Faszerowane pomidory w greckim stylu 235łyżki oliwy na każdego pomidora. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 140 stopni z włączonym termoobiegiem. Faszerowane pomidory zapiekałem przez 20 minut. Podałem z wcześniej przygotowanym sosem oliwkowo - jogurtowym oraz świeżą bagietką. Udekorowałem listkami natki pietruszki
Wyprawy kulinarne
Węgierskie leczo 271pozostawiając jedynie niewielką jej ilość do dekoracji potrawy. Pozostałą część kolendry dodałem do lecza i całość wymieszałem. Po nałożeniu dania na talerze całość udekorowałem świeżą natką kolendry. Podałem z bagietką w towarzystwie białego wina
Wyprawy kulinarne
Marokańska kefta 248natki kolendry, po jej posiekaniu. Danie wyłożyłem na talerze, udekorowałem łodygą selera naciowego wraz z liśćmi oraz pokruszonym kozim serkiem. Podałem z chlebkiem pita, choć świetnie sprawdzi się również bagietka
Wyprawy kulinarne
Sałatka grecka 277drobno posiekany - może być przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku, odstawiłem na minutę, po czym wylałem oliwę na sałatkę. Jako dodatek do sałatki świetnie nadaje się białe puszyste pieczywo - jak bagietka oraz białe lekkie wino
Wyprawy kulinarne
Krewetki na ostro 188Dzisiaj bardzo ostro i wybornie do czerwonego wina idealne. Moje ulubione krewetki :) Danie możemy podawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej? Składniki: 0,5 kg całych krewetek 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku 1 papryka 1 marchewka 1 por puszka
Niezły Młynek
Croissant 179wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą, które chcą coś an szybko przygotować w kuchni. Nie byłam zwolennikiem pieczywa francuskiego; rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce nie umywało się do tego smaku. Drożdżówki czy rogale, które można kupić
ciastkarnia na kruchym spodzie
Zupa krem z dyni wg Julii Child 188blenderem, a następnie powoli dodajemy resztę bazy. Doprawiamy i ponownie miksujemy. Nasza zupa krem z dyni wychodzi dość ostra i intensywna w smaku :) Podajemy z kleksem śmietany i upieczoną bagietką. Smacznego
Kolizje Smaków
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 208się kupić małe cebulki to wówczas dodajemy je zdecydowanie w całości. Gotujemy wszystko razem około 5 minut, aby smaki się połączyły. Danie jest gotowe. Możemy podać je z gorącą bagietkę, ziemniakami, ryżem lub jak my z pyzami. Smacznego
Kolizje Smaków
Najprostsze grillowane szparagi z parmezanem i oliwą rozmarynową 181rozmarynem , od której przejmują delikatny aromat. Następnie gotowe szparagi obficie posypujemy parmezanem, którego słony smak bardzo dobrze komponuje się z tymi warzywami. Do tego lampka białego wina i bagietka, którą będziemy wybierać oliwę rozmarynową z talerza - tak powstaje banalnie prosty ale niebanalny w smaku posiłek:) Grillowane szparagi z parmezanem i oliwą rozmarynową przepis z książki Zdrowa kuchnia prosto
Chilli Czosnek i Oliwa
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 218się ok. 30 min. więc macie wtedy dość czasu, aby naszykować ulubione dodatki. Tapenady z poniższego przepisu wychodzi nieco więcej, niż trzeba na jeden placek. Posmarowałam więc nią kromki bagietki, udekorowałam rukolą i papryką i miałam szybkie crostini :) Przy okazji testowania przepisu na cocę poznałam bardzo dobrą metodę pieczenia placka drożdżowego. Sekret tkwi w bardzo mocnym nagrzaniu piekarnika
Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka w pomidorach z szynką parmeńską i kozim serem 238kostkę kozim serem i przykrywamy pokrywą na 3-4 minuty aż białko się zetnie. Przed podaniem doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu i soli, możemy posypać świeżą bazylią. Podajemy z chrupiącą bagietką lub, tak jak u mnie, chlebem razowym. Idealny początek dnia, smacznego
Mango Papaja
Masło czosnkowe 260Masło czosnkowe jest idealnym dodatkiem do ciepłych bułeczek, chrupiącej bagietki czy grillowanego chleba tostowego. Połączenie wyłącznie naturalnych składników owocuje niezwykłym smakiem i aromatem . Składniki - kostka masła - 4 ząbki czosnku - sól Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę zamieszczoną
Świat Smaku
Z dalekich wypraw... #8 Teraz Polska. Przepis Ślązaków na polewkę z raków 234mnie. raki 10 sztuk (dokładnie mięso i skorupki z odwłoków) litr bulionu warzywnego (z kostki) żółtko szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu 2 łyżki masła 3 łyżki jogurtu maturalnego mini bagietki (do podania) Raki ugotowałam w bulionie. Wyjęłam. Wystudziłam. Wyskubałam mięso z odwłoków. O szczypcach nawet nie myślałam, od razu je wyrzuciłam. Skorupki rozdrobniłam na tyle, na ile udało mi się
bastalena
Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) 369pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjne są bez nadzienia w środku. Oryginalne Croissanty pierwszy raz jadłam w Paryżu wiele lat temu, podawali nam je na śniadanie obok bagietek. Doskonale smakowały z konfiturami, ale bez dodatków, miały również wyśmienity smak. Moje Croissanty przygotowałam 2 blatów gotowego ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane z łyżeczką zimnej wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bruschetta z truskawkami i balsamico 194octem balsamicznym, czarnym pieprzem. Ser pleśniowy, czy też kozi doskonale smakuje z truskawkami. A ja lubię bruschettę , tzn. grzanki . Całość można połączyć na podpieczonej kromce chleba, czy też podpieczonej bagietce, kromce ciabatty. Bruschetta z truskawkami i balsamico to świetny pomysł na oryginalne grzanki / zapiekanki. Doskonale się nadadzą na imprezę, jak i domową przekąskę dla singla. Bruschetta z truskawkami jest bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię