Nigdy nie robiłam smoothie, bo uważam to za zwyczajną stratę czasu - jeśli mam ochotę na owoce, to je jem, a nie miksuję. Pomysły na szpinak tudzież
Kulinarne zapędy Kokosapowodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały dokładnie opisane, więc nawet wyczarowanie sajgonek z bobem, czekoladowego ciasta z fasoli(...)chęcią je wszystkie przeczytałam. Podsumowując książkę , szczerze polecam ją - dla każdego. To wielka skarbnica wiedzy oraz źródło ciekawych przepisów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc bez problemu można je dostać w każdym sklepie. Dodatkowo, jeśli nie macie przeciwwskazań zdrowotnych - warto swoją dietę wzbogacić o rośliny strączkowe. Książka została bardzo ładnie wydana i aż chce się ją trzymać
Di gotujeLimonada de coco. Kolumbijska, biała i uzależniająca! ;) Kiedy dawno temu Manu Chao śpiewał "me gusta colombiana..." , to byłem przekonany, że ma na myśli coś zupełnie innego
zadanie-gotowanieJak zapowiadałam Wam na facebooku, powracam, i to w pysznym stylu :) Korzystając z sezonu i kusząco niskich cen papryki aż grzechem byłoby kilku nie nafaszerować. Moje
Kulinarne zapędy KokosaWilgotne i puszyste ciasto, które po prostu zachwyca kokosowym smakiem. Stworzyłam je z nierafinowanego oleju kokosowego, mąki kokosowej, mleczka kokosowego i cukru kokosowego – więcej kokosowych składników
Eat me! Fit me!Taki deser skusi chyba każdego – cudowne połączenie kokosa pod różnymi postaciami z czekoladą, a do tego prosty, nieskomplikowany przepis na bazie kilku produktów, czy muszę
Eat me! Fit me!Miałam ochotę zrobić budyń waniliowo-truskawkowy, jednak coś poszło nie tak i mi się mleko zwarzyło przy gotowaniu z truskawkami :) A że miałam smaka na budyń
Anioszek w kuchniNatomiast lekka nuta ostrości dzięki chili, czosnku i pieprzu nadaje mu wyrafinowany charakter eleganckiej przystawki. Woda kokosowa i podkreślam nie mleczko kokosowe lecz woda kokosowa właśnie, nie dominuje smakiem kokosu, a jej naturalna delikatna słodycz sprawia, że smaki: kwaśny z soku z cytryny, ostry z chili i czosnku i słodki z wody kokosowej, oraz oczywiście szczypta słonego (sól i maggi(...)tłuszcze, które w zbilansowanej ilości nie szkodzą na żadnej diecie a wręcz są wskazana. Przecież witaminy czy wapń potrzebują tłuszczu by się rozpuścić i zostać wchłonięte przez nasz organizm. Bez niego, witaminy przechodzą przez nas i zostają wydalone. Dlatego nieświadoma dieta często kończy się wyczerpanym organizmem, sińcami pod oczami, wyblakłą skórą i wypadającymi włosami..... i wieloma innymi skutkami ubocznymi. Nienasycony
Sztuka gotowania w/g SamiryOd razu na wstępie uprzedzam – dietetycznie nie będzie!;) Będzie za to pysznie i idealnie dla wszystkich tych, którzy dzień najchętniej zaczynaliby od deseru:) Do przygotowania
Smaki Na Talerzuspodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok 25 x 36 cm) równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami. Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku. Wylać masę na blachę z ciasteczkowym spodem i równomiernie rozprowadzić. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem i cukrem. Następnie dodać
Ze smakiem i z pasjąsztuk. Do ugotowania kaszy użyłam zwykłego mleka, które można zastąpić roślinnym. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 2 % u mnie bez laktozy 1/2 szklanki wody 250 g wiórek kokosowych + do obtoczenia kulek 8 łyżek syropu klonowego 1. Kaszę jaglaną kilka razy porządnie płuczemy. Ja zalałam ją wodą i zostawiłam(...)tylko cukier najlepiej zmielić w młynku), wymieszałam dokładnie całość. 3. Na talerz wysypałam wiórki kokosowe, łyżką nabierałam porcje ciasta i zwilżonymi wodą rękami formowałam kulki, które później obtaczałam w kokosie. Ręce co jakiś czas zwilżałam wodą, żeby kulki lepiej mi się formowały. Gotowe kulki najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego
kruche babeczkiDzisiaj, dla odmiany, postanowiłam wprowadzić do kuchni odrobinę koloru i upiekłam zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki. Skoro miało być naprawdę kolorowo, dodałam intensywnie pomarańczowy
FitkotUwielbiam szybkie pucharkowe desery. Przeważnie przygotowuje je dla rodziny, na spotkania z przyjaciółmi lub po prostu aby umilić sobie wieczór po ciężkim dniu. Dziś polecam Wam
Słodkie okruszkiherbatę, soki, syropy czy pasty owocowe. Miłośnicy tradycyjnej herbaty także nie będą zawiedzeni. Do wyboru jest całkiem pokaźna seria naturalnych mieszanek czarnych, ziołowych i owocowych. Tak więc śniadanie przygotujemy bez problemu. Z obiadem będzie podobnie. Dostępny jest bowiem cały wachlarz makaronów, wegetariańskich bulionów (których używam codziennie), przypraw oraz mieszanek do przygotowania falafeli. Na deser super zdrowe snacki z dmuchanych zbóż(...)jadam (np. ze względu na słabą jakość "wersji z supermarketu") albo takie, których jeszcze nie próbowałam: * kuleczki z dmuchanych zbóż w czterech smakach (anans, porzeczka, żurawina i banan z kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych papryką i curry, * wspomnianą już
Poranek na słodkoKolejny wpis z serii "Zaczynamy używać mąk alternatywnych" :) Dziś chciałabym przybliżyć nieco kaszę jaglaną, o której już wcześniej troszkę pisałam. Ta kaszka jest niezwykle lekkostrawna
Chocolate Muffin Blog