20 minut w lodówce. Po tym czasie na talerzyk wysypujemy kilka łyżek wiórków, z masy formujemy kulki i obtaczamy w kokosie. Gotowe wkładamy do lodówki na całą noc. Gotowe
Rozpustne gotowaniepaski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie(...)schłodzenia do lodówki lub zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Usuwamy paski papieru do pieczenia. Paterę z tortem układamy na głębokiej blaszce do pieczenia i posypujemy brzegi kokosem, ja zrobiłam kilkucentymetrowy rancik od dołu ciasta. Białą czekoladę (50 g) rozpuszczamy na małym ogniu razem z łyżką oleju kokosowego – dzięki niemu polewa będzie miała bardziej płynną konsystencję
CiastkozercyGdy zaczęłam karmić piersią okazało się, że moje dziecko ma lekką nietolerancję białka także musiałam ograniczyć spożywanie nabiału. Zaczęłam szukać zamienników mleka krowiego, które będą
Mania WypiekaniaJakiś czas temu na blogach kulinarnych zaroiło się od przepisów na ciastka ryżowe. Jako, że są to moje ukochane ciasteczka z dzieciństwa, postanowiłam też wrzucić przepis
chwile dla mnieślinka!Dziś mam dla Was przepis , który z całą pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli czekolady i czekoladowych wypieków.Ale nie tylko!Gwarantuję , że po dokładkę sięgną nawet Ci , którzy czekolady bez czekolady żyć mogą!Połączenie mięciutkich , delikatnych , czekoladowych babeczek brownie …. kruchych z zewnątrz , miękkich i wilgotnych w środku … z przepysznym pralinowym kremem to prawdziwa uczta dla podniebienia!Czekoladowa pralinka(...)mąka pszenna – 100 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA PRALINOWA DO KREMU :* cukier puder – 250 g* orzechy laskowe – 100 g* migdały – 150 g* kokos – 2 łyżkiKREM PRALINOWY :* mleko 3,2% – 500 ml* żółtko – 3 szt* cukier puder – 125 g* skrobia kukurydziana – 60 g* masło prawdziwe – 130 g* śmietana
Ostra na SłodkoPyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie
Mała CukierenkaPyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie
Mała CukierenkaSkładniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek
W Mojej Kuchni Lubię