bagietka - 3616 przepisów (strona:168/242)

Zupa krem z warzyw 153

gorące, łyżeczką robię kleksy ze śmietany, a wykałaczką lekko przeciągam i ładnie się prezentuje oraz pysznie smakuje. Krem można podać z groszkiem ptysiowym lub z pokrojoną bułką czy bagietką

Różowa kuchnia
Krem z brokuła 111

gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem dekorujemy zupę jogurtem i uprażonymi migdałami. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Śniadanie dla malucha – kanapki biedronki 207

dekoracji Jeśli Wasze dziecko nie jada oliwek, zamiast biedronek na kanapkach mogą pojawić się małe grzybki muchomorki – kropki można namalować majonezem. Pieczywo kroimy na krążki, ja wykorzystałam małe bagietki – tak żeby każda biedronka miała swoją własną kanapkę, ale można posadzić ich kilka na jednej większej. Talerz dekorujemy sałatą. Kanapki smarujemy masłem i nakładamy mozzarellę. Pomidroki przecinamy wzdłuż, żeby

Ciastkozercy
Carpaccio z tuńczyka 110

wykorzystać już gotowe pokrojone ). Plasterki tuńczyka ułożyłem na talerzu. Dodałem roszponkę, pokrojone suszone pomidory, kapary, marynowany imbir, posypałem świeżo zmielonym pieprzem i solą. Polałem oliwą extra vergine. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
Chleb z nasionami na drożdżach 152

Upiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego

codojedzenia
Kanapka inżyniera mechanika z soczystym filetem z kurczaka i pastą z suszonych pomidorów 131

kolendry 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju, np. rzepakowego Pieczywo: chleb drwalski, bagietka rustykalna lub ciabatta Pasta z suszonych pomidorów: ¼ szklanki ziaren słonecznika 6 suszonych pomidorów kilka kaparów 2 łyżki oliwy ze słoiczka po pomidorach 1 ząbek czosnku Dodatki: pół dojrzałęgo awokado garść

Food Square
Zapiekanka z bakłażanów imam bayildi. 143

Marzena, pozostaję dzisiaj w klimatach turecko-grecko-bakłażanowych . Zanim jednak przejdę do rzeczy, pozwolę sobie na chwilę wspomnień. Wydaje mi się, że pierwsze zapiekanki jakie ja pamiętam (oczywiście bagietki z pieczarkami i serem), to były te w okienku przy wyjściu z przejścia podziemnego na gdańskim dworcu głównym. Około połowy lat osiemdziesiątych. Ciut wcześniej, na meczach Lechii,  sprzedawano już bułki

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z porów. 158

sosem. Posypać obficie bułką tartą i skropić ją pozostałym sokiem pomidorowym i oliwą. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Podawać posypane natką pietruszki z bagietką i białym winem. Można jeść na zimno

zadanie-gotowanie
Pszenica - wady i zalety. 219

gwałtowne skoki poziomu glukozy we krwi, napędzając jeszcze bardziej apetyt . Nic dziwnego, że po odstawieniu pszenicy chudniemy, skoro odcinamy się od gęstych energetycznie ciastek, wafelków, pączków, babeczek, białego chleba, bagietek, pizzy, hamburgerów. AMYLOPEKTYNA Amylopektyna to jedna z frakcji skrobi. W przeciwieństwie do amylozy (drugiej frakcji skrobi) jest ona łatwo trawiona i podnosi poziom cukru we krwi . Amylopektyna w dużych ilościach

Powiedz dietom nie
Domowe masło śmietankowe 179

wydawało mi się, że nie będę umieć... A to takie proste! Naprawdę! Zaczęłam od zwykłego śmietankowego, ale może już niedługo pomyślę o smakowym... Zwłaszcza że nachodzi mnie upiec czosnkowe bagietki :) Pewne jest jednak, że gdyby nie motywacja w postaci przedświątecznego "zajączka" od Pana Grzegorza, to masło czekałoby kolejne tygodnie na zrobienie :) Z całego serca więc dziękuję za piękną maselniczkę

Kuchnia w czekoladzie
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 196

moje ostatnie odkrycie. Na razie dopiero ją poznaję, ale co nieco już na niej przygotowałam. m.in. naszą najlepszą babkę (i to nawet dwa razy, tak bardzo nam posmakowała...), bagietki oraz chleb, smażyłam już na niej także pyszne naleśniki. Z czasem przepisów pojawi się więcej... Na początek jako, że Wielkanoc za pasem polecam pyszną, bardzo maślaną, wilgotną i błyskawicznie znikającą babkę

Smaczne Zdrowe
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 146

zdecydowany smak. Cytrusy w połączeniu z czosnkiem i rozmarynem to naprawdę świetny zestaw smaków do kurczaka. A sos z dna foremki idealnie można wyjeść do końca pomagając sobie świeżą bagietką. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy, waga około 1,5kg 600g malutkich ziemniaków sałatkowych /lub tyle samo drobnych ziemniaków, przeciętych na pół/ 150-170g malutkich szalotek 100g masła 82% tłuszczu

Karo in the Kitchen
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 193

gładki i puszysty krem.   Tak jak pisałam - dodałam jeszcze śmietankowy serek topiony. Nie jest to konieczne, bez niego zupa jest lżejsza, ale daje on fajny śmietankowy smak. Bagietkę pokroiłam w małą kostkę. Podpiekłam na suchej patelni. Skropiłam grzanki oliwą  z oliwek. Posypałam solą, ulubionymi ziołami, granulowanym czosnkiem i ostrą papryką. Można też podawać z tradycyjnymi grzankami czosnkowymi

potrawyregionalne
Jajka faszerowane z boczkiem i szczypiorkiem 235

połączenie - jajka z boczkiem i szczypiorkiem! Jest pysznie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: 5 jajek, 4 cieniutkie plasterki boczku, pęczek drobnego szczypiorku, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz dodatkowo: mix sałat, bagietka Jajka ugotować na twardo i pozostawić do ostygnięcia. Boczek drobno pokroić, a następnie przesmażyć do czasu, aż będzie ładnie rumiany i chrupiący. Gotowy boczek wykładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć

Plate of Joy
Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami 129

Przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach. Po 25 minutach bez folii z dodatkiem masła drugie 25 minut w do zrumienienia się. Podawać z ulubionymi sosami oraz chrupiącą świeżą bagietką

Wino Francja Kuchnia