bagietka - 3616 przepisów (strona:181/242)

"Caprese" z buraka i białego oscypka 146

plastry tej samej grubości. Ułożyć na przemian na talerzu w okrąg, polać sosem, odstawić na 10 minut. Posypać skórką cytrynową i udekorować kremowym sosem balsamicznym i koperkiem. Podawać z bagietką. Pyszności

Kuchnia Prezydentowej
Chicken tikka masala 374

dodać pół na pół z ostrą) 110 ml wody (ewentualnie, w razie potrzeby) świeża kolendra do posypania ryż basmati lub pulao lub chlebki naan (lub inne pszenne pieczywo, ewentualnie bagietka) 1. Składniki marynaty dokładnie połączyć w gładki sos, gęstym sosem zalać kurczaka pokrojonego w dużą kostkę lub paski, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Niektóre źródła podają

Kuchnia Prezydentowej
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 170

dodać kalafior i gotować jeszcze ok. 7-10 minut. 4 . Gorące rozlać do miseczek, udekorować jogurtem i świeżą kolendrą, podawać można samą, z chlebkiem naan lub innym pszennym (typu bagietka chociażby) albo z ryżem basmati.   Zupę zgłaszam do konkursu Mistrzowie Patelni Neoflamu w kategorii "Ciepło, cieplej, gorąco

Kuchnia Prezydentowej
POMIDOROWA POTRAWKA Z KURCZAKA 205

przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec  dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki.  Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką

Walijskie Pichcenie
Sałatka Caprese 162

Mozarellę kroimy na plasterki. Układamy na talerzu naprzemiennie pomidory i mozarellę. Całość solimy, posypujemy posiekaną lub porwaną w palcach bazylią i polewamy obficie oliwą. Sałatka taka świetnie smakuje z bagietką, którą maczamy w oliwie. Smacznego

Smak mojego domu
smażone boczniaki a la schabowe 167

makaron ze smażonymi boczniakami stąd ten przepis jako podstawowy)   Boczniaki można jeść w formie kotletów do warzyw z ryżem, czy też do ziemniaków. Wybornie smakują także z bagietką. Czasami  smażę je w paski i używam do makaronów oraz kasz. Tak czy inaczej boczniaki są mega PYSZNE. Polecam je każdemu kto jeszcze nie próbował

Lubczyk i Wanilia
Krem z brokułów 137

kostkę. Mieszamy go z czosnkiem, ziołami i oliwą. Pieczemy w 180 stopniach do moment aż się zarumienią. Zupę możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym jak również z czosnkową bagietką

Passion of Cooking
Sałatka z wędzonym kurczakiem 199

pora na coś lekkiego i mało kalorycznego. Zapraszam Was do wypróbowania sałatki z wędzonym kurczakiem. Jest lekka, apetyczna i idealna na kolację. Do sałatki idealnie pasuje sos czosnkowy i bagietka czosnkowa lub ziołowa.   A jeżeli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można ja przygotować z dowolnym sosem albo bez.   Smacznego!!   Składniki na sałatkę: 0,5 główki sałaty lodowej

Passion of Cooking
Sałatka grecka 160

kostkę i bardzo delikatnie mieszamy oraz przyprawiamy. My soli nie używam w ogóle ze względu na ser który sam w sobie jest już słony. Sałatkę najczęściej jadamy ze świeżą bagietką posmarowaną masłem lub zawiniętą w gotową tortille. Sałatka doskonale nadaje się jako przystawka, śniadanie lub na kolację. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sałatka Cezar ze schabem 222

Kolejną propozycją w tygodniu sałatkowym jest nasza wersja sałatki Cezar ze schabem Składniki: 1. Sałatka: - sałata rzymska - mała bagietka na grzanki - oliwa - parmezan - 120 g schabu - panierka na schab tj. 1 jajko, trochę mąki i bułki tartej - olej do smażenia 2. Sos: - 2 łyżki oliwy - łyżeczka soku z cytryny - 1 żółtko - łyżeczka musztardy dijon - 3 ząbki czosnku - pieprz, sól Najpierw

Kuchenne Wariacje
SAŁATKA WŁOSKA 181

wodą, dodajemy posiekane świeże lub suszone zioła,. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Podajemy po ok 15 minutach od przygotowania aż smaki się przegryzą. Podajemy np z bagietkami czosnkowymi

Z Majeczką w kuchni
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1163

Zwinąć w rulon, podwinąć boki, a następnie zawinąć niezbyt ciasno w papier do pieczenia (trzeba zostawić ok. 1 cm luzu). Włożyć do blaszek keksówek (lub upiec w formie do bagietek) , nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Aby zapobiec w trakcie pieczenia "odchodzeniu" skórki, należy włożyć formę z ciastem do otwartego piekarnika nagrzanego do 50°C. Po upływie ok. pół godziny zamknąć

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 88

wolę takie większe buły). Uformować z nich podłużne paluchy (12-15 cm). Ułożyć je na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ewentualnie na specjalnej formie do bagietek. Ja niestety jeszcze takiej nie mam. Tylko na tej blasze to nie za blisko siebie, bo jeszcze trochę urosną, muszą więc mieć miejsce. Znowu przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
Czosnkowe skrzydełka w maśle 96

dzięki temu masło się nie przypali) i dorzucamy skrzydełka. I smażymy na złocisto i chrupiąco. Wykładamy na talerz i całość zalewamy sosem maślanym. Dobrze jest zaopatrzyć się w świeżą bagietkę, przyda się do maczania w maśle :) Smak jest genialny! Jak widać na zdjęciach czosnek mi się kompletnie zjarał (pewnie za grubo pokroiłem), ale to nie problem. Zanim się zjarał

Marder&Marder Manufacture