bagietka - 3616 przepisów (strona:175/242)

Rozgrzewająca zupa marchewkowa 159

maksymalnie 30 minut. Są różne propozycje podawania jej - ja zjadłam z serowymi kluseczkami, które wspaniale łagodziły ostrość chili. Dla amatorów pikantnych klimatów polecam czosnkowe grzanki. Można też zajadać z bagietką prosto z gara - taka jest dobra! Proporcja na dwie osoby: - 5 średnich marchewek - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 strąk ostrej papryczki - 1 litr bulionu warzywnego / wody - 2 łyżki

kawawszklance
Śniadanie prawie idealne ( jajko + tost + pasta z serka i suszonych pomidorów ) 125

serka. Całość podana jest na grzance, która jednocześnie chrupka na zewnątrz i mięciutka w środku stanowi idealny postument  dania. Na każdą porcję potrzebujemy: - kromkę pieczywa wyciętą z bagietki / bułki - łyżkę masła - jajko - 3 łyżki serka kremowego* - 2 małe suszone pomidory - 1/4 łyżeczki suszonej bazylii - szczyptę pieprzu cayenne - łyżkę soku z cytryny i sól do gotowania jajka Kanapkę przygotowujemy

kawawszklance
Zupa jarzynowa z dynią (krem) 119

ogniu ok. 20-25 minut do miękkości składników. Następnie do garnka dodać mleko, łyżkę masła, chili i sól do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z grzankami lub bagietką / bułką. Przed podaniem polecam skropić olejem z pestek dyni - zupa nabierze głębi smaku. Ale bez tego dodatku też jest pyszna. Ostrość zupy jest wartością indywidualną - regulujemy ją ilością chili

kawawszklance
Gomułki 147

pół zwykłej cebuli 250 ml białego półwytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone Przygotuj: spory garnek Podaj z: kieliszkiem białego wina pszennym pieczywem, bagietką lub frytkami z batatów Małże umyj i oczyść (usuń wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę ok 2-3 minut, następnie dodaj czosnek

Bazując na smaku
Chili con carne 149

papryczek chili* ·          sól i pieprz Przygotuj: dużą patelnię lub rondel moździerz, jeśli przyprawy nie są mielone Podaj z: bagietką lub  w torilli Cebule musimy pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać**. Posiekać trzeba też papryczkę. Podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na małym ogniu  (do zeszklenia), dodajemy czosnek

Bazując na smaku
sałatka z wędzonym łososiem i szpinakiem 162

suszonymi owocami oraz startą skórką z cytryny dodajemy szpinak i pokruszonego wędzonego łososia na koniec wszystko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek podajemy ze świeżą, ciepłą bagietką z piekarnika lub w wersji fit bez pieczywa

zobacz ich smak
WEGAŃSKIE ŚNIADANIA - przegląd przez 2 tygodnie 210

jedną i tę samą owsiankę na 7 różnych sposobów, wszystkich bardzo smakowitych. Owsianka "zmieniana" była co drugi dzień przez: - tosty z pomidorami grillowane, z solą, bazylią i olejem konopnym, - bagietki posmarowane olejem kokosowym, ze szczypiorkiem i czosnkiem + sałatka ze świeżych ogórków, papryki i sałat, - michę owoców: banany, maliny, borówki, - naleśniki z kremem czekoladowym i wiśniami, - chleb "7 ziaren

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciabatta 100

kolejnym wyzwaniu wspólnego gotowania postanowiłyśmy wraz z Mirabelka i Gin upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.  Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej

Codzienne Gotowanie
Wegańskie kiełbaski hot-dogi 189

dogi. Efekt przerósł moje oczekiwania, kiełbaski okazały się pikantne, z chrupiącą skórką i miękkie w środku,przez co  idealnie komponowały się z warzywami, sosem i przypieczoną na ruszcie bagietką :) Następnym razem planuję dodać płyn wędzarniczy a same wege kiełbaski zapakować w osłonki foliowe. Polecam wegańskie kiełbaski szczególnie na grilla, choć nadają się do usmażenia patelni i upieczenia w piekarniku

VegUlka
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 202

Lubię, gdy nasz dom pachnie świeżo pieczonym chlebem. Co tydzień w weekend nasza kuchnia zamienia się w piekarnię, ja w piekarza, z umączonym czołem wesoło formującego chleby, bułki czy bagietki. Na półkach naszej spiżarni stoi spory wybór mąk, od żytniej przez orkiszową, do chlebowej pszennej. Mam w czym wybierać. Ale od czasu do czasu wygodnie posiłkuję się gotowym miksem różnych

Karo in the Kitchen
Najlepsze Śniadanie SZAKSZUKA (SHAKSHOUKA) Jajka w Pomidorach 450

Przykryj patelnię pokrywką i duś całość aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (jeśli wolisz ścięte żółtko, duś jajka dłużej). Gotowe danie podawaj najlepiej ze świeżym pieczywem, bagietką lub bułką. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 154

produkty, mogą jedynie szybko schować się ze wstydu. I jeszcze uwaga na koniec, w przepisie użyłem dodatku mleka i masła, wiem że prędzej możemy spotkać te składniki, we francuskich bagietkach a nie we włoskim placku. Zapewniam jednak że dodanie tych produktów, nada naszemu ciastu dodatkowego aromatu i niezwyklej wprost delikatności. składniki ciasta na dwa spody pizzy 300 g mąki pszennej

Miód i pieprz
,,Duet warkoczy rybnych” 106

idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki. Gorąco polecam!   Składniki: • filet z łososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn

Podróż w kulinaria
Krewetki z patelni z porem, czosnkiem i natką 229

wcześniej krótko obsmażyłam (po 2-3 minuty z obu stron), delikatnie doprawiłam, skropiłam sokiem z cytryny i... gotowe! Podałam z wcześniej ugotowanym ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się świeża bagietka. :) Polecam! Składniki (na 2-3 porcje) : ok. 450 g białych krewetek vannemi (użyłam mrożonych) ząbek czosnku biała część pora  2 łyżki oliwy  2 łyżki kremowego, śmietankowego serka sól

Kuchnia Ellie
Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark 161

dziękujemy.  Dla odmiany moje zapiekanki zostały przygotowane z gotowanymi pieczarkami - lubicie takie wersje domowych zapiekanek ? Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark SKŁADNIKI : 2 bułki paryskie lub małe bagietki 200 g pieczarek 200 g sera żółtego np gouda sos  Madziarów Folwark szczypiorek ketchup PRZYGOTOWANIE : Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki