naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już na patelni
Cooking Monsterpomidorów z puszki, które miksuję. Smak sosu można wzbogacić dodając szczyptę chili w proszku lub pokrojony ząbek czosnku. Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół. Przed duszeniem Gotowa potrawa Bakłażan podany z ryżem i świeżą
Codziennik KuchennyJeśli lubicie zupy z mięsem, można dodać chudej karkówki wieprzowej lub schabu, ja użyłam wędzonego boczku. Zupę kimchi podaje się z dodatkiem gotowanego ryżu lub w wersji polskiej - z bagietką. Składniki (na 2 porcje zupy): 1,5 szkl. kimchi z sokiem (dobrze ukiszonej) 10 dkg plastrów wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty chili Mae lub 1/2 łyżeczki chili
Codziennik Kuchennytrzeba chyba nikogo przekonywać jak pysznie smakują: feta, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;) Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką. Składniki na 1 talerz: 2 plastry sera feta garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka szklarniowego 1 mała zielona papryka kilka plastrów czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz
Codziennik Kuchennyśrodku wbić jajka. Jajka posolić i posypać pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką, dusić jajka kilka minut, aż białka będą ścięte. Szakszukę podawać na patelni z kromką chleba lub bagietki, posypaną krojoną dymką. * użyłam patelni o średnicy 15 cm ** pomidory można obrać również ze skórki Smacznego
Codziennik KuchennyCoś szybkiego i smacznego. bułeczki, bagietki pieczarki masło wędlina, kiełbasa ser żółty sól, pieprz Pieczarki pokroić, podsmażyć na masełku, dodać pokrojoną kiełbaskę - wymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Przyprawić do smaku. Bułki przekroić na pół. Na każdą połówkę ułożyć pieczarki z kiełbaską i posypać całość serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ser się trochę
Moje domowe kucharzenieDzisiaj przepis na pyszną pastę pomidorowo - jajeczną. Idealnie sprawdza się na śniadanie lub przyjęcie w wersji przekąsek jako małe kanapeczki np. na pokrojonej bagietce. Składniki na 6 kanapek: 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 3 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo - obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Pomidory odsączamy z zalewy
Alutka-Gotujebędzie stary bochenek chleba. Ja upiekłam go na sobotnie śniadanie. Rodzinka pochłonęła go w ekspresowym tempie! Ser pysznie się ciągnie, czuć czosnek, zioła i masełko. Smakuje podobnie jak czosnkowe bagietki z tego przepisu . Polecam! Składniki: mały chleb pszenny, niekrojony (u mnie niecałe 600 g) 150 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 3 ząbki czosnku 250 g sera żółtego, można również
Nastoletnie WypiekanieRukolę myjemy, śliwki i kalarepę kroimy na cieniutkie plasterki, ser na małe trójkąciki. Całość mieszamy, posypujemy żurawiną i polewamy obficie sosem. Podajemy z lampką dobrego wina i świeżą bagietką. Co sądzicie o mojej propozycji na Tydzień Francuskiej Kuchni w Lidl ? Byliście już w sklepach? Jak wrażenia? Ja zakochałam się w tych serach, jakość i smak jest unikatowy. Gorąco
SMYKWKUCHNIułatwić potem jego konsumpcję. Na wierzch układamy gruszki w solonym karmelu z migdałami i orzechami. Całość polewamy ciepłym karmelem. Danie jest gotowe! Możecie je podawać z francuskim wytrawnym winem, bagietką pszenną czy też ciemnym winogronem. Życzę Wam smacznej francuskiej uczty. Koniecznie zajrzycie na stronę sklepu Lidl, i wybierzcie się na zukupy podczas Tygodnia Francuskiej Kuchni. Wypróbujcie mój przepis i dajcie
SMYKWKUCHNIbaaaardzo klejące. Jednak nie dajcie się zwieść i nie dosypujcie więcej mąki do niego. Jeśli to zrobicie, to ciabatta będzie pozbawiona charakterystycznego miąższu i w smaku bardziej będzie przypominać bagietkę. Po wyjęciu z keksówek (mogą być dowolne byle prostokątne foremki, ułatwiające potem formowanie bułek), będzie pewnie Was korciło do dodania mąki i zagniecenia ciasta. Nie róbcie tego, bo wytłoczycie powstałe
Mieszam w Garnkuwrzenia. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Przenieść piersi z powrotem na patelnię, obtoczyć w sosie i podgrzać jeśli nieco ostygły. Podawać z dużą ilością posiekanej natki z bagietką, ryżem lub kaszą
zadanie-gotowanieseansu filmowego;D Muszę przyznać, że połączenie obu serów z pieczonymi pomidorkami, papryką, zalewą z suszonych pomidorów i przypraw dało wyśmienity smakowy efekt. Polecam do świeżej i chrupiącej bagietki, grzanek, tostów czy domowych kanapek. Polecam ją nie tylko na domowe randki, porcję energii na dzień dobry, ale również na imprezę wśród znajomych. Po prostu musicie jej spróbować i tyle
Zasmakuj Kuchnilistek laurowy i sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu aż papryka zmięknie a płyn się zredukuje - około 15 minut. Podawać ze świeżym pieczywem, np. bagietką
zadanie-gotowaniedynia czy ziemniaki, bataty, pomidory, buraki, papryka... Tak naprawdę możemy upiec wszystko. Uważam, że taka forma obróbki uwypukla smak każdego warzywa. Do tego świeża bagietka i do szczęścia nie trzeba nam nic więcej. Pyszny jest na ciepło i na zimno. Pieczony kalafior Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 duży kalafior oliwa z oliwek
Kulinarne przygody Gatity