bagietka - 3616 przepisów (strona:175/242)

BUŁKA NADZIEWANA PIECZARKAMI 141

sól,pieprz bułka Pokrojoną cebulę podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojone w miarę drobno pieczarki. Posoliłam,dodałam pieprz i dusiłam je. Pod koniec smażenia dodałam około 3 łyżek śmietany.   Bagietki przekroiłam na pół. Wydrążyłam w nich otwór. Włożyłam bułki do piekarnika. Podpiekłam,aż zrobiły się lekko chrupiące. Bułki nadziewałam farszem pieczarkowym.   I pysznie gorące, chrupiące bułeczki pieczarkowe gotowe! Smak

potrawyregionalne
TATAR Z KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 116

drobno kapary. Dodałam posiekaną bądź zmieloną polędwicę. Następnie pokroiłam suszone pomidory. Na koniec dodałam pokrojone w kostkę korniszony. Skropiłam oliwą i dodałam majonez. Wszystkie składniki wymieszałam. Podawałam ze świeżą bagietką ale można jak najbardziej z ciemnym pieczywem. Połączenie tych składników dało naprawdę wspaniały smak. Dla tradycjonalistów- możecie dodać pokrojona cebulkę;-) Polecam i Smacznego

potrawyregionalne
MASŁO CZOSNKOWO-KOPERKOWE Z ANCHOIS 126

świeżym koperkiem. Idealne do świeżego chlebka,grzanek lub warzyw np.szparagów. Do tego fileciki anchois i ząbek czosnku.Pycha!  Zapewniam,że zjecie z tym pysznym masełkiem od razu całą bagietkę ;-) Składniki: Garść świeżego koperku.        - Można zamiast niego dodać np.świeżą pietruszkę,tymianek lub inne zioła. 2-3 łyżki masła 2-3 fileciki anchois ząbek

potrawyregionalne
ZAPIEKANKI Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I BUNDZEM 138

Chrupiące czosnkowe zapiekanki    możemy podawać jako dodatek do sałatek,wędlin lub jeść jako samodzielną przekąskę. Składniki: bagietka kawałek sera owczego bundz 3-4 ząbki czosnku łyżka miękkiego masła 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól słodka czerwona papryka W miseczce wymieszałam oliwę, miękkie masło, przyprawy i starte ząbki czosnku. Posmarowałam sosem kromki bułki. Wierzch posypałam startym bundzem

potrawyregionalne
Sałatka krabowa z grejpfrutem 169

sobą składniki. W osobnej miseczce przygotować dressing, polać nim sałatkę i delikatnie dokładnie wymieszać. Sałatkę krabową z grejpfrutem można podawać jako przystawkę, danie lunchowe lub dodatek, także z bagietką.   Post Sałatka krabowa z grejpfrutem pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Slow Food Festival - Śniadania na trawie 178

strefę mogli spróbować między innymi owsianki z owocami (niby takie proste i powszechne danie a ustawiały się po nie kolejki), tortille z tuńczykiem i sałatą lodową (to był hit), bagietki z pastą z wątróbki lub chrzanową pastą z łososiem, babeczki z pastą jajeczną, tosty na słodko i słono, koktajle owocowe, pomidorki faszerowane twarożkiem, sałatki i inne. Dla mnie taki event

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa meksykańska 157

kostkę i dodajemy do reszty składników. Wlewamy bulion i gotujemy dalej przez około 20 min. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i posypujemy pokrojoną natką z pietruszki. Zupę podajemy z chrupiącą bagietką

Pan i Pani Smith w kuchni
Kreteńska zapiekanka z bakłażanów 147

inny smak i konsystencję. Tak przygotowaną zapiekankę ponownie umieściłem w piekarniku na 20 miunt - tym razem włączając funkcję grilla. Po tym czasie wyłożyłem porcje zapiekanki na talerze. Podałem z bagietką

Wyprawy kulinarne
Sos pomidorowo paprykowy na zimę 136

roku robię go całe morze... Polewam nim zapiekanki przed wsadzeniem do piekarnika, duszę pulpety i gołąbki, stosuję do makaronu i ryżu. A ostatnio prosto z gara zajadałam go z bagietką! Morze sosu i ocean zastosowań... Zawsze wykonywałam go w proporcji 1:1 ( pomidory i papryka). W tym roku przemnożyłam przez dwa ilość pomidorów - i nie żałuję...było to dobre, aromatyczne

kawawszklance
Rozgrzewająca zupa marchewkowa 149

maksymalnie 30 minut. Są różne propozycje podawania jej - ja zjadłam z serowymi kluseczkami, które wspaniale łagodziły ostrość chili. Dla amatorów pikantnych klimatów polecam czosnkowe grzanki. Można też zajadać z bagietką prosto z gara - taka jest dobra! Proporcja na dwie osoby: - 5 średnich marchewek - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 strąk ostrej papryczki - 1 litr bulionu warzywnego / wody - 2 łyżki

kawawszklance
Śniadanie prawie idealne ( jajko + tost + pasta z serka i suszonych pomidorów ) 113

serka. Całość podana jest na grzance, która jednocześnie chrupka na zewnątrz i mięciutka w środku stanowi idealny postument  dania. Na każdą porcję potrzebujemy: - kromkę pieczywa wyciętą z bagietki / bułki - łyżkę masła - jajko - 3 łyżki serka kremowego* - 2 małe suszone pomidory - 1/4 łyżeczki suszonej bazylii - szczyptę pieprzu cayenne - łyżkę soku z cytryny i sól do gotowania jajka Kanapkę przygotowujemy

kawawszklance
Zupa jarzynowa z dynią (krem) 114

ogniu ok. 20-25 minut do miękkości składników. Następnie do garnka dodać mleko, łyżkę masła, chili i sól do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z grzankami lub bagietką / bułką. Przed podaniem polecam skropić olejem z pestek dyni - zupa nabierze głębi smaku. Ale bez tego dodatku też jest pyszna. Ostrość zupy jest wartością indywidualną - regulujemy ją ilością chili

kawawszklance
Gomułki 137

pół zwykłej cebuli 250 ml białego półwytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone Przygotuj: spory garnek Podaj z: kieliszkiem białego wina pszennym pieczywem, bagietką lub frytkami z batatów Małże umyj i oczyść (usuń wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę ok 2-3 minut, następnie dodaj czosnek

Bazując na smaku
Chili con carne 142

papryczek chili* ·          sól i pieprz Przygotuj: dużą patelnię lub rondel moździerz, jeśli przyprawy nie są mielone Podaj z: bagietką lub  w torilli Cebule musimy pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać**. Posiekać trzeba też papryczkę. Podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na małym ogniu  (do zeszklenia), dodajemy czosnek

Bazując na smaku
sałatka z wędzonym łososiem i szpinakiem 153

suszonymi owocami oraz startą skórką z cytryny dodajemy szpinak i pokruszonego wędzonego łososia na koniec wszystko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek podajemy ze świeżą, ciepłą bagietką z piekarnika lub w wersji fit bez pieczywa

zobacz ich smak