Niezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się bardzo szybko. SKŁADNIKI Spód: opakowanie ciasteczek kruchych cytrynowych Masa serowa: 500 g sera twarogowego z
słodki bratekkoniec ubijania. Ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Pianę kokosową wyłożyć na dżem i upiec. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Uważajcie, by beza się przyrumieniła, ale nie spaliła. Ciasto drugie: Sezam przyrumienić na suchej patelni (potrwa to kilka minut, a Wy poczujecie zapach przyrumienionego sezamu - uważajcie, by go nie spalić). Masło rozpuścić wraz(...)Masło, cukier i chałwę rozpuścić w rondelku, ale nie gotować. Masa ma być jednolita. Masę wystudzić. Podczas stygnięcia zacznie gęstnieć. Gdy będzie wystarczająco gęsta przełożyć nią placki. Placek z kokosem na dole, a placek z sezamem na górze. Jeśli zdarzy się Wam, że placek z sezamem zbyt się Wam przypiecze to wtedy dajecie go na spód, a kokosowy na górę
Mania WypiekaniaByły już ciasteczka z cukrem, kocie oczka i moczone ciasteczka drożdżowe . Teraz czas najwyższy na ciasteczka z kleiku ryżowego. Niewątpliwie są to moje ulubione ciasteczka! Gwarantuję
PatiGotujeDziś zapraszam na pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe jako deser do popołudniowej herbaty. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego
Tradycyjna kuchnia KasiNiezwykłe makowo-kokosowe ciasto z masą budyniową, którego serce stanowi... sernik. Połączenie tych wszystkich składników stanowi idealną, chodź dość oryginalną kombinacje smaków. Ciekawe ciasto, które z
Słodka Stronaprzygotowania pierwszej użyliśmy gotowych wiórków kokosowych ze sklepu, przy drugiej wymagającej trochę więcej zachodu korzystaliśmy ze zdrewniałej pestki kokosa, która to właśnie jest sprzedawana w naszych sklepach jako kokos :) W obydwu przypadkach mleko się rozwarstwia. W temperaturze poniżej 23 stopni na powierzchni zastyga warstwa oleju kokosowego, wystarczy podgrzać mleko do 23-26 stopni i pomieszać a wróci do stanu(...)pozór wydaje się tańsze; wiórki są konserwowane dwutlenkiem siarki co nie jest do końca takie zdrowe, zwłaszcza kiedy spożywamy dużo mleka; wiórki mogą być różnej jakości, aromatyczne lub zwietrzałe, bez wyrazu, a nawet zatęchłe; mogą zawierać śladowe ilości alergenów (orzechów, sezamu, laktozy, glutenu, soi itp.) co będzie problemem dla alergików. mleko kokosowe z miąższu kokosa wydaje się nieco droższe
SzczyptaSmaQtortowej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Kokosowa:150 g wiórków kokosowych4 białka 3/4 szklanki cukru3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa Ananasowa:4 żółtkacukier waniliowy2,5 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy (bez cukru)2 szklanki mleka2/3 szklanki cukru180 g masłaok. 300 g ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu(...)otrzymania gładkiej masy (nie gotujemy). Czekoladą polewamy wierzch ciasta ("zygzakami"), a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.Umieszczamy w lodówce na minimum 2h. przepis jest modyfikacją Ciasta Cappuccino z Kokosem Siostry AnastazjiMoje posty
Słodka StronaTo ciasto jest lekarstwem na „mam ochotę na....”. To nadanie całości kilku składnikom, zrobienie z nich czegoś ,co będzie bardzo podzielne, aromatyczne, pyszne! Ten „serniczek” jest
Z Kuchni Do KuchniCiastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Ciastka Kasztanki to dwa delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest lekka, krucha i bardzo smaczna. Pewnie większość z Was zna tego typu ciasteczka, ale uwierzcie na słowo, te są wyjątkowe :) Składniki na około 80 sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej 500 g margaryny (lub masła(...)pudru masa: 1 szklanka mielonych orzechów (80- 90 g ) 1⁄2 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 200 g masła do obtoczenia: 110 g mielonych orzechów (lub kokos) Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy
Trzeci talerzszklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 200 g masła 3-4 łyżki kawy cappuccino w proszku o smaku śmietankowym lub waniliowym Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać(...)Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 min. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać kokos z proszkiem i dokładnie wymieszać. Piec w blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 30 min. Ostudzić. 3. Krem: Mleko zagotować z cukrem
Na Ciasteczkowych PapierachPo zasmakowaniu kaszy manny w deserach, przyszła kolej na kolejny- ciasteczka- słoneczka z kremem kokosowym. Składniki na ok 30 sztuk: 1 tabliczka czekolady z nadzieniem toffi
Kuchnia w czekoladzieokno). Jeszcze tylko marynarka w najpiękniejszym odcieniu pudrowego różu, i kobieta zdecydowanie zyskała na humorze. Może nie jest idealnie i łza się w oku kręci na myśl o środzie bez kawy w najlepszym możliwym towarzystwie, ale jest lepiej. A podobno pieniądze szczęścia nie dają ... Nie posądzajcie mnie zaraz o materializm i konsumpcjonizm. Jestem materialistką w pewnym stopniu, ale ciężko się(...)kokosowe, kruchutkie i uzależniające. Banalnie proste, niesamowicie urocze w formie mini ciasteczek; choć oczywiście można użyć większych foremek. Prosta rzecz, a cieszy. To też prawda, prawda ...? Ciasteczka cytrynowe z kokosem Składniki: (na około 100 malutkich ciasteczek) 240 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru pudru 35 g wiórków kokosowych skórka otarta z 2 cytryn 180 g zimnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOtrzymując nowe ostrze do Nutribulletu w głowie miałam już kilka pomysłów na jego wykorzystanie. W końcu z takim elementem można wiele zdziałać. Ostrze bez problemów mieli kasze, ziarna, orzechy, pestki, nasiona, płatki na drobniutki pyłek. Cały proces trwa nie więcej niż jedną minutę! Dostępne na stronie Nutribullet akcesoria do tego urządzenia są niezwykle funkcjonalne i ciekawe. Dzięki nim można stworzyć(...)wykonane ze świeżo zmielonej kaszy jaglanej , którą szczególnie polecam z rolnictwa ekologicznego - taka jest znacząco lepsza smakowo i pewnie różni się większymi wartościami odżywczymi. Dodatkiem nadającym główny smak jest kokos. Występuje on tu pod kilkoma postaciami, także spodziewajcie się jego wyraźnej obecności. Placuszki wychodzą przepyszne! Składniki (2 porcje): 100 g kaszy jaglanej ekologicznej 1 łyżka siemienia lnianego złocistego
Zdrowie na języku :PSkładniki: mąka tortowa 25 dag, jajka 3 sztuki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 150 ml, mleko 3,2% 200 ml, wiórki kokosowe 1 szklanka
W Mojej Kuchni LubięNiedziela nie może obejść się bez pysznego ciasta, a dzisiaj na moim stole gości jeden z moich ulubionych tortów, a mianowicie tort ananasowo- kokosowy. Tort składa się z dwóch płatów biszkopta, ciasta kokosowego i masy budyniowej o smaku ananasa. Tort obłożyłam lukrem plastycznym, ale możecie go również obsypać wiórkami kokosowymi i będzie również pięknie wyglądał i pysznie smakował. Moja przygoda(...)perfekcyjnie, ale myślę że praktyka czyni mistrza. Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, ciasto kokosowe: białka 5 szt, kokos 1 szklanka, biszkopty podłużne 5 szt, cukier puder 1 szklanka, masa: mleko 1 szklanka, sok z ananasów + woda, razem powinno być 2 szklanki, cukier kryształ 3/4 szklanki, żółtka
kulinarne odsłony patipaski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie(...)schłodzenia do lodówki lub zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Usuwamy paski papieru do pieczenia. Paterę z tortem układamy na głębokiej blaszce do pieczenia i posypujemy brzegi kokosem, ja zrobiłam kilkucentymetrowy rancik od dołu ciasta. Białą czekoladę (50 g) rozpuszczamy na małym ogniu razem z łyżką oleju kokosowego – dzięki niemu polewa będzie miała bardziej płynną konsystencję
Ciastkozercyprostu. Odkąd zdrowiej jem, mam więcej energii. Ten pudding jest idealny jako popołudniowa przekąska lub szybkie śniadanie. Warto przygotować go wieczorem, by w ciężki poranek zacząć dzień bez pustego brzucha. Równie dobrze sprawdzi się w szkole czy pracy jako szybka przekąska ;) Potrzebne nam (na 1 porcję): - łyżka chia - 8-9 łyżek mleka kokosowego - garść mrożonych owoców (u mnie mix truskawek(...)kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gdy pudding zgęstnieje przygotowujemy owoce - jeśli są mrożone to najpierw częściowo rozmrażamy, następnie wrzucamy do blendera. Powstały mus wykładamy na pudding. Posypujemy kokosem i posiekanymi orzechami, dodajemy kilka plasterków świeżych owoców. Pałaszujemy z uśmiechem na ustach
W poszukiwaniu inspiracjiwrzątkiem (tak żeby woda wystawała z 3 cm nad płatki) i odstawiamy na około 10-15 minut pod przykryciem, żeby spęczniało do blendera wrzucamy sery, kokos, napęczniałe płatki (jeśli cała woda nie zostanie wchłonięta to nic nie szkodzi, też wlewamy ją do blendera), blendujemy przez kilka minut aż uzyskamy jednolitą masę dosładzamy(...)konsystencja po zastygnięciu była inna ale smak równie pyszny, także śmiało możecie rozrobić we wrzątku z 1łyżeczkę żelatyny i dodać do mieszanki. Możecie też wypróbować opcję bez niczego, wydaje mi się że płatki i chia tak spęcznieje, że dostatecznie zagęści masę :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćoblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała. Wydaje się skomplikowane ale takie nie jest, bo pieczemy je w całości, bez ucierania mas i przekładania warstw. Ma bardzo oryginalny smak i jest naprawdę pyszne. Kiedy ostatnio spróbowałam kawałek u mamy, wiedziałam że od razu znajdzie się i u mnie(...)jajek 1 kostka margaryny (lub 250 g masła) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru na wkładkę kokosową: 10 dag drobnego kokosu 4 białka 1 szklanka cukru na wkładkę jabłkową: 1 kg słodkich jabłek cynamon na polewę chałwową: 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mleka 1 średni batonik chałwy waniliowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamój pierwszy, który robiłam już wiele razy i zawsze zachwyca! Polecam! Składniki na Rafaello na ponad 30 sztuk 250 ml śmietany 30 % ziarenka z 1/2 wanilii 1 budyń waniliowy bez cukru 100 g białej czekolady 100-120 g wiórków kokosowych kilka łyżek wiórków kokosowych do obtaczania 200 ml śmietanki wlewamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu, dodajemy(...)masę studzimy 10-15 minut, a następnie chłodzimy około 20 minut w lodówce. Po tym czasie na talerzyk wysypujemy kilka łyżek wiórków, z masy formujemy kulki i obtaczamy w kokosie. Gotowe wkładamy do lodówki na całą noc. Gotowe
Rozpustne gotowanie