TARTA RAFAELLO Niebo w gębie...:) Inaczej tego nie określę. Dziś tarta dla fanów kokosowej rozkoszy:) Kruchy, wafelkowy spód i rozpływający się w ustach kokosowy krem na
Słodko-Słony Świat Ilonyciasto..polecam..Do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i śnieżkę firmy Wodzisław..Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny do pieczenia [ chociaż można biszkopt upiec i bez proszku, ale ja jeszcze takiego nie piekłam]..Śnieżka jest wykorzystywana jako dodatek do ciast lub owoców..wystarczy zmiksować ją z mlekiem lub śmietaną i już gotowe.. BISZKOPT 7 jajek(...)ubitej śmietany wlać ser z galaretką i wymieszać mikserem. Wylać na jedną część biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta .Posmarować dżemem .Na patelni roztopić masło z cukrem,dodać kokos i migdały. Całość zrumienić na małym ogniu cały czas mieszając. Rozprowadzić na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem
Moje domowe kucharzeniePo przepisie na dietetyczne ciasteczka owsiane przyszła kolej na ciasteczka amarantusowe. Jednak te ciasteczka są zupełnie inne niż owsiane – mają chrupiącą skórkę
Vegan TasteUwielbiam te chwile, kiedy mieszam, miksuje, ucieram i zagniatam ciasto, a moja kuchnia wypełnia się słodkimi zapachami wypieków. Uwielbiam kombinować, modyfikować przepisy i tworzyć zupełnie nowe
Cynamonowe szczęścieTORT Z POPCORNEM W KAJMAKUTort, który powstał, bo miałam ochotę "na coś słodkiego", ale sama dokładnie nie wiedziałam na co... "Chodziło" za mną coś kawowego, później
Słodko-Słony Świat Ilonyzabraknie makowca (np. z tego przepisu ) i jakiegoś sernika. Pomysłów mam wiele, a czasu mało, ale dam radę Pozdrawiam i raz jeszcze polecam Wam dzisiejsze czekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami. P.s. Zdjęcia w pośpiechu. Specjalnie dla Was ukroiłam kawałek mojego czekoladowego ciasta mimo jeszcze do końca nie zastygłej polewy. Wy z tym poczekajcie Składniki: (na keksówkę(...)czereśnie lekko wmieszały się w ciasto. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 45-50 minut. Stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i oblewamy
Słodkie okruszkioczyszczonej, 1/4 łyżeczki kardamonu - można pominąć 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - można pominąć 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. tropikalnych bakalii - kandyzowany ananas i papaja, rodzynki sułtańskie oraz suszone morele i kokos Rozgrzać piekarnik do 200C stopni i w międzyczasie przygotować składniki ciasta chlebowego. Odmierzyć bakalie - ja już nie przelewałam ich wrzątkiem, bo były dość wilgotnawe. Do dużej miski(...)naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce
Grunt to przepis!Mamy sezon na dynie, grzechem byłoby więc z tego nie skorzystać :) Nigdy wcześniej nie robiłam takiej zupy, poszperałam więc tu i ówdzie i znalazłam świetny przepis
Kulinarne zapędy KokosaWielkanoc zbliża się wielkimi krokami i już zastanawiam się co upiec aby było zdrowe, bez glutenu i bez cukru a jednocześnie wpisywało się w świąteczną tradycję. Mój wybór padł na sernik :-) Wielkanocny sernik Postanowiłam zmodyfikować nieco tradycyjne kaloryczne i słodkie wypieki, tak by sernik wpisywał się w moją dietę i nie pozostawiał wyrzutów sumienia. Składniki na małą tortownicę: Spód(...)przepisu jest przeze mnie wypróbowany, w różnych wersjach- i z masłem i z olejem kokosowym. W obu jest bardzo smaczny, w wersji z olejem kokosowym wyraźnie czuć aromat kokosu :-) Sernik nie może się nie udać :-) Polecam
Marta próbujeprzewrócenie ich na patelni wymaga niemało zręczności. Naleśniki bananowe z mąką kokosową zawierają tylko jeden składnik więcej, ale są dużo łatwiejsze w obsłudze i wciąż są bezglutenowe, paleo i bez kazeiny (mleka). Paleo naleśniki – bananowe z mąką kokosową , przepis : banany – 2 bardzo dojrzałe jajka – 3 sztuki mąka kokosowa – 2 łyżki miód – 2 łyżki cynamon(...)cukru, to będą dopuszczalne. Nie są też niskowęglowodanowe , ale spożywane z umiarem będą paleo (czytaj więcej: Czy miód jest paleo? ). Prawie wszystkie składniki mogą potencjalnie uczulać, choć alergia na kokos zdarza się bardzo rzadko. Zobacz też: Czekoladowe naleśniki (paleo) . Smacznego! Ilość Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone Z przepisu (8 średnich) 1568 kcal
PaleoSMAKUwielbiam wodę kokosową i przyznam, że często ją piję. Już Wam o niej wspominałam i podawałam przepisy nie tylko na różne koktajle, ale też pyszne placuszki
Di gotujezdecydowanie z nimi przesadzam :D Waga zamiast w dół, leci w górę, ale co zrobić, kiedy ręka sama po nie sięga...? I dziś przy sobocie nie może się obejść bez łakoci, dlatego częstuję Was świeżutkim, zrobionym w nocy blokiem mlecznym. Jaki jest? No oczywiście słodki, ale tak słodki, że po jednym kawałku ma się dość słodkiego na jakiś czas(...)małym ogniu, następnie dodajemy wodę i przesiane mleko w proszku. Całość energicznie mieszamy, by nie było grudek. Do wyrobionej masy dodajemy odmierzone ilości pozostałych składników: pokruszonych herbatników, ryżu preparowanego, kokosu, orzeszków sojowych, laskowych oraz żurawiny. Mieszamy dokładnie i przekładamy do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia formy. Wygładzamy wierzch i układamy rurki waflowe (wzdłuż dłuższego boku). Deser schładzamy, gotowy
Kuchnia w czekoladziePołączenie śliwek z kokosem i cytryną to jedno z tych połączeń, które może trudno sobie razem wyobrazić, ale trzeba wypróbować, by przekonać się, że takie ciasto smakuje wybornie i szybko znika z talerza... Ciasto polecam na najbliższy weekend, zróbcie je póki można jeszcze kupić świeże śliwki. W moim przypadku ciasto będzie małą pociechą dla znajomych którzy przeżywają małe komplikacje(...)Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto). Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać. Lukier kokosowy: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego Mój lukier
Proste PotrawyNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Quinoa Raz!Jak to mówią „coś się zaczyna, coś się kończy”…A ja wciąż nie mogę uwierzyć, że kończy się tak szybko. Dopiero co zaczynałam
Fill The Bowl