bagietka - 3616 przepisów (strona:171/242)

Tapas Party. Menu na imprezę. 142

wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon Serrano) roladki z pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 182

kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka) lub 1,5 bagietki, lub objętościowo- tyle samo pszennego chleba 6 jajek rozmiaru M 300ml mleka 50-100g boczku w cieniutkich plasterkach 250g pieczarek 1 cebulka szalotka 2-3 garści młodego szpinaku, posiekanego

Karo in the Kitchen
Pasta rybna do kanapek. Serek na kanapki ze szprotkami. 225

kanapek. Przypomnę Wam go dziś :) Pasta rybna do kanapek Składniki: kostka sera białego puszka szprotek pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz dodatkowo: pomidor, bagietka lub inne pieczywo Pasta rybna do kanapek Wykonanie: Ser, szprotki (bez oleju), śmietanę, paprykę, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Szczypiorek kroimy drobno i dodajemy

Pyza i Surówka
Chrupiąca bułka z łososiem 125

Śniadanie które przygotowałam jest podawane w Anglii jako przystawka, ja po zjedzeniu już bym raczej nie dała rady zjeść obiadu. Chrupiąca bułka z łososiem Składniki: - bagietka lub bułki typu paluch - 100 g wędzonego łososia - 70 g sera żółtego np. Gouda - 2 jajka - mała czerwona cebula - 1/4 pęczka cebulki ze szczypiorkiem - 2 łyżki musztardy sarepskiej - 2-3 łyżki majonezu - pieprz Przygotowanie

Kulinarne życie
CHLEB NA DROŻDŻACH łatwy i szybki 211

piekarnika olejem, wykładam na nią kulę ciasta i albo zostawiam taką okrąglutką, albo spłaszczam i wydłużam trochę na kształt jaja, albo dzielę ciasto na pół i formuję 2 bagietki, jak tam akurat się zdarzy. Najlepiej taki uformowany chleb jeszcze raz przykryć i jeszcze raz pozwolić wyrastać, ale mnie najczęściej spieszy się już do pieczenia i w piecu chleb tak samo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sernik limonkowy oraz fotorelacja z otwarcia Kawiarni STÓŁ 176

oraz ciasta są samodzielnie przygotowywane przez właścicielkę kawiarni, Ilonkę. Na śniadania możecie zjeść pyszną i zdrową jaglankę, owsiankę, jajka w różnej postaci oraz kilka rodzajów przepysznych kanapek ze świeżej bagietki. Jeżeli zjawicie się tam w porze obiadowej możecie sobie zamówić specjalne kanapki na ciepło, polecam tą z długomarynowaną wołowiną, naleśniki wytrawne i na słodko. W lokalu napijecie się przepysznej kawy

moj przepis na
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 149

tymiankiem, zalewamy biały winem i dodajemy tyle wody, by zakryć zawartość. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Podajemy gorące np. z chrupiącą bagietką. Smacznego

Ostra na Słodko
Mini bruschetty 74

Klasyczna przekąska włoska w wersji mini. Bagietka została zastąpiona mini sucharkami, ale reszta dania jest klasyczna. Czosnek, oliwa i bazylia. Doskonałe na imprezy, bo każda mini bruschetta jest w sam raz na jeden kęs

Milion Smaków
Knedlik, czyli czeski knedel. 274

minut, żeby wyrosło. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy na cztery części, każdą z nich formujemy w wałek o grubości bagietki. i odkładamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie do szerokiego, dużego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, solimy i zagotowujemy. Gdy woda wrze zmniejszamy ogień na średni (woda

Rozpustne gotowanie
Pachnący tymiankiem krem z pieczonej papryki 134

smak i piękny kolor. Cieszy więc nie tylko podniebienie, ale i oko. Podaję ją z domowymi grzankami, najlepiej z żytniego pieczywa lub po porostu ze świeżą pełnoziarnistą bagietką. - 4-5 czerwonych mięsistych papryk - 4 ząbki czosnku - suszony lub świeży tymianek - puszka pomidorów (w sezonie letnim używam świeżych pomidorów, które piekę razem z papryką) -  2 szalotki

Simple Dish
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 168

następnie całość miksujemy na gładki krem. Ewentualnie jeszcze raz doprawiamy zupę już po zmiksowaniu.  Podajemy zupę posypaną świeżą kolendrą lub szczypiorkiem z opieczoną bagietką lub ciemnym chlebem posmarowanym oliwą z odrobiną czosnku. Smacznego rozgrzewania się! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple

Simple Dish
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 197

mięsie przestały buzować. Odciągamy i odcinamy uda, resztę mięsa kroimy w poprzek przez piersi. Podajemy z sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny z bagietką lub lekką pszenną bułką, która świetnie wchłonie sos. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (ten na zdjęciach ważył 1,76kg) 5 sporych ząbków czosnku 8-10 łyżek masła klarowanego masło klarowane

Karo in the Kitchen
"Przekąski sylwestrowe" - podsumowanie akcji 169

karmelizowaną cebulą Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę Odczarowany szpinak w ciepłej przekąsce Sakiewki z omleta z warzywami - Sylwestrowe menu bez mąki Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce Roladki z tortilli Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Potrawy na Sylwestra Serowe kuleczki bankietowe Rolada szpinakowa Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami Fit przekąska z łososiem 32 przepisów zebranych w akcji

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka nicejska 176

dokładnie wymieszałem, tak aby powstały sos posiadał w miarę jednolitą konsystencję, to jest aby ocet połączył się z oliwą. Tak przygotowanym sosem skropiłem sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Podałem z bagietką

Wyprawy kulinarne
Pasta z białej fasoli z anchois i kaparami 141

Smakowita pasta do chleba albo z paluchami sezamowymi, albo z bagietką albo sama! Dodatek do mdłej jednak fasoli filecików anchois i kaparów nadaje paście charakteru i wyrazistości. Polecam serdecznie do wypróbowania na przyjęcia karnawałowe. Dodatek skórki cytrynowej zmniejsza wzdęcia a odpowiednio gotowana fasola eliminuje je całkowicie więc nie martwicie się. Pasta z białej fasoli z anchois i kaparami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie