cały czas mieszając. Dołożyć krewetki. Smażyć po ok. 1,5 minuty z obu stron (aż zmienią kolor na różowy)*. Dodać sok z limonki i szczyptę soli. Wymieszać. Podawać z bagietką lub tortillą. Smacznego! *Jeżeli użyjecie krewetek wcześniej gotowanych, lepiej skrócić czas smażenia, bo staną się gumowate. Powinny się tylko podgrzać
Pełny talerzprzenosi do Kampanii, czyli bardzo pomidorowego regionu Włoch. Oczywiście można także poimprowizować również z innymi dodatkami. Polecam :) Składniki dla 4 osób: 8 ukośnych kromek ciabatty (może być również dorba bagietka, albo pieczywo pszenne na zakwasie, ale nigdy chleb tostowy!) 3-5 pomidorów (u mnie pomieszane czerwone, malinowe i kumato) kilka gałązek świeżej bazylii oliwa extra vergine 1-2 ząbki czosnku
Pełny talerzsoku jabłkowego nadał mu lekko słodki aromat. Rillettes można podawać na co dzień, ale jest tak dobre, że sprawdzi się także na święta lub przyjęcia. Można podawać z bagietką jako przystawkę, ale doskonale smakuje również jako okrasa do pieczonych ziemniaków lub farsz do pierożków. Dodatkiem do takich smarowideł najczęściej jest też ogórek kiszony, ale zamiast niego można podać jabłko smażone
Pełny talerzsię otworzą (nie należy czekać dłużej niż 6 minut). Podczas gotowania potrząsnąć jeszcze raz rondlem, żeby małże równomiernie się ugotowały. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu z dużym kawałkiem bagietki do maczania w sosie. Ważne! Po ugotowaniu należy sprawdzić, czy wszystkie skorupki się otworzyły. Te, które pozostały zamknięte - wyrzucamy. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzsię za "ciężka" możemy dodać więcej masła. Przełożyć do naczynia, wierzch polać roztopionym masłem i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z bagietki. Smacznego
Stare Garymnie boczek parzony 2 mniejsze ząbki czosnku świeże zioła: bazylia, oregano i rozmaryn só odrobina soli oliwa do smażenia - u mnie czosnkowa, zrobiona przez PanaMęża ;) ok. łyżka masła bagietka, do zrobienia grzanek Bób bardzo dokładnie płuczemy, wkładamy do garnka z zimną wodą, solimy ok. 1/2 łyżki curku i obgotowujemy ok. 10-15 minut. Dobrze, żeby bobu nie gotować
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cebulki dymki świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Łososia, jaja, szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać serek, pieprz i dokładnie wymieszać. Podawać na ulubionym pieczywie (np. na chrupiącej bagietce wieloziarnistej). The post Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjazetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać w misce ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Dodać jogurt grecki, musztardę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Podawać na ulubionym pieczywie (np. na chrupiącej bagietce wieloziarnistej). The post Zdrowa pasta jajeczna z jogurtem greckim appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjajabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 4 łyżki chrzanu tartego 2 pęczki koperku 4 ząbki czosnku
Moja Delicjaponownie doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest kwaśna dodać 1/2 łyżeczki cukru. Gorącą zupę wyłożyć na talerze i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Można podawać ze świeżą i chrupiącą bagietką. The post Zupa z łososiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaNaszło mnie na ziołowe masełko. Przepis wypatrzony w gazecie, ale lekko zmodyfikowany. Dziś jako dodatek do świeżej i chrupiącej bagietki. Ale następnym razem, doda aromatu pieczonej rybie, albo ziemniakom. Zapewne dobrze będzie smakować, z grillowanym mięsem. SKŁADNIKI: 200 g masła o zawartości tłuszczu 82 % pęczek szczypiorku kilka gałązek świeżego tymianku 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól
Kuchnia w opałachWersja z masełkiem Wersja z Truskawkowego Studio Niestety nie widziałam tych wypieków od lat, ich popularność skończyła się z pojawieniem się bardziej nowoczesnych piekarni. Dziś z łatwością kupimy francuską bagietkę czy włoską ciabattę, ale nie znajdziemy skromnego chlebka, który koło tureckiego pewnie nawet nie stał. Szkoda, bo choć myślę, że był on peerelowskim wynalazkiem turecko-podobnym, to za jego niepowtarzalnym
les mirabellesMój dziadek sadząc rośliny zawsze zakopywał pieniążek, żeby dobrze rosły. Teraz my znajdujemy te pieniążki:) Ponieważ zaczęło się kalendarzowe lato, postanowiliśmy to uczcić świętojańskim ogniskiem. Zakupiliśmy kiełbaski, ziołowe bagietki i czereśnie [nasze szpaki zeżarły w około godziny...], rozpaliliśmy kadzidełka odstraszające komary i przynieśliśmy kocyk. Niestety rodzina, poza Bratem, zbojkotowała naszą imprezę. W kameralnym gronie siedzieliśmy sobie przy ogniu, oglądaliśmy
les mirabelleskroimy w średniej wielkości kawałki. W misce mieszamy sałatę, buraki i rukolę z sezamem. Kurczaka kroimy w kawałki i układamy na wierzchu. Posypujemy orzechami. Możemy podać z podpieczoną bagietką z masłem ziołowym. I mamy lekki obiad na gorący dzień. A na deser? Kawałek ciasta według przepisu Marthy Stewart- najcudowniejsze połączenie smaków jakie ostatnio próbowałam. Jagody, limonka i kokos- wszystko
les mirabelles