ogniu jeszcze 15 minut. Po wyłączeniu wyjąc liście laurowe, całość zmiksować na aksamitny krem. Na talerzu przyozdobić czerwonym pieprzem i skropić ulubioną oliwą. Podawać z chrupiącą pyszną bagietką i cierpliwie czekać na wiosnę :) Smacznego
Wino Francja Kuchniaoliwą. Sałatka pachnie i smakuje świeżością. Oliwki dodają lekkiej pikanterii, przełamane pomidorkami i ogórkiem, które dodatkowo wzbogaca także słona feta. Jak widzę taką sałatkę od razu myślę o maślanej bagietce:) którą dodatkowo maczam w powstałym w sałatce sosie. Bo wszystko to otulone jest sosem na bazie oliwy, octu winnego, przypraw, świeżej natki. Dopełnieniem są już tylko zioła i pieprz
Zasmakuj Kuchnitego czasu podnosimy temperaturę do 180⁰C i dodatkowo włączamy termoobieg – pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do zezłocenia. Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty, ma chrupiącą
Karo in the Kitchenjego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a można go podać na wiele sposobów. Najszybciej i najprościej to tak jak dziś u mnie w towarzystwie świeżego pieczywa a konkretnie bagietki. Doskonale pasuje z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami czy plackami. Polecam :) Składniki - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 czerwona papryka, - 15 dag pieczarek - śmietana 18% - 2 łyżeczki mąki - sól, pieprz - czosnek
Kuchnia z widokiem na ogródktóre pozostaną zamknięte, wyrzucamy). W trakcie gotowania kilka razy dobrze jest potrząsnąć rondlem lub delikatnie zamieszać, aby małże równomiernie się dusiły. Podajemy natychmiast po przyrządzeniu razem z bagietką lub frytkami
Z notatnikaOstatnio trochę zaniedbałam moją domową piekarnie i poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba
Apetyczna babeczkaząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, papryka chilli, papryka słodka, pieprz, sól, sos sojowy 1 woreczek ryżu białego/1 bagietka pełnoziarnista PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie w dużym garnku z grubym dnem. W tym czasie kroimy łososia na kawałki ok. 3 cm. Krewetki (odrywamy ogonki
Kuchnia w bieguKtóż nie zna zapiekanek? Pieczarki, ser, bułka i... gotowe. Nie zapominajmy, że zapiekanki mogą być różne. Proponuję zapiekanki z mozzarellą, oliwkami, suszonymi pomidorami... bułki – bagietki, półbagietki...., suszone pomidory w oleju, oliwki, kapary, mozzarella Proporcje oliwek, pomidorów i kaparów według naszego upodobania. Bułkę przekroić wzdłuż na pół. Olejem z pomidorów polać bułki (2 łyżki oleju na półbagietkę). Na wierzchu ułożyć pokrojone
królestwo garówpowinniśmy go używać w swojej kuchni szczególnie zimow ą por ą . Sałatka jest doskonała na przystawkę z dodatkiem czosnkowo - maślanej bagietki. Smacznego :-) Składniki: sałata lodowa 3/4 główki, pomidor 1,5 szt, ogórek pół szt, ser feta 15 dag, oliwki czarne pół małego słoika, cebula czerwona pół szt, papryka
kulinarne odsłony patipoczątek miłe powitanie, kawa, herbata, pyszne ciasta. Wiesław opowiada o planowanych w przyszłości warsztatach, a ja odnotowuję w pamięci te, które najbardziej by mnie interesowały, m.in. wypiekanie bagietek, chlebów, dekorowanie tortów, robienie pralinek i figurek czekoladowych. Szkoła oferuje również warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne i szkolenia dla firm. ziarna kakaowca Nasze warsztaty poświęcone są czekoladzie. Na stole już czeka
Obiad gotowyPrzy piątku tradycyjnie na stole gości ryba. Tym razem dorsz bałtycki smażony na czosnkowym masełku - pyszna propozycja na obiad. Mnie najlepiej smakował z lekką surówką i kromką pełnoziarnistej bagietki. Składniki: 2 sprawione dorsze 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku sól pieprz cytrynowy tymianek oregano mąka do obtoczenia cytryna Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, posypać przyprawami i odstawić
Obiad gotowypapryka oraz mielone lub siekane mięso wołowe, pomidory, kukurydza, fasola oraz przyprawy (kumin, papryka, oregano). Moje chili con carne zrobiłam z wołowiny pokrojonej w kostkę i podałam z bagietką, ale żeby było całkiem po meksykańsku, można podać je z nachos albo tortillą. Odrywa się wtedy kawałki placka, nabierając nimi sos. Myślę, że taki sposób jedzenia sprawi, że danie będzie
Obiad gotowytłuszcz, dodać do bobu. Pietruszkę posiekać, wymieszać z bobem, doprawić do smaku. Jajka usmażyć lub ugotować w koszulkach. Na talerz wyłożyć porcję bobu oraz jajko. Podawać z grzankami lub bagietką. Smacznego
Obiad gotowyWyszło rewelacyjne! Idealnie usmażone warzywa, które pozostały jędrne, ale już nie były surowe, do tego aromatyczne przyprawy. Podałam je z sadzonym jajkiem i wyjadałam z patelni, maczając kromką żytniej bagietki ostatnie krople sosu... Pyszne! Składniki (na 2 porcje): 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 młoda cukinia 1 mały bakłażan 2 mięsiste pomidory
Obiad gotowypieprzem i ewentualnie sola, posypać posiekaną natką pietruszki. Po ugotowaniu małże powinny się otworzyć. Te, które pozostały zamknięte, należy wyrzucić. Podawać od razu z kawałkiem cytryny. Najlepiej smakują z bagietką. Smacznego! Dla Czytelników bloga mam zniżkę 10% na produkty #Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar (rabat obowiązuje
Obiad gotowy