bagietka - 3616 przepisów (strona:186/242)

DLACZEGO WARTO JEŚĆ WĘGLOWODANY? 265

odniesieniu do czystej glukozy). Im większe tempo, tym indeks glikemiczny wyższy. Ustala się go dla większości produktów, co jest bardzo przydatne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Na przykład: bagietka pszenna ma IG = 95, chleb pszenny - 70, ale już gryczany czy owsiany - 47, a gruboziarniste pieczywo jęczmienne - 34. W słodyczach jak się to ma? Żelki i wafelki mają

Katsuumi
Fondue mięsne po burgundzku 224

mięsa osączyć z zalewy, kolejno nadziewać na szpikulce do fondue. Smażyć w gorącym tłuszczu przez 10-20 sekund. Po usmażeniu mięso zdjąć z widelca (są bardzo gorące). Podawać z bagietką i sosami. Polecam ostry winno-pomidorowy oraz czosnkowy przygotowany z majonezu na bazie oleju Kujawskiego z czosnkiem, pieczonego czosnku i odrobiny jogurtu. Poza tymi możecie również pokombinować z sosem meksykańskim

Pełny talerz
Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem 341

mnie jedna z najlepszych sałatek. Jest doskonałą bazą - można do niej dodać np. krewetki, kurczaka (wtedy powinno wystarczyć na 4 porcje), ale spokojnie sprawdza się jako singiel z bagietką lub tortillą. Jest sycąca, ale nie jest za ciężka, dlatego idealna na lunch. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań głównych lub przy grillu. W przepisie podaję połowę awokado

Pełny talerz
Krewetki z patelni 180

cały czas mieszając. Dołożyć krewetki. Smażyć po ok. 1,5 minuty z obu stron (aż zmienią kolor na różowy)*. Dodać sok z limonki i szczyptę soli. Wymieszać. Podawać z bagietką lub tortillą. Smacznego! *Jeżeli użyjecie krewetek wcześniej gotowanych, lepiej skrócić czas smażenia, bo staną się gumowate. Powinny się tylko podgrzać

Pełny talerz
Grzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro 108

przenosi do Kampanii, czyli bardzo pomidorowego regionu Włoch. Oczywiście można także poimprowizować również z innymi dodatkami. Polecam :) Składniki dla 4 osób: 8 ukośnych kromek ciabatty (może być również dorba bagietka, albo pieczywo pszenne na zakwasie, ale nigdy chleb tostowy!) 3-5 pomidorów (u mnie pomieszane czerwone, malinowe i kumato) kilka gałązek świeżej bazylii oliwa extra vergine 1-2 ząbki czosnku

Pełny talerz
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą 162

soku jabłkowego nadał mu lekko słodki aromat. Rillettes można podawać na co dzień, ale jest tak dobre, że sprawdzi się także na święta lub przyjęcia. Można podawać z bagietką jako przystawkę, ale doskonale smakuje również jako okrasa do pieczonych ziemniaków lub farsz do pierożków. Dodatkiem do takich smarowideł najczęściej jest też ogórek kiszony, ale zamiast niego można podać jabłko smażone

Pełny talerz
Małże z lubczykiem i chili 140

się otworzą (nie należy czekać dłużej niż 6 minut). Podczas gotowania potrząsnąć jeszcze raz rondlem, żeby małże równomiernie się ugotowały. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu z dużym kawałkiem bagietki do maczania w sosie. Ważne! Po ugotowaniu należy sprawdzić, czy wszystkie skorupki się otworzyły. Te, które pozostały zamknięte - wyrzucamy. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną 181

się za "ciężka" możemy dodać więcej masła. Przełożyć do naczynia, wierzch polać roztopionym masłem i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z bagietki. Smacznego

Stare Gary
Smażony bób z czosnkiem, boczkiem, bazylią, oregano i rozmarynem 152

mnie boczek parzony 2 mniejsze ząbki czosnku świeże zioła: bazylia, oregano i rozmaryn só odrobina soli  oliwa do smażenia - u mnie czosnkowa, zrobiona przez PanaMęża ;) ok. łyżka masła bagietka, do zrobienia grzanek Bób bardzo dokładnie płuczemy, wkładamy do garnka z zimną wodą, solimy ok. 1/2 łyżki curku i obgotowujemy ok. 10-15 minut. Dobrze, żeby bobu nie gotować

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym 242

cebulki dymki świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Łososia, jaja, szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać serek, pieprz i dokładnie wymieszać. Podawać na ulubionym pieczywie (np. na chrupiącej bagietce wieloziarnistej).   The post Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Zdrowa pasta jajeczna z jogurtem greckim 385

zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać w misce ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Dodać jogurt grecki, musztardę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Podawać na ulubionym pieczywie (np. na chrupiącej bagietce wieloziarnistej). The post Zdrowa pasta jajeczna z jogurtem greckim appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2114

jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 4 łyżki chrzanu tartego 2 pęczki koperku 4 ząbki czosnku

Moja Delicja
Zupa z łososiem 158

ponownie doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest kwaśna dodać 1/2 łyżeczki cukru. Gorącą zupę wyłożyć na talerze i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Można podawać ze świeżą i chrupiącą bagietką. The post Zupa z łososiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
MASEŁKO CYTRYNOWO - ZIOŁOWE 120

Naszło mnie na ziołowe masełko. Przepis wypatrzony w gazecie, ale lekko zmodyfikowany. Dziś jako dodatek do świeżej i chrupiącej bagietki. Ale następnym razem, doda aromatu pieczonej rybie, albo ziemniakom. Zapewne dobrze będzie smakować, z grillowanym mięsem. SKŁADNIKI: 200 g masła o zawartości tłuszczu 82 % pęczek szczypiorku kilka gałązek świeżego tymianku 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól

Kuchnia w opałach