🧀 Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem 300Zapiekanki z pieczarkami i serem to mój przysmak z dzieciństwa Dziś przygotowuję je na bagietce lub półbagietce lecz kiedyś robiłam je razem z tatą na bułce wrocławskiej. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby samodzielnie w domu przyrządzić kultową zapiekankę, lepszą od tych, które podają w budkach na mieście! Spróbujecie przyrządzić je raz, a na pewno powrócicie do tego pysznego przepisu, wierzcie
Kuchnia Bazylii
Zupa szpinakowa. 184łyżki oleju lub masła 3 łyżki śmietany do zupy 18% 5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy) sól do smaku do podania zupy: grzanki z bagietki lub chleba tostowego gęsty jogurt naturalny Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Następnie dodać
Codziennik Kuchenny
Jak zrobić masło ziołowe 303pyszne, aromatyczne masło ziołowe. Polecam! Masło z ulubionymi ziołami można podawać do ziemniaków gotowanych w mundurkach (PYCHA) , do mięsa i warzyw z grilla, lub po prostu posmarować nim np. bagietkę. Składniki na przygotowanie masła ziołowego domowego lub z masła kupionego w sklepie: 150 g masła kupnego lub masła domowego przygotowanego z ok. 400 ml śmietanki 30-36% Jak zrobić masło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panzanella - włoska sałatka z chleba i pomidorów 268smak! Sałatka jest niesamowicie lekka, czyli w sam raz na obiad lub kolację o tej porze roku. Przyrządzając sałatkę wykorzystajcie kromki czerstwego pszennego pieczywa typu włoskiego: np. ciabattę, rustykalne bagietki. Polecam dodatkowo podpiec je w piekarniku lub tosterze, żeby pod wpływem soku nie nasiąkły zbyt szybko i nie stały się papkowate. Moja panzanella to pomidory i chleb, czerwona cebula
Obiad gotowy
Zupa krem z pomidorów 188czosnek. Do garnka wrzucamy zawartość patelni, mieszamy, gotujemy, dodajemy pieprz i chilli. Gdy warzywa są miękkie dodajemy natkę pietruszki i bazylię i blendujemy. Podajemy z kleksem śmietany 18% i bagietką czosnkową. Artykuł Zupa krem z pomidorów pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem 277Zapiekanki z pieczarkami i serem to mój przysmak z dzieciństwa Dziś przygotowuję je na bagietce lub półbagietce lecz kiedyś robiłam je razem z tatą na bułce wrocławskiej. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby samodzielnie w domu przyrządzić kultową zapiekankę, lepszą od tych, które podają w budkach na mieście! Spróbujecie przyrządzić je raz, a na pewno powrócicie do tego pysznego przepisu, wierzcie
Kuchnia Bazylii
Pudding z wiśniami 126poprawę nastroju upiekłam wiśniowy pudding. W całym domu pięknie zapachniało wanilią, cynamonem i wiśniami, a co tam pogoda Pudding z wiśniami 1 kg wiśni 6 czerstwych bułek (użyłam bagietki) 1/2 ciepłego mleka 4 jajka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy (użyłam laski wanilii) 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła tłuszcz do formy cukier puder Bułeczki
Pieguskowa Kuchnia
Okonki pieczone w folii 153razem miałam ochotę upiec je w folii z dodatkiem masła ziołowego, cytryny i pietruszki. Było pysznie, bardzo posmakował mi sosik, który się wytworzył podczas pieczenia, maczana w nim bagietka smakowała wyśmienicie :). Okonki pieczone w folii okonki masło ziołowe ( u mnie pietruszkowo-czosnkowe ) zielona pietruszka masło sól, pieprz cytryna Oczyszczone i osuszone okonie natrzeć solą, pieprzem, skropić cytryną i odstawić
Pieguskowa Kuchnia
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 187oprócz wątróbki i pierogów z podrobami jest najbardziej popularnym daniem, gdzie je wykorzystuję. Dzisiejsza propozycja jest najprostszą wersją gulaszu, bo taki smakuje mi najbardziej. Najlepszy z kaszą gryczaną, świeżą bagietką, kluskami śląskimi lub po prostu z ziemniakami. GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 1 kg żołądków drobiowych 2 średnie marchewki kawałek pora, selera i pietruszki 2 średnie cebule liść laurowy, ziele angielskie
Pieguskowa Kuchnia
PASTA JAJECZNA Z AWOKADO 178Rozdrobnić widelcem Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać, razem z jajkami do awokado. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Podawać ze świeżą bagietką lub z ulubionym pieczywem. Artykuł PASTA JAJECZNA Z AWOKADO pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia
KONFITURA ZE ŚLIWEK Z CYNAMONEM I ANYŻEM! 214prostej konfitury ze śliwek - renklod, z dodatkiem cynamonu, wanilii, kwaskowatych mirabelek w kolorze ciemnego fioletu i odrobiny pikanterii w postaci anyżu. Abyśmy mieli słodkie i miłe poranki, przy ciepłej bagietce, toście czy też naleśniku z tą konfiturą ;-) Przepis na moim blogu: KONFITURA ZE ŚLIWEK Z CYNAMONEM I ANYŻEM
SMYKWKUCHNI
Focaccia z suszonymi pomidorami 173zawładnęła moim sercem. Po raz kolejny muszę przyznać, że uwielbiam suszone pomidory (wystarczy spojrzeć na przepisy na makaron z tofu lub zapiekanki na bagietce). […] Artykuł Focaccia z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Taste
Pieczona papryka w marynacie z octem balsamicznym, czosnkiem i anchois 189Pomysł na tę paprykę zaczerpnęłam z Magazynu Kuchennego . Przepis nieco zmodyfikowałam, żeby nie było identycznie 😊 Tak zamarynowana papryka jest pyszną przekąską. Wspaniale smakuje z chrupiącą bagietką. Jest to też idealne danie na imprezę w domu lub w plenerze. Przygotujecie je dzień-dwa wcześniej, a goście będą zajadać się ze smakiem. Składniki: 5 średnich papryk 6 łyżek oliwy 6 łyżek
Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika 208solą oraz pieprzem do smaku i wrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka pokrojonych suszonych pomidorów, czy posiekaną natkę pietruszki. Ulubione pieczywo, np. bagietkę podpiecz w piekarniku, a następnie posmaruj słonecznikową pastą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja polecam kombinację marynowanych papryczek jalapeño z oliwkami, czerwoną cebulą, czarnuszką i pomidorami lub świeżą paprykę
Food Square