kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie na specjalne okazje. Gorąco polecam z życzeniami dla babć, dziadków i Agnieszek. Składniki: Biszkopt kakaowy: • 6 jajek – osobno żółtka i białka • 1 szklanka cukru, w tym 1 cukier waniliowy • 2/3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru
W mojej kuchnibez dodatku ulepszaczy i konserwantów. Pięknie pachnie. Ma przyjemny mocno kokosowy smak. Na górze puszki zbiera się mocno skoncentrowana, gęsta "śmietanka", pod którą skrywa się bardziej rzadsza "woda" koksowa. Po wymieszaniu całość przybiera normalnej konsystencji, nie za rzadkiej i nie za gęstej, w sam raz :) Jedyny minus tego mleka to jego barwa. Nie jest śnieżno białe, jak na kokos
Zdrowie na języku :Pbez czego, nie wyobrażam sobie świąt - makówki.Raz jeden w roku; w żaden inny dzień.Jak byłem mały, to smak już od października za mną chodził. Proste danie z tradycjami. W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza:-pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie)-mleko-bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek
BaRepasbez dodatku mąki pszennej, ponieważ staram się jej unikać- i wtedy natknęłam się na migdałowy biszkopt.Biszkopt na jajkach i zmielonych migdałach, z dodatkiem kakao zaintrygował mnie na tyle, że musiałam go upiec.I parę słów o tym biszkopcie: jest wilgotny i nie należy do puszystych i lekkich, wyrasta ładnie.Tak więc moi drodzy: czekoladowo-migdałowy biszkopt, do tego kokos, owoce
Kraina Miodem PłynącaBez miksera, wystarczy miska i łyżka! - minimalistyczne podejście do zmywania po pieczeniu :) Ciasto bananowe należy do moich ulubionych, słodkich wypieków, a to głównie ze względu na prostotę jego przygotowania. Jest idealne na niezapowiedzianą wizytę gości, kiedy to pomiędzy powitaniem ich w drzwiach, poczęstowaniem trunkami i wypytaniem o najświeższe nowinki, można raz-dwa zamieszać ciasto w kuchni i wstawić(...)Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej
Grunt to przepis!Składniki na 1 porcję: 4 łyżki płatków owsianych górskich (ok. 40 g) 5 łyżek mleka 2% (ok. 50 g) 1/2 mango (ok. 150 g części
Vroblewska-fitlifeowsiane ciasteczka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składników do ich zrobienia jest dość dużo, ale za to są bardzo zdrowe – bez mąki, cukru i jajek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Będą one na pewno ulubioną przekąską wielu osób dorosłych, jak i dzieci, gdyż(...)słodkie. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 28 sztuk Składniki: 1 szklanka orzechów ziemnych (250 g w łupince) 1 ½ szklanki płatków owsianych (200 g) 2/3 szklanki kokosu (60 g) 2/3 szklanki żurawiny (100 g) 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki słonecznika łuskanego 6 łyżek sezamu 3 łyżki oliwy lub oleju (u mnie olej lniany) 3 łyżki miodu
KuchniaWeDwoje.plbyło i u nas z poprzednią wersją. Kiedyś już testowałam chia z samym mleczkiem kokosowym, ale nam mimo iż lubimy mleczko kokosowe, ten deser nie przypadł jakoś do gustu (kokos był w nim zbyt dominujący), na jakiś czas odstawiłam eksperymenty, aż do teraz. Tak za mną chodził ten deser w innej odsłonie... i oto jest. Z połączenia mleczka kokosowego(...)najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, choć u mnie rzadko tak bywa, przeważnie znika godzinę po przygotowaniu. Podawać z ulubionymi owocami, choć według mnie ta wersja nawet sama, bez dodatków jest pyszna. Smacznego
Smaczne Zdrowesól – 0,17g, it. D – 0,75 mg, ryboflawina – 0,21 mg, Wit. B12 – 0,38 µg, wapń – 120 mg Informacje dodatkowe: Bez GMO, bez laktozy i bez glutenu. Nie zawiera substancji konserwujących i sztucznych barwników. Sklep: Carrefour, Tesco, Delikatesy T&J, Intermarche, sklepy z produkatami Alpro, eko sklepy, sklepy internetowe. Cena: Napój bananowy / Deser kokosowy – około(...)słodki. Deser kokosowy ma bardzo przyjemną i gładką konsystencję rozpływającą się w ustach, choć nieco zbyt wodnistą. Pachnie jak świeżo otwarta puszka z mleczkiem kokosowym, jednak w smaku sam kokos nie jest już tak bardzo wyraźny, gdyż dominuje naszym zdaniem posmak soi. Deser standardowo jest za słodki i to właśnie mogło stłumić tą delikatną kokosową nutę, która jest tylko przyjemnym
Candy Pandasrzadki dodać jeszcze jedną łyżkę. PISTACJOWO-KOKOSOWE PRALINY Pistacje zmielić w blenderze na drobne cząsteczki. Wsypać do miski i dodać resztę składników. Wszystko zagnieść i lepić kuleczki. Pierwszy blat bez dziury lekko nasączyć wodą z cytryną. Do worka śniadaniowego włożyć krem kokosowy, odciąć spory róg i w ten sposób nakładać dookoła krem na blat. Ułożyć kolejny blat z dziurą, nasączyć(...)wycisnąć krem, to samo wykonać z następnym. Kolejnie do wnętrza wsypać pistacje oraz płatki kokosowe. Na górę znów ułożyć ostatni blat, krem oraz praliny i resztę pistacji z kokosem
Candy PandasQuinoa na mleku z cynamonem bardzo Wam się podobała, już od dawna nosiłam się z zamiarem, żeby opublikować wersję kokosową odpowiednią dla wegan i osób, które
Quinoa Raz!spotkaniu Trójmiejskich blogerów. Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym(...)ryżowym (nie spalić!). Można zamrozić lub trzymać w lodówce. Przesmażamy i dolewamy mleczko kokosowe 1/4 szklanki i 1/4 szklanki wody. Gotujemy 15 minut. Sałatka z fasolki i kokosu: Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem
Wielki apetytWracam do was po krótkiej przerwie z ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:) Ciasto składa się z biszkoptu, masy
Smaczne Zdroweweekend i nie sposób się nie przyłączyć do takiej fajnej akcji. Postanowiłam z tej okazji przygotować babeczki, które już od dawna czekały na swoją kolej, mianowicie indonezyjskie babeczki z kokosem i pastą pandanową. Babeczki są delikatne w smaku, biszkoptowe, lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne wiosenne szaleństwo. Babeczki(...)też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy zaskoczyć gości. Polecam. Przepis z bloga J's Kitchen. Zainteresowanych zakupem pasty pandanowej odsyłam do netu, gdzie można ją bez problemu kupić. Ja użyłam już jej wcześniej do zrobienia tych zielonych naleśników. Sam pandan to tropikalna roślina zielona z długimi zielonymi liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana
Bernika - moj kulinarny pamietnikobrać ze skóry, usunąć stwardniały środek, wrzucić do misy blendera (jeżeli korzystacie z puszki, to odcedzić sok i wrzucić ananas do misy blendera). Dodać mleczko kokosowe (zimne z lodówki, bez wody), łyżkę cukru i kieliszek rumu, zblendować. Zimną śmietanę ubić dodając cukier waniliowy i łyżkę cukru. Do białek dodać szczyptę soli i ubić dodając łyżkę cukru. Żółtka również ubić(...)wymieszać i ponownie włożyć do zamrażalnika. Lody mrozić około 8 godzin. Po wyciągnięciu lody potrzebują chwilkę, żeby lekko odtajać, po czym można je nakładać do pucharków. Lody można posypać kokosem. Pisałam o mleczku kokosowym, że należy odlać wodę. Dokładnie ujmując na puszce pisze ile jest samego mleczka, a ile wody. Puszkę należy włożyć do lodówki na jeden dzień, wtedy mleczko
Passions hobbies life