bagietka - 3616 przepisów (strona:168/242)

Bułki pszenne na podmłodzie 181

światowe piekarnictwo i w krajach anglojęzycznych określa się ją poolish, co nawiązuje do pochodzenia zaczynu. Podmłoda jest zaczynem luźnym, popularna jest też we Francji, gdzie przygotowuje się z nią bagietki, które zawdzięczają jej swój smak i chrupiącą skórkę. Podmłoda powstaje z połączenia wody i mąki pszennej chlebowej typu 750 w równych proporcjach oraz dodatku niewielkiej ilości drożdży. Miksturę odstawia się

Smakowity Blog Kulinarny
Boczniaki duszone po francusku 87

wolnym ogniu. Gdy grzyby zrobiły się prawie miękkie wlałem wino, a na koniec duszenia dodałem śmietanę z mąką i posiekaną natką pietruszki. Zagotowałem i doprawiłem do smaku. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
Raita ogórkowa 163

jego zadaniem często jest łagodzenie pikantnych potraw lub orzeźwianie tych mdłych. Raita sprawdzi się też doskonale jako samodzielne danie - zupa - typu chłodnik. Dodatek odrobiny mięty, oliwy i grillowanej bagietki zapewni nam pełnowartościowy, doskonały posiłek. Raita ogórkowa 1 ogórek 1 1/2 łyżki posiekanej cebuli 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 szczypta soli 1 szczypta chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku

sierotka maRysia w kuchni
Shakshuka obiadowa z makaronem i szpinakiem 114

Pani Magda Gessler pewnie złapałaby się za głowę widząc naszą wersję tego izraelskiego dania śniadaniowego.. Ale spokojnie, my nie trujemy ludzi :) Tradycyjnie jada się ją na śniadanie, z bagietką którą można maczać w przepysznym sosie. Nasza wersja makaronowa świetnie sprawdzi się na obiad - jest bardzo sycąca. Musicie spróbować! Czego potrzebujemy?  - 2 szklanki świeżego szpinaku - 1 szklanka passaty pomidorowej

two broke sisters
Zapiekana zupa pomidorowa 168

cebula 1 ząbek czosnku 3 średnie marchewki; 1 duża pietruszka pół selera 1 łyżeczka żółtej pasty curry 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 100 g ravioli 1 bagietka pełnoziarnista żółty ser sól, pieprz, cukier do smaku 50 ml śmietany 30% pomidorki koktajlowe Wykonanie: Rozgrzać wysoką patelnię/wok lub garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oleju, wrzucić łyżeczkę pasty curry

dom-agi.pl
Kanapka z ciabatty z tuńczykiem , jajkiem i sosem 92

twardo, ostudziłem, pokroiłem w plastry. Tuńczyka osączyłem, rozgniotłem widelcem misce, wymieszałem z majonezem. Pomidory pokroiłem w grube plastry, liście bazylii porwałem na kawałki. Oliwki osączyłem, pokroiłem na połówki. Bagietki rozkroiłem wzdłuż na pół, usunąłem część miąższu. Posmarowałem obie strony wewnątrz cienko sosem z drobno posiekaną szalotką. Nałożyłem tuńczyka z majonezem, pomidora, bazylię, oliwki i jajka. Oprószyłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry 147

około 20 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie podgrzać i od razu podawać. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Bakłażanowy kotlecik 628

voila. Lubię takie przepisy. Uwaga, przepis jest zmodyfikowaną wersją wyglądających na super smaczne kotleciki z kotlet.tv, którego nie dane mi było nigdy spróbować ze względu na dostepność składników (czerstwa bagietka? musiałabym ją kupić specjalnie i schować w szafce ;)), ale pewnie też warto spróbować. Dajcie znać jak wyszło

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ser i wino - warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, 2. kwietnia 2016 r. 175

przygotują. Tym razem niczego nie gotowaliśmy. To był dzień degustacji serów i win. Oprócz półmiska z kawałkami serów i kieliszków do wina, stały na stole gigantyczne oliwki, bagietka i focaccia. Nie było obawy, że wyjdziemy stamtąd głodni. Marco opowiadał nam o serach, których próbowaliśmy. Do serów podawano nam odpowiednie gatunki wina. Z każdym kawałkiem sera i każdym kieliszkiem wina, atmosfera

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z warzyw 128

gorące, łyżeczką robię kleksy ze śmietany, a wykałaczką lekko przeciągam i ładnie się prezentuje oraz pysznie smakuje. Krem można podać z groszkiem ptysiowym lub z pokrojoną bułką czy bagietką

Różowa kuchnia
Krem z brokuła 94

gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem dekorujemy zupę jogurtem i uprażonymi migdałami. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Śniadanie dla malucha – kanapki biedronki 194

dekoracji Jeśli Wasze dziecko nie jada oliwek, zamiast biedronek na kanapkach mogą pojawić się małe grzybki muchomorki – kropki można namalować majonezem. Pieczywo kroimy na krążki, ja wykorzystałam małe bagietki – tak żeby każda biedronka miała swoją własną kanapkę, ale można posadzić ich kilka na jednej większej. Talerz dekorujemy sałatą. Kanapki smarujemy masłem i nakładamy mozzarellę. Pomidroki przecinamy wzdłuż, żeby

Ciastkozercy
Carpaccio z tuńczyka 102

wykorzystać już gotowe pokrojone ). Plasterki tuńczyka ułożyłem na talerzu. Dodałem roszponkę, pokrojone suszone pomidory, kapary, marynowany imbir, posypałem świeżo zmielonym pieprzem i solą. Polałem oliwą extra vergine. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
Chleb z nasionami na drożdżach 134

Upiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego

codojedzenia
Kanapka inżyniera mechanika z soczystym filetem z kurczaka i pastą z suszonych pomidorów 122

kolendry 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju, np. rzepakowego Pieczywo: chleb drwalski, bagietka rustykalna lub ciabatta Pasta z suszonych pomidorów: ¼ szklanki ziaren słonecznika 6 suszonych pomidorów kilka kaparów 2 łyżki oliwy ze słoiczka po pomidorach 1 ząbek czosnku Dodatki: pół dojrzałęgo awokado garść

Food Square