bagietka - 3616 przepisów (strona:206/242)

Najprostsze grillowane szparagi z parmezanem i oliwą rozmarynową 112

rozmarynem , od której przejmują delikatny aromat. Następnie gotowe szparagi obficie posypujemy parmezanem, którego słony smak bardzo dobrze komponuje się z tymi warzywami. Do tego lampka białego wina i bagietka, którą będziemy wybierać oliwę rozmarynową z talerza - tak powstaje banalnie prosty ale niebanalny w smaku posiłek:)  Grillowane szparagi z parmezanem i oliwą rozmarynową przepis z książki Zdrowa kuchnia prosto

Chilli Czosnek i Oliwa
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 164

się ok. 30 min. więc macie wtedy dość czasu, aby naszykować ulubione dodatki. Tapenady z poniższego przepisu wychodzi nieco więcej, niż trzeba na jeden placek. Posmarowałam więc nią kromki bagietki, udekorowałam rukolą i papryką i miałam szybkie crostini :) Przy okazji testowania przepisu na cocę poznałam bardzo dobrą metodę pieczenia placka drożdżowego. Sekret tkwi w bardzo mocnym nagrzaniu piekarnika

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka w pomidorach z szynką parmeńską i kozim serem 171

kostkę kozim serem i przykrywamy pokrywą na 3-4 minuty aż białko się zetnie. Przed podaniem doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu i soli, możemy posypać świeżą bazylią. Podajemy z chrupiącą bagietką lub, tak jak u mnie, chlebem razowym. Idealny początek dnia, smacznego

Mango Papaja
Masło czosnkowe 202

Masło czosnkowe jest idealnym dodatkiem do ciepłych bułeczek, chrupiącej bagietki czy grillowanego chleba tostowego. Połączenie wyłącznie naturalnych składników owocuje niezwykłym smakiem i aromatem . Składniki - kostka masła - 4 ząbki czosnku - sól   Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę zamieszczoną

Świat Smaku
Z dalekich wypraw... #8 Teraz Polska. Przepis Ślązaków na polewkę z raków 171

mnie.  raki 10 sztuk (dokładnie mięso i skorupki z odwłoków) litr bulionu warzywnego (z kostki) żółtko szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu 2 łyżki masła 3 łyżki jogurtu maturalnego mini bagietki (do podania) Raki ugotowałam w bulionie. Wyjęłam. Wystudziłam. Wyskubałam mięso z odwłoków. O szczypcach nawet nie myślałam, od razu je wyrzuciłam. Skorupki rozdrobniłam na tyle, na ile udało mi się

bastalena
Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) 301

pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjne są bez nadzienia w środku. Oryginalne Croissanty pierwszy raz jadłam w Paryżu wiele lat temu, podawali nam je na śniadanie obok bagietek. Doskonale smakowały z konfiturami, ale bez dodatków, miały również wyśmienity smak. Moje Croissanty przygotowałam 2 blatów gotowego ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane z łyżeczką zimnej wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bruschetta z truskawkami i balsamico 140

octem balsamicznym, czarnym pieprzem. Ser pleśniowy, czy też kozi doskonale smakuje z truskawkami. A ja lubię bruschettę , tzn. grzanki . Całość można połączyć na podpieczonej kromce chleba, czy też podpieczonej bagietce, kromce ciabatty. Bruschetta z truskawkami i balsamico to świetny pomysł na oryginalne grzanki / zapiekanki. Doskonale się nadadzą na imprezę, jak i domową przekąskę dla singla. Bruschetta z truskawkami jest bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 134

gałązkami świeżego rozmarynu i grillujemy z obu stron. Grillowany camembert podajemy zaraz po usmażeniu z ciepłymi bakaliami , oraz sosem powstałym podczas ich przygotowywania, mixem sałat, konfiturą figową oraz podsmażoną bagietką. Smacznego. The post Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dziwne? Ale zjadliwe #6 Niebo(RAKI) w gębie czy kulinarne rozczarowanie? 186

poszło... trzeba było je obrać :D Na maśle podsmażyłam piórka cebuli. Do zeszklonej dodałam przyprawy, podlałam winem i prużyłam do odparowania. Na koniec dodałam raki. Wymieszałam. Całość podałam z bagietkami z masłem. Zabawy co nie miara z nimi miałam. Jednak po wszystkim już mi tak do śmiechu nie było. Z całej kilogramowej tacy, garstka ino ostała. Masakra jakaś! Jak sobie

bastalena
Małże Amandes po francusku 956

się nie otworzą! Na sam koniec jeszcze odrobinę solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe danie wykładamy do naczynia lub podajemy w garnku. Jako dodatek można podać świeża bagietkę. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Śródziemnomorska zupa rybna Julii Child 196

popularne w sklepach jak mintaj, morszczuk, miruna, czy dorsz. Ja użyłam mrożonych filetów z miruny, które oczywiście najpierw odmroziłam a potem włożyłam do zupy pomidorowo-cebulowej. Zupa plus bagietka to był wystarczający obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Z dalekich wypraw #6 Pora na krem! Gotuje się akcja 196

dodałam jogurt i całość zblendowałam. Krem doprawiłam solą do smaku, dodałam gałkę muszkatołową.   Łososia podpiekłam w folii ok. 15min. Krem serwowałam z kawałkami pieczonego łososia oprószony zmielonym pieprzem. Bagietka z masłem czosnkowym też jest mile widziana ;) Nie zapomnijcie o banerku ;) Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. <a href="http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/swiatowe-zupy

bastalena
Mule w sosie śmietanowym 169

międzyczasie można je delikatnie przemieszać. Dodać śmietanę i pietruszkę i chwilę podgrzewać. Potem wrzucić masło i wymieszać, żeby się rozpuściło. Doprawić pieprzem i chilli i podawać na ciepło z bagietką lub ulubionym pieczywem

wyzwania kuchenne
Grzanki ze szpinakiem i rodzynkami 136

chrupiących grzankach. Smak dopełniają orzechy pinii. Składniki na 6 grzanek: 250 g świeżego szpinaku duża garść rodzynek 2 ząbki czosnku sól, cukier orzeszki pinii 2 łyżki oliwy 6 kromek bagietki lub ciabatty Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniały. Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć. Na oliwie podsmażyć krótko czosnek, dorzucić szpinak i odsączone rodzynki. Smażyć całość na małym ogniu

wyzwania kuchenne
Sobota z jajem #1 Kanapka radosna, bo wiosna! 187

nadal śniegiem straszyć może. Nie zmienia to jednak faktu, że na talerzu wiosna, co prawda pod postacią drobnego, zielonego akcentu jakim jest fasolka szparagowa, ale zawsze to już coś. Bagietki ścięłam z wierzchu, wydrążyłam środek, podpiekłam (okruszki także, wykorzystałam je jako posypkę do fasolki).  Kabanosa przekroiłam podłużnie, fasolkę pocięłam na mniejsze kawałki.  Bułki napakowałam plastrami kabanosa, fasolkami

bastalena