Cukiniowy makaron z warzywami 234zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość i smak. Idealna na lunch, kolację czy nawet obiad jeśli dodamy do niej kawałek świeżej bagietki, albo jajko sadzone czy w koszulce. Najlepiej smakuje jedzona w cudownym towarzystwie bliskiej nam osoby, na świeżym powietrzu i twarzą skąpaną w słońcu! Składniki: (dla 2 osób) 1 większa
Plate of Joy
Sałatka z jajkiem 195pociąć i ułożyć na talerzu, na którym będziemy podawać sałatkę. Następnie dodajemy kurczaka, jajka, cząstki pomidorów. Całość skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Podajemy z kiełkami i grzankami czosnkowymi (podpiekamy bagietkę posmarowaną masełkiem czosnkowym) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Zdrowa sałatka w 10 minut 368pół i posypujemy tartym serem. Z majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku i jogurtu robimy sos czosnkowy. Miksujemy składniki na gładką masę i dodajemy posiekany szczypiorek. Całość podajemy z ciepłą bagietką czosnkową. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Weekendowe śniadanie - masło tuńczykowe 195yszne smarowidło, dobre do pieczywa pełnoziarnistego, grzanek, tostów, lub bagietki. Potrzebne będą: m asło, tuńczyk w sosie własnym, przyprawy, inne ulubione dodatki i 5 minut na przygotowanie. Można je również przygotować w wędzonym łososiem lub makrela. Czas przygotowania: 5 minut + chłodzenie Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1/3 kostki miękkiego masła, 4 fileciki anchois , 1 łyżka posiekanej
SzczyptaSmaQ
Sałatka z rukolą, szynką szwarcwaldzką i serem camembert + film 374Błyskawiczna w przygotowaniu i pyszna sałatka z rukolą, serem camembert i szynką szwarcwaldzką podana z bagietką stanowi świetną propozycję na śniadanie lub kolację. Dodatek pomidorków koktajlowych i gruszki oraz sosu musztardowo- miodowego nadaje sałatce oryginalnego smaku i czyni ją jeszcze smaczniejszą. składniki na 3 porcje 250 g rukoli 150 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach 120 g sera camembert
Smakowite Dania
Rhubarb and ginger jam - dżem rabarbarowo-imbirowy 253się dzieje w Irlandii! Zazwyczaj stosujemy go w połączeniu z cukrem do różnego rodzaju ciast. Ja dziś mam propozycję dżemu rabarbarowo-imbirowego. Świetnie smakuje na tostach albo bagietce do porannej herbaty:-) Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie: 450 g rabarbaru 430 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka wody świeżo starty imbir wielkości kciuka 2 wysterylizowane
Kulinarna rozmowa
Wiosenna zupa z liści rzodkiewki – przepis. 208ziemniaczki, 30 g masła, 500 ml rosołu lub po prostu 2 szklanki wody i sami nagotowujemy sobie rosół na jakimś kawałku mięsa bezpośrednio w zupie – ja tak robię). Ewentualnie bagietka lub jakiś zasuszony chleb do przygotowania grzanek. U mnie grzanki rozeszły się tak szybko, że nie załapały się na sesję zdjęciową (dzieci). Wiosenna zupa z liści rzodkiewki – przepis. Starannie
MODA NA BIO
Tatar z łososia z foie gras i galaretką z białego wina 284białego cukru 10 g żelatyny w proszku kilka kropli aromatu pomarańczowego Składniki na mus z foie gras: 100 g foie gras 60 g masła sól, pieprz Do podania: bagietka lub ciabatta CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Zaczniemy od galaretki: W garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparuje alkohol (czyli
My Culinary Art
Małże - mule 177odparowania płynu. Włożyć małże i gotować pod przykryciem 5-6 minut. W trakcie gotowania potrząsnąć garnkiem. Wyrzucić muszle zamknięte. Podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą. Ja podałam z bagietką korzenną, którą maczałam w sosie. Do małży polecam Quinterra Riesling z winnicy Kühling-Gillot. Półwytrawny Riesling znad Renu o przyjemnie mineralnych, kamiennych nutach (czerwone łupki) i owocowym aromacie z dominującą nutą
królestwo garów
Zuppa di cozze – zupa z małży 172potrząsając garnkiem w trakcie gotowania. Zamknięte muszle wyrzucić. 1/2 małży wyjąć i wydobyć z nich mięso. Wrzucić je do zupy. Doprawić zupę sola i pieprzem. Podawać z grzankami z bagietki. * pomidory z puszki, ponieważ już nie sezon, a w sklepach szklarniowe tylko... zastawa
królestwo garów
Prawie do nieba, czyli pomidorowy krem chrzcinowy 167około łyżeczki cukru. Aby smak był pełniejszy dorzuciłam zeszklony na maśle starty drobno ząbek czosnku. Wystarczy dokładnie "zblendować" i krem gotowy. Zupę podałam z zapieczoną w piekarniku bagietką posmarowaną domowej roboty masłem czosnkowym. Kleks śmietany obowiązkowy... ... a starty parmezan mile widziany ;) Następnym razem, kiedy krem będę robić na użytek domowy - przygotuję wersję bardziej ognistą. A tymczasem smacznych snów
Kuchnia po mojemu
Tradycyjne śniadanie rodzinne. Skromna inspiracja na niedzielę i dobry początek każdych wolnych dni. 234zazdraszczajcie i Mężów do kuchni zaganiajcie... chociaż może i nie, bo lepiej smakuje jak przyrządzane z własnej, nieprzymuszanej woli. Składniki (na 3 osobową rodzinkę): 4 jaja 2 parówki 1 bagietka 3-4 łyzli tartego sera żółtego 3-4 plastry mozzarelli zioła prowansalskie papryka słodka musztarda, keczup (wg upodobań) Przygotowanie: Parówki podsmażamy na odrobinie oleju. Kiedy lekko się zrumienią ściągamy
Kuchnia po mojemu
Pasta koperkowa z łososia. Smarowidło do pieczywa na piątek i nie tylko. 268majonez i/lub jogurt - w takiej ilości by uzyskać puszystą konsystencję i kremowy smak. Pasta gotowa. Najlepiej, żeby się trochę "przegryzła" w lodówce. Pewnie najbardziej smakuje z pyszną, chrupiącą bagietką prosto z piekarni. Ja jednak wybieram na co dzień pieczywo wieloziarniste i też było pysznie. Smarowidło bardzo dobrze skomponuje się z ogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno pokroić i dodać do pasty
Kuchnia po mojemu
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 191Cudowny zapach krąży między półkami z żarówkami, ściereczkami i ubraniami, wabiąc klientów na stoisko z pieczywem. Sztab chemików w laboratoriach zadbał o nasze pozytywne wrażenia. Sztuczna chrupiąca skórka na bagietce, otulająca cudownie miękką sztuczną gąbkę, może dostarczyć nam dużo miłych, sztucznych doznań smakowych, do złudzenia przypominając francuskie śniadanie zjedzone w Paryżu. Obok stoiska serwującego kawę
SzczyptaSmaQ
Zupa cebulowa 210Idealnym dodatkiem do tej zupy są serowe grzanki. Składniki: 5 dużych cebul 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 l wywaru z warzyw pieprz sól bułka lub bagietka masło do posmarowania bułki starty żółty ser Wykonanie: Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na maśle. Następnie cebulę oprószyć mąką, zarumienić i wymieszać. Do cebuli wlać trochę zimnego wywaru
Mama Gotuje