bagietka - 3616 przepisów (strona:179/242)

Cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą 145

posypujemy pieprzem i solą, a następnie cukinie wstawiamy do piekarnika i czekamy, aż ser się zapiecze. Zapieczone cukinie posypujemy natką pietruszki i bazylią. Dobrym dodatkiem do tego dania jest bagietka posmarowana sosem pesto

Miód i pieprz
Mule w białym winie na ostro 176

minut co jakiś czas potrząsając garnkiem aby mule się przemieszały. Na sam koniec dodajemy świeżą posiekaną pietruszkę i wszystko potrząsamy. Mule idealnie smakują ze świeżą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie.  Smacznego

Niezły Młynek
Sałatka z łososia z orzechami włoskimi 184

rukoli oraz camemberta kiedyś już u nas było w innej, choć na pewno w jakiś sposób podobnej formie – na tostach . Nawiasem mówiąc, dzisiejszą sałatkę najlepiej podawać z lekką pszenną bagietką – a więc i tym razem będzie pieczywo. Tym co jednak zdecydowanie najbardziej wyróżnia tę sałatkę od innych naszych „łososiowych” propozycji jest dodatek orzechów włoskich. I to w dwóch różnych postaciach

Kulinarna Pokusa
Smakowita wizyta w warszawskiej Specialita Italiane 130

się w menu jej lokalu. Do Specialita Italiane warto też wpaść na obfite śniadanie, za jedyne 12 złotych zjecie dużo kanapkę z bagietki z pyszną włoską mortadelą lub dużą bruschettę z sadzonym jajkiem (jak na zdjęciach powyżej) z dowolnie wybraną przez Was kawą.  Oczywiście blogerzy nie byliby sobą gdyby nie zrobili

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka grecka 239

cienkie piórka. Warzywa lekko solimy, dodajemy przyprawę do sałatki greckiej i całość mieszamy. Na wierzchu układamy plasterki lub kosteczki serka feta i całość polewamy oliwą. Sałatkę grecką podajemy z bagietką, którą maczamy w oliwie zgromadzonej w miseczce Smacznego! A to wspomnienia z Grecji. Tak podano mi sałatkę grecką w Atenach :) Tradycyjna sałatka grecka w swoim składzie zawiera również brązowe oliwki

Smak mojego domu
Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką 235

przykrycia przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypać zieleniną i obłożyć plasterkami /cząstkami limonki. Podawać z ryżem lub kaszą, chociaż i tak na koniec przyda się kawałek bagietki do maczania w sosie. Smacznego! Porady: 1. Jeżeli nie używacie patelni, którą można wstawić do piekarnika, to podczas jego nagrzewania wstawcie do środka blaszkę lub naczynie do pieczenia. Gdy sos będzie

Pełny talerz
Grillowane warzywa z serem i oliwkami 202

sera pleśniowego - albo mieszanki ulubionych serów :)  Takie warzywa sprawdzą się także w roli przystawki. W upalne dni świetnie spiszą się nawet jako danie obiadowe - np. z dodatkiem bagietki. Inspiracja przywieziona z wakacji na Bałkanach :) SKŁADNIKI   1 mały bakłażan 1 mała cukinia kilkanaście  pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek 300g sera feta zioła prowansalskie lub tymianek sól morska oliwa

Moje Kuchenne Rewelacje
Gazpacho ogórkowe 131

miksuj. 5. Dodaj pokruszony lód. 6. Gazpacho przelej do szklanki, posyp pietruszką i koperkiem, włóż podłużne części selera naciowego i marchewki. Podawaj z grzankami z orkiszowej bagietki

AZgotuj!
malinowy twarożek z otrębami 139

otrąb - może być też błonnik lun zarodki pszenne miód do smaku Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Można podać w pucharku jako deser lub na śniadanie z bagietką na zakwasie

AZgotuj!
Pomidorowa krem z żółtych pomidorów 139

potrzebne będą wielkie ilości bulionu. Teraz wlej bulion i gotuj ok 5 minut. Całość zmiksuj, przetrzyj przez sito, pozbędziesz się skórek. Dodaj bazylię. Zupę jadłam z grzankami z razowej bagietki

AZgotuj!
Toskańska zupa pomidorowa 178

Następnie dodajemy posiekaną (lub suszoną) bazylię i zabielamy zupę śmietaną. 8.   Całość miksujemy na jednolity krem. 9.   Podajemy posypaną startym parmezanem z chrupiącą bagietką. Żeby zupa była jeszcze lepsza, wrzucamy do niej trochę zwykłej bułki, porwanej na kawałki, która sobie pływa i powoli nasiąka, a na sam koniec ją miksujemy z resztą zupy

Pan i Pani Smith w kuchni
Recenzja noży Victorinox ze sklepu Ostry-sklep.pl 172

owoców i warzyw, sprawdziły się idealnie. Nawet miękki pomidor był pokrojony w perfekcyjne paski. Z pieczywem noże poradziły sobie nie mniej dobrze :) Bez problemu kroiły miękki chleb, bułki, czy bagietki. Wreszcie nadszedł czas na najtrudniejszy test – sery. Znacie tą frustrację, kiedy próbujecie pokroić fetę, a ona kruszy się na desce, rozpada w nieregularne grudy, zamiast schludnej kostki? Z tymi nożami

Kolizje Smaków
Bruschetta z bobem 172

oliwy z oliwek Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę kopru do smaku ). Ostudzić i obrać. Rozgnieść widelcem, doprawić cytryną, oliwą, bazylią i pieprzem. Bagietkę zgrilować i posmarować pastą z bobu. Udekorować pokrojonym w kostkę pomidorem

Atlas Smaków
Pasta z czarnych oliwek 150

oliwek, octem balsamicznym,  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli  i posiekaną natką pietruszki. Włożyć do słoiczka  i zostawić na noc. Pasta jest pyszna, idealnie pasuje do bagietek i sera feta. Polecam

The Sweet Damsel