Przygotowanie: Nadzienie: Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, delikatnie prażymy, ciągle mieszając. Następnie dodajemy cukier, wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, przelewamy do kokosu i całość dokładnie mieszamy. Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia(...)Masę kokosową nakładamy równomiernie na powierzchnię ciasta, zostawiając po dwóch str., na długości, czyste ciasto, ok. 2 cm. Ciasto dzielimy na dwie równe części, przecinając je po długości. Brzeg bez masy kokosowej smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto delikatnie zwijamy na roladę, zaczynając od str. z masą. Roladę kroimy (ostrym nożem, dobry będzie nóż z piłką) na krążki o grubości
Moniki SmakołykiLetni deser o smaku lata. Dodaj takie owoce jakie masz pod ręką. Deser niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Należy tylko zaczekać, aż zgęstnieje, ale to
Apetyt na ZielonePyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary Artminut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka przy stygnięciu zrobią się bardziej kruche. Całkowicie ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku, bez dostępu światła i powietrza. Jeśli nie zjecie ich od razu, dobrze przechowywane wytrzymają ponad miesiąc. Z tej porcji otrzymacie około 34 dość grubych ciasteczek o średnicy 5-6cm. Ja najbardziej lubię(...)cukru (biały lub trzcinowy) 2 jajka L (lub 3 rozmiaru M) 2/3 kostki masła 82% tłuszczu 4 stołowe łyżki masła orzechowego 1 szklanka mieszanych bakalii – według uznania: rodzynki, żurawina, kokos, sezam, orzeszki ziemne, włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, morele, migdały, dynia, imbir, śliwki
Karo in the Kitchenskierowaną dla dzieci, bardzo chciałyśmy jej spróbować! Do testów otrzymałyśmy trzy smaki dziecięcej serii oraz nasz święty Graal czyli CZARNĄ chałwę , którą wszędzie szukałyśmy! 😍 Byłyśmy bardzo podekscytowane nadchodzącymi degustacjami 😃 bez certyfikatów Nazwa: Chałwa lniana czarna oraz z sezamem/żurawiną/orzechami Firma: GJ - Gacjana Skład: Orzeszek: orzechy arachidowe i miazga arachidowa 65%, żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, koncentrat(...)Chałwa jest zupełnie inna od serii dziecięcej. Kostki są dość twarde i bardziej suche, z trudem odrywają się od siebie. Zapach jaki do nas dociera to przede wszystkim kokos i orzeszki. W smaku od razu czuć prażone, wręcz nieco przypalone wiórki kokosowe oraz orzechy. Lekki kwasek żurawiny fajnie urozmaica całość ale cynamonu i przypraw korzennych mogłoby być zdecydowanie więcej (jednak
Candy Pandaswiórków kokosowych 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml oleju słonecznikowego 15 dkg cukru brązowego jasnego szczypta soli papierowe lub silikonowe formy na muffinki Jak przygotować czereśniowe muffinki bez glutenu . Mleko wlać do kubka, dodać sok z cytryny i odstawić na 10 minut. Do plastikowego garnka wbić jajka dodać szczyptę soli, brązowy cukier oraz ekstrakt waniliowy. Ubijać do momentu rozpuszczenia się(...)kokosowe z czereśniami Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując kokosowe muffinki z czereśniami. Bezglutenowe muffinki kokosowe z czereśniami Czereśnie możecie oczywiście zastąpić dowolnie wybranymi przez siebie owocami. Polacam mango, kokos lub maliny Muffiny bezglutenowe piekłam nieco dłużej aniżeli piekłabym muffinki zrobione na mące pszennej. Mąka gryczana jest nieco cięższa niż pszenna przez co potrzebuje być w piekarniku odrobinę dłużej. Lubisz
mecooksPiątek zawitał, jest też coś słodkiego :-) Tym razem pyszny jabłecznik wg Siostry Anastazji z kokosem. Warstwa jabłkowa zawiera w sobie dodatkowo budyń i rodzynki. Ciasto jest pyszne, delikatne, piecze się wszystko razem, więc nie trzeba nic przekładać. W oryginale jabłka po usmażeniu trzeba było zmiksować blenderem na gładko, ja starłam je przed smażeniem na tarce na grubych oczkach i potem(...)papierem do pieczenia, większą część ciasta musimy rozwałkować i wykładamy na blaszkę, drugie ciasto wkładamy do lodówki. Składniki warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 budyń śmietankowy 40 g bez cukru 1 szklanka rodzynek cukier woda 1. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do większego garnka, dodajemy troszkę wody, cukier (wedle uznania, jak jabłka są kwaśne to więcej
kruche babeczkiDzisiaj witamy Was kompilacją azjatyckich słodyczy, które ostatnio testujemy z wielką ciekawością. Tajlandczycy kochają galaretki z agaru a Japończycy uwielbiają dango czyli tak jakby
Candy Pandasowsianej, możecie zmiksować płatki. Całe ciasto można wykonać w mikserze, miksując najpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie pulsacyjnym. Smacznego! Czekoladowe ciasteczka owsiane Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 18 Składniki Ciasteczka 160 g mąka owsiana 90 g wiórki kokosowe 30 g olej kokosowy 40 g miód lub syrop klonowy lub melasa 1-2 łyżeczka(...)Płatki kokosowe lub wiórki wysypać na papierze do pieczenia i podpiec w piekarniku ok. 2 minuty, aż sie zrumienią. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować wierzch upieczonych ciastek. Posypać kokosem
Kucharzycasłono, czyli soja bardzo mi smakowała. Moją ocenę znajdziecie poniżej. Mam nadzieję, że zachęci to Was do wypróbowania tych pyszności w przyszłości ;) Owocowo - owsiany baton z jagodami goji i kokosem rodzynki (30%) * daktyle (23%) * płatki owsiane (12%) * olej kokosowy (8%) * wiórki kokosowe (8%) * proteinowe chrupki sojowe * mielone migdały * nasiona dyni * jagody goji (2%) * koncentrat soku cytrynowego * aromat(...)pestki dyni czy jagody goji. Konsystencja jest w sam raz, nie za miękki i nie za twardy. Podsumowując, przepyszny! Jeden z lepszych jaki jadłam! Należy zaznaczyć, że batonik jest bez dodatku cukru, pszenicy, natomiast jest źródłem białka. Owocowo-owsiany baton z nasionami chia i jagodami rodzynki (30%) * daktyle (23%) * płatki owsiane (13%) * olej kokosowy * nasiona chia (5%) * proteinowe chrupki
Zdrowie na języku :PPancakes to amerykańskie naleśniki, mniejsze i grubsze, ale właśnie to w nich najlepsze. Można je jeść z różnymi dodatkami. Popularny jest syrop klonowy, chociaż u nas
Anioszek w kuchniczekoladowa owsianka*z mleczkiem kokosowym i borówkami *z kakao, gorzką czekoladą i odrobiną tartej cukiniiWieczorem lubię usiąść i jedną ręką zdjęcia w dół przesuwać, a
More food, love and dreamsSezon truskawkowy w pełni, więc trzeba z tego korzystać i piec przede wszystkim sezonowe ciasta :) Dzisiejsza propozycja to proste ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, bardzo puszyste
FitKotTen tydzień, a szczególnie jego końcówka, wypadł bardzo pracowicie. Do środy jeszcze jakoś było, ale teraz to już sama nie wiem, za co się łapać. Rano
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowoce... Tutaj borówki zastąpiłam śliwkami węgierkami, a owoce zamiast wymieszać z bezą po prostu ułożyłam na kruchym spodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki(...)kardamonem i cynamonem. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, kładziemy na ciasto przeciętą stroną do góry, posypujemy kokosem. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną
Kulinarne przygody Gatity