bagietka - 3616 przepisów (strona:195/242)

Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 155

górną płytą grzewczą i dużo miseczek z warzywami świeżymi, marynowanymi cebulkami, ogóreczkami ,oliwkami, śliwkami, owocami, wspaniała jest gruszka z orzechami, a może banan, oczywiście przyda się bagietka ,przyprawy i jakieś sosy,a mogą być też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic…Te wszystkie "wymyślne" urządzenia pozwalają na wspaniałe wspólne spędzanie czasu

Kulinarny karnet Christophera
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 135

ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie!Będziemy potrzebować (na 4 porcje):800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztukNajsmaczniejsze będą krewetki świeże, niemrożone, o szarej barwie

Food Square
Chłodnik z awokado i ogórka z mleczną pianką 113

awokado i ogórka sprawdzi się idealnie na gorące dni. Ma przyjemny orzeźwiający smak i jest bardzo pożywny. Serwujemy go z lekką jak chmurka mleczną pianką i opcjonalnie z bagietką lub grzanką.Składniki (na 6 porcji):2-3 dojrzałe owoce awokado4  zielone ogórki gruntowe3 szalotki, drobno posiekane1 l maślanki1 łyżka oliwy z oliwekkilka listów świeżej mięty, posiekanej1 łyżeczka świeżo startego

Food Square
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 145

według uznania, my pokroiliśmy:-kapustę pekińską na drobno-ogórek i pomidor w półplasterki-cebulę w ćwierćplasterki-paprykę w kostkę   Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami).       Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe.Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę.   Do żółtek dodajemy odrobinę pieprzu, delikatu

Maminek kulinarny
Pasta kanapkowa z surimi 156

jogurtem naturalnym)sól, pieprz Przygotowanie:Paluszki surimi i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez (jogurt) i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na tostach lub bagietce z pomidorem i sałatą

Smakowity Blog Kulinarny
Gazpacho 140

cebula1 papryczka chillisól, pieprz Przygotowanie:Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone. Można dodać kostki lodu. Jako dodatek można podać bagietkę lub grzanki

Smakowity Blog Kulinarny
Salsa Verde 126

Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla.  Składniki:1 jajko3 ząbki czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 154

skórą do dołu). Następnie przykryć każdy filet resztą masła, dokładnie zamknąć pakunki z folii i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podawać z czosnkową bagietką. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 257

się nużące. Potrzebowałam czekolady przetworzonej, w wersji bardziej czekoladowej niż ona sama. Zasadniczo rzecz biorąc chciałam piec wczoraj, ale... Zamiast pieczenia zjadłam talerz pysznego kremu ze szparagów, zagryzając go bagietką z masłem czosnkowym, poprzeglądałam przepisy na Mikserze, wyspacerowałam psę, wzięłam gorący prysznic, a następnie zajęłam pozycję horyzontalną pod cudnie pachnącą świeżym praniem kołdrą. Nie zajęło zbyt wiele czasu zapadnięcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki duńskiej babci 159

wersji śniadaniowej zdecydowanie wolę bez. Mimo braku soli w przepisie, bułeczki są neutralne, nie słodkie, więc pasują też do wędliny i sera. My czasami z połowy ciasta formujemy bagietkę i pieczmy jakieś 10-15 minut dłużej - też jest pyszna.Te bułeczki uwielbiam za szybkość przygotowania - z uwagi na dużą ilość drożdży rosną błyskawicznie, i w godzinę na stole lądują pyszne, cieplutkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 135

bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych

SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 154

wymieszać, gotować pod przykryciem 4-5 minut aż muszle się otworzą, kilkakrotnie potrząsając garnkiem, lub mieszając muszle łyżką.Posypać natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem. Podawać z dowolnym pieczywem (bagietki, grzanki, chleb), do maczania w aromatycznym sosie.  * Masło ziołowe:Kostkę miękkiego masła zmiksować w melakserze z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przyprawami(bazylia, pietruszka, tymianek, oregano, czosnek, papryka... dowolne

SzczyptaSmaQ
Zupa krem z pomidorów 166

jeżeli jest taka potrzeba to  solą morską - wszytko razem miksuję na gładką zupę podaję z polaną śmietaną oraz świeżą bazylią- świetnie smakuję w towarzystwie grzanek czosnkowych ( smaruję pociętą bagietkę masłem zapiekam razem z czosnkiem w łupinkach po czym rozsmarowuję czosnek po grzankach i tnę  na kawałki)Szybko smacznie aromatycznie :) tylko zajadaćSmacznego

Basia w kuchni
Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels 191

Dziś przedstawiam po raz kolejny moje ukochane mule, tym razem w stylu indyjskim. Niezwykle szybkie i łatwe  w przygotowaniu przepyszne mule w aromatycznym, czerwonym sosie curry

karmelowy
Ciabatta 223

Przekładamy do niej nasze ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 90 minut).4. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem (najlepsza jest oczywiście blaszka do bagietek, ja niestety takiej nie posiadam). Blat i ręce posypujemy mąką. Bardzo delikatnie wykładamy ciasto (powinno być sprężyste, należy uważać, żeby nie opadło). Kroimy na dwie części i każdą część powoli rozciągamy

My Culinary Art