Od słodyczy jestem uzależniona, podobnie jak od bloga zresztą, no i Rodziny 😍 Może w sumie zdążyliście to już zauważyć...?! No... a skoro jestem uzależniona, to męczą
Kuchnia w czekoladzieDeser bez pieczenia, który bardzo często robiłam kilkanaście lat temu, teraz z chęcią wracam do starych przepisów, które były sprawdzone i smaczne ;) Wspaniały smak uzyskałam dzięki ciemnym herbatnikom firmy CUKRY NYSKIE , natomiast aromatu dodał dżem wiśniowy Dagoma. SKŁADNIKI 200 g masła, ok. 1/3 szkl. cukru, 1 łyżka dżemu wiśniowego Dagoma , 1 łyżka kakao, 2 paczki herbatników regionalnych(...)kakao, a na końcu alkohol, mieszamy aż składniki się połączą. Wiórki kokosowe (część pozostawiłam nieuprażonych) prażymy na suchej patelni, studzimy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w kokosie. Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin
słodki bratekogniu. Odstawiamy na bok- kasza i tak wchłonie resztę mleka. Zawartość garnka przekładamy do misy blendera z połową migdałów (obranych ze skórki i najlepiej namoczonych przez noc), słodzikiem, kawałkiem kokosem lub wiórkami kokosowymi i łyżeczką oleju kokosowego i miksujemy na gładki krem. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy jeszcze trochę mleka. Resztę migdałów kroimy na małe kawałki, dodajemy do reszty(...)naszym organizmie utrudniają trawienie. W związku z tym cenne substancje zawarte w orzechach wchłaniają się tylko o 40%. Moczenie ich spowoduje, że wchłoniemy ich 100%, a trawienie będzie przebiegać bez zakłóceń. Dodatkowo zneutralizujemy kwas fitowy, który hamuje wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, miedzi i cynku
Moja MichaPo długiej przerwie z wykorzystywaniem w przepisach amarantusa znowu wyszperałam przepis w moim folderze (do końca życia nie zrobię tego wszystkiego, co tam zapisałam). Często widziałam
FitKotJuż mamy wrzesień! Jak to szybko leci! Z jednej strony bardzo mnie to cieszy, w końcu wielkimi krokami zbliżają się moje urodziny, a z drugiej jest
Be Fit Be StrongMoże być świetną bazą do koktajli, owsianek czy kawy. Kasza jaglana lub płatki ryżowe ugotowane na mleku kokosowym nabierają na nim nowego smaku. Lubię tak urozmaicić
Fabryka pomysłówsmakowało każdemu! 2. Na kolejnym miejscu ląduje „Dyniowy sernik bez pieczenia” (Jedno z moich ulubionych zdję ć) dla wszystkich fanów serników na zimno. Klasyczny dyniowy smak, bez odpalania piekarnika. 3. Trzecie miejsce to „ dyniowe muffinki z czekoladą „. Jak one rewelacyjnie smakują i wyglądają. Sam przepis wyjdzie chyba każdemu. 4. „Dyniowy chleb paleo z jagodami(...)Ciasto dyniowe nadziewane czekoladą, zresztą co tu pisać. Pachnąca dynia i czekolada… Klasyk. W przyszłym roku to będzie numer 1. 8. I ostatni przepis to ciastka dyniowe z kokosem, nawet jest krótki film jak je przygotować Smacznego! Artykuł Wszystkie Najlepsze Dyniowe przepisy na blogu! pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeTo trochę eksperymentalne batoniki. Zachciało mi się coś kokosowego, w połączeniu z masłem orzechowym. Niestety masła została mi tylko resztka, więc musiałam urozmaicić je o tahini
Healthy food explorerI mamy dziś imieniny Anny, a jak mówi stare przysłowie od Anki zimne wieczory i ranki. Czyli lato zacznie pędzić z górki ku zimie. Czego
Dieta moja pasjaDzisiaj lekki powiew lata za oknem i na blogu ;) Delikatne ciasto na bazie mąki kokosowej, którą bardzo polubiłam i lubię dodawać do wielu rzeczy. Krem jest
FitKotWszyscy mają kulki mocy, mam i ja Wiem, że kokos ma dużo fanów wśród czytelników bloga (najbardziej popularnym przepisem ciągle jest domowe bounty ). A co powiecie na połączenie orzeźwiającej pomarańczy z tropikalnym akcentem kokosa? Brzmi zachęcająco? Te pyszne kokosowo-pomarańczowe kulki są proste w przygotowaniu i mogą stanowić pyszną przekąskę. Składniki: 1 ½ szklanki orzechów nerkowca 1 ½ szklanki wiórków lub płatków(...)blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do zamrażarki na min 2h lub na całą noc. Gotowe Smacznego! Artykuł Kokosowo-pomarańczowe kulki (bez glutenu, cukru, paleo) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeW poprzednim wpisie wspominałam o wiośnie i pięknej pogodzie, a dziś rano zobaczyłam padający za oknem śnieg. Cóż, chyba tak właśnie ma wyglądać kwiecień. Dzisiaj
FitKotNie znam osoby, która nie lubi tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście. Mój przepis lekko udoskonaliłam o dżem, który nadał bardzo ciekawy smak jabłkom. Myślę, że
Via Gustodalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu przekroić biszkopt na dwa równe blaty(...)Miksować do chwili otrzymania gęstego białego kremu. Posypka: Masło roztopić na patelni, wsypać cukier, podgrzewać chwilkę, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Smażyć na małym ogniu do ze złocenia kokosu. Ostudzić. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Biszkopt nasączyć syropem ponczem cytrynowym. Nasączony biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię
RAROSSA