Wyraźnie egzotyczne ciasto na każdą okazję. Z wierzchu przez kokosową bezę chrupkie ale w środku za sprawą owoców soczyste i orzeźwiające. Całość lekka, delikatna, niezbyt słodka więc można sobie pozwolić na dokładkę. W tym wypadku kalorii nie liczymy:) Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 150 g masła banan 1/2 tabliczki czekolady deserowej na płytę kokosową: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 150 g kokosu Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę. Ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Mąkę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmakuje, tak naprawdę to wszystkie 4 warianty smakowe lubię: ananas & kokos. ma pyszny tropikalny smak z kawałkami ananasa i wiórkami kokosowymi, a ja lubię wszystko co zawiera kokos Brzoskwinia & mango, jest pyszny, ma bardzo orzeźwiający smak truskawka & banan , oraz kawałki ananasa, ma pyszny, owocowy smak(...)przekąska zdecydowanie zyskuje na smaku, gdy ją schłodzimy przed jedzeniem. A jaki ma skład? Wszystkie smaki zawierają duże kawałki owoców, soki owocowe, a ten ostatni również zboża. pektyny (stabilizator), bez żadnych niepotrzebnych dodatków i konserwantów, nie zawierają cukru, są mało kaloryczne. Może chcecie obejrzeć reklamę, która ostatnio często jest w TV Zgodnie z wynikami badań „Co Ci szkodzi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDo popołudniowej kawy, na deser, jako przekąska do szkoły czy pracy- ciastka to zawsze dobre rozwiązanie. Wiadomo, że zazwyczaj na jednym się nie kończy, a w
peanutbuttermonsterciasto jest jeszcze bardziej wilgotne, kokos i skórka z limonki nadały ciastu egzotycznego akcentu! To najlepsze ciasto owsiane jakie jadłam do tej pory! Ciasto owsiane z truskawkami, kokosem i jogurtem limonkowym Składniki: na ciasto owsiane: 1 1/2 szklanki płatków owsianych plus 3 łyżki do posypania przed pieczeniem 1/2 szklanki mleka lub wody 1/2 szklanki jogurtu naturalnego kilka(...)jogurtu naturalnego skórka otarta z 1/2 limonki Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Na cieście układamy umyte wcześniej i osuszone truskawki bez szypułek i lekko dociskamy. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi, dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiący po upieczeniu. Pieczemy w temp. 180 st. C, 25 minut. Upieczone ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi
Moja smaczna kuchniasiorbanie też stanie się modne :) Nie oznacza to w cale, że bułki z kotletem całkowicie znikną z menu, bo ostatnio popularny drwal lepiej wygląda z brutalną kanapką, ale takich kokosów to już na nich nie będzie. Moje danie to fuzja, czy jak kto woli fusion, starego z nowym, a przede wszystkim coś bardzo odmiennego. Nawet jeszcze bardziej(...)sprostania wchodzącemu do nas sposobowi prezentacji potraw, o którym pisałem tutaj :) Oczywiście miejsce jakie ma w kolejce moich potrzeb kupno drogiego aparatu, brak czasu i szacunek do jedzenia pozostają bez zmian, dlatego to tylko próba :) Składniki: - zupka "chińska" - mąka - bułka - marchewka - szczypiorek Wykonanie: Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry wzdłuż. Szczypiorek kroimy drobno. Makaron z zupki zalewamy wrzątkiem. Odsączamy
Kryzysowa Książka KucharskaRACUCHACH , oczywiście bez jajek. Przeczytajcie sobie na spokojnie, co i jak trzeba zrobić (jak zwykle u mnie niewiele), a tutaj dodam jeszcze tak: - racuszki można spokojnie "smażyć" bez tłuszczu, na przesmarowanej tylko raz patelni, będą wtedy miękkie i delikatne, dla dzieci (i nie tylko!) idealne; - zamiast jabłek w wersji letniej wykorzystujemy sezonowe owoce, w czerwcu były to truskawki, teraz wspaniałe(...)króluje w naszej kuchni od dnia, w którym powstał w niej po raz pierwszy; - kropką nad "i" w tym królewskim śniadaniu są chrupiące płatki migdałowe (nieprażone) albo, jeśli wolicie kokos, chipsy kokosowe (prażone lub nie); - i żeby było całkiem pięknie, dołóżcie jeszcze listki mięty do dekoracji, której mnie wtedy zabrakło, do tego kawusia i... z takim starterem wolny poranek
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEktórą współpracuję, podsyłając mi paczkę zdrowych, ekologicznych produktów, w sam raz na śniadanie. W pierwszej kolejności postanowilam zrobić domową granolę. Moja jest o smaku tropikalnym, z dużą ilością orzechów, kokosem i ananasem. Oczywiście można wykorzystać mnóstwo innych ulubionych dodatków. Zaletą takiej granoli jest to, że możemy ją przechowywać przez długi czas w szczelnie zamknietym słoiku. Rano szybko mieszamy(...)zdrowe śniadanie-częstujcie sie przepisem :) 150 g ekologicznych płatków zbożowych mix 5 zbóż Symbio 50 g płatków owsianych górskich 2 duże garści Waszych ulubionych orzechów (u mnie mieszanka studencka bez rodzynek) 50 g ekologicznego ananasa suszonego Symbio 50 g ekologicznych płatków kokosowych Symbio 1 łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki płynnego miodu Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Orzechy
Zawsze głodna!Szybka babka z kajmakiem (mieszana łyżką). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najróżniejsze babki i babeczki. Od tych klasycznych – piaskowych, z kakao, kokosem, czekoladą, do tych z pistacjami. U mnie każda babka znika w mgnieniu oka. Dziś przepis na kolejną pyszną babkę, tym razem jest to szybka babka z kajmakiem mieszana łyżką. Kilka prostych składników plus masa kajmakowa(...)łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 3 jajka klasy M Do podania: cukier puder lub czekoladowa polewa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło i dodajemy 3 łyżki kajmaku, rozpuszczamy na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki i proszek
Słodkie okruszkikliknąć w nazwę Moi drodzy, życzę Wam przede wszystkim zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt oraz samych smacznych potraw na stole Czarno-biały sernik (z markizami) Pyszna i szybka babka bez miksera Delikatnie cytrynowa babka. Zawsze udana! Babka limonkowa Babka w łaty (babka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną(...)spodzie Babka podwójnie pomarańczowa Sernik z bakaliami Ciasto marchewkowo-jabłkowe Rolada z masą makową Mazurek różany na kruchym cieście Szybka jabłkowa babka jogurtowa Waniliowy keks Ciasto pomarańczowe Babka z kokosem Strucla z białym serem i kruszonką Małe mazurki orzechowe Wielkanocne chlebki i zajączki do koszyczka Inne przepisy na ciasta znajdziecie tutaj (klik) Małe wypieki – babeczki do koszyczka, ciasteczka znajdziecie
Słodkie okruszkijest mleko kokosowe to i musi być pyszny, orientalny kurczak. Kruchy, lekko pikantny... pachnący imbirem, kokosem i cytryną. Podałam z ryżem i świeżym ogórkiem skropionym sokiem cytrynowym. Bardzo dobre, lekkie danie. Proporcja na dwie osoby: - 1 duży filet z kurczaka - 1 średnia cytryna - świeży kawałek imbiru długości ok. 4 cm ( 2 + 2 cm) - 1/2 papryczki chili ( jeżeli lubicie(...)takiej nie posiadamy użyjmy rondla z szerokim dnem) Najpierw przygotowujemy mięso: Kurczaka pokroić w zgrabne kawałki, Zetrzeć połowę imbiru. Cytrynę należy sparzyć i obrać jak jabłko (starajmy się obrać bez białej , gorzkawej "podskórki"). Obraną skórkę zostawić, sok wycisnąć do miseczki. Kawałki kurczaka posolić, dodać starty imbir, sok z połowy cytryny i olej. Odstawić na 20 minut. Papryczkę pokroić
kawawszklancewidziałam w ostatnim czasie, uwielbiam bajki, na które można pójść do kina z dzieckiem i nie męczyć się przez 1,5 godziny. Ba, na Minionki to bym poszła i bez dziecka ;) Dziś babeczki z Minionkami, super prosta dekoracja, którą zrobicie z produktów dostępnych w każdym większym markecie. Babeczki upiekłam z przepisu na proste babeczki waniliowe, dodałam do wszystkich po kostce(...)czasu, żeby zupełnie się wystudzić. Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostudzenia. Do kremu możemy dodać kilka kropel barwnika spożywczego – wtedy nawet jeśli nie pokryjemy dokładnie babeczek kokosem i tak nie będzie tego widać. Do farbowania kremu i kokosu chciałam wykorzystać barwnik drOetkera, ale kolor był dość blady, dodałam więc odrobinę cukierniczych barwników w proszku (cała kuchnia żółta
CiastkozercyPrzepis, który zawsze wychodzi Polecam nowicjuszom oraz wielbicielom kokosu! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0.25 szklanki oleju 100 g wiórków kokosowych opcjonalnie mała garstka płatków migdałowych masło do wysmarowania formy polewa do dekoracji Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier(...)końcu wiórki kokosowe . Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!) i obsypać płatkami migdałowymi . Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Kokosowa babka Wielkanocna pojawił się
Za drzwiami kuchniRobiąc TORT KAWOWY musiałam ściąć trochę biszkopta u góry, gdyż powstała mi lekka górka. Postanowiłam ten kawałek wykorzystać. Do sporządzenia takiego deseru wystarczą jednak zwykłe
Z Kuchni Do KuchniPrzepis, który zawsze wychodzi Polecam nowicjuszom oraz wielbicielom kokosu! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0.25 szklanki oleju 100 g wiórków kokosowych opcjonalnie mała garstka płatków migdałowych masło do wysmarowania formy polewa do dekoracji Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier(...)końcu wiórki kokosowe . Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!) i obsypać płatkami migdałowymi . Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Kokosowa babka Wielkanocna pojawił się
Za drzwiami kuchnioryginalnego, a już tym bardziej pochodzącego z Islandii, to jak tu odmówić?:) Na zdjęciach czekoladowe kulki z nadzieniem z lukrecji oraz „uszczelki” i „blaszki” anyżowo-lukrecjowe. Pierwsze – mogłabym jeść bez opamiętania (do ich przyrządzenia nie użyto jajek maskonurów, mają natomiast ich kształt)). Drugie – smakują specyficznie, chyba dla prawdziwego konesera słodyczy (którym ja najwyraźniej nie jestem:/), najpierw słodkie, potem słone, mają(...)dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Trzeba tylko cierpliwie podążać za przepisem, krok po kroku i wszystko się uda, a to dzięki świetnym przepisom Jadłonomii . Drugie ciasto, pinacolada, pachnie kokosem i ananasami, jest lekkie, biszkoptowe z delikatnym kremem budyniowym. Idealne do filiżanki małej czarnej. Poezja – spróbujcie sami:). Brownie idealne Składniki na małą blachę (piekłam w okrągłej o średnicy
Qlinarnie i Qlinarnie