bagietka - 3616 przepisów (strona:209/242)

Spotkanie "z oliwą" w łódzkim Klubie Wino 143

niestety moja mała główka nie była w stanie zapamiętać całego ogromu wiedzy przekazanego przez "oliwnych" ekspertów. Trzeba przyznać, że oliwa, którą degustowaliśmy na spotkaniu była pyszna - zwłaszcza razem z bagietkami i foccaciami przygotowanymi przez Asię (blog Biedronka w kuchni ) . Moją faworytką została foccacia z pomidorkami koktajlowymi i klasyczna oliwa z oliwek, choć ta z truflową nutką również przypadła

Kraina Tysiąca Smaków
"Dietetyczne rewolucje" z Oleofarm 153

pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi bagietkami wypiekanymi w Andelsie :) Zdjęcie dzięki uprzejmości organizatorów Pod okiem pana Mirosława Jabłońskiego, przygotowaliśmy własne kompozycje sałatek. Każda zupełnie inna i oryginalna. Jury wybrało trzy sałatki (najładniejszą, najzdrowszą i najciekawiej skomponowaną

Kraina Tysiąca Smaków
Mini kanapeczki 203

opakowanie szpinaku baby granat ser camembert serek kozi masło Wykonanie: Szpinak umyć, osuszyć.  Cukinię pokroić w cienkie plastry. Grilować  na suchej patelni. Ser pokroić w plastry. Bagietkę kroić pod skosem w niezbyt grube kromeczki. Każdą kromkę smarować masłem. Na kanapce układać liście szpinaku, plaster cukinii, porcję sera - camembert lub koziego. Całość posypać pestkami granatu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sandwich z łososiem wędzonym i awokado 147

plastry wędzonego łososia 1/2 awokado 2 listki sałaty masło majonez sok z cytryny świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bułkę przekroić wzdłuż, a spodnią część posmarować masłem. Na bagietce ułożyć sałatkę, plastry łososia i skropić je sokiem z cytryny i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na łososiu ułożyć plasterki awokado i na koniec posmarować całość majonezem. Przykryć drugą częścią bułki

Pasja Smaku
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 258

przygotowywać elementy moich potraw krok po kroku ;) Na końcu wpisu zamieściłam zatem oryginalny przepis na tradycyjną francuską tapenadę, byście mogli sami spróbować ją zrobić i spróbować, np. na kawałku bagietki.  Następnie przygotowałam pomidorki koktajlowe, kuleczki mozzarelli, pokroiłam w kostkę avocado. Do tego kilka plasterków jalapeno ze słoiczka i kapary.    Po wierzchu posypałam suszonymi ziołami. Taka oto tarta

Sajkofanka smaku
Banjaluka i ja 170

brzmi. Po dłuższej chwili zastanowienia i dokładnej analizie karty dań, każdy z nas wybiera coś dla siebie. W oczekiwaniu na zamówienie kelner serwuje nam bardzo smaczne kanapeczki - kawałki bagietki z sałatką śledziową, ułożoną na liściu sałaty. Po pierwszym kęsie kubki smakowe zaczynają już dobrze pracować i domagają się więcej ;) Nie tylko małe przekąski umilają oczekiwanie. W bałkański nastrój wprowadza ludowa

Sajkofanka smaku
Zupa gulaszowa 163259

Pożywna, rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa. Idealnie rozgrzewa w zimne jesienno zimowe dni. Do zupy możemy podać pieczoną bagietkę, rogaliki solanki lub po prostu świeżą pachnącą bułeczkę. Ale solo też jest smaczna. Garnek firmy Neoflam po prostu jest rewelacyjny. Cebulka szkliła się równomiernie, mięso nie przywierało. Jak podpiekałam nie musiałam stać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować

Ala piecze i gotuje
Pâté z drobiowych wątróbek 175

można przygotować elegancką przekąskę do wina i podać np. na Sylwestra, bardzo będzie też pasować jako przekąska na wytworną kolację dla gości, podana w formie tartinek czy tylko na bagietce. Często przygotowuję ten pasztecik w różnej postaci, tym razem przygotowałam Pâté z drobiowych wątróbek w kilku mniejszych miseczkach, aby każdy z nas miał swoją porcję. Pâté w odróżnieniu od polskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z wątróbek z morelami 165

folię aluminiową, na powierzchni układamy morele i zawijamy roladkę w folię, końce folii skręcamy tworząc baton / cukierek. Pasztet schładzałam przez kilka godzin w lodówce. Można go zwyczajnie rozsmarować na bagietce, chałce, grzance, ale można go też podać w wykwintny sposób pokrojony w plastry. Pasztet z wątróbek z morelami podałam z domową chałką. Smacznego! The post Pasztet z wątróbek z morelami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym 187

szklanką rosołu, dodajemy 2 pieczarki pokrojone w plastry, dodajemy śmietanę. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut aż gołąbki będą miękkie. Posypujemy natką pietruszki. Gołąbki podajemy ze świeżą bagietką. The post Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 184

pomidorki, lekko mieszamy. Piersi pieczemy kolejne 60minut (jeśli mamy możliwość przy ostatnich 10minutach zmienamy program na funkcję- pieczenie od góry). Dodatki komponujemy wedle uznania. Do kaczki pasuje zarówno chrupka bagietka jak i ryż, czy pieczone ziemniaki!  Smacznego! (; Po upływie tego czasu kaczka będzie jeszcze lekko różowa w środku, ale taki stopień wypieczenia jest na ogół najbardziej preferowany. Jeśli jednak

Symfonia Smaków
32.Coś na rozgrzanie: czyli pomidorowo-paprykowa zupa krem! 165

Natkę pietruszki siekamy drobno, wrzucamy do zupy. Krem zestawiamy z ognia, wyjmujemy goździki. Zupę doprawiamy wedle uznania, ozdabiamy natką pietruszki, ulubionymi ziołami lub kukurydzą. Do zupy pasuje świeża, chrupiąca bagietka, ale i bez dodatku pieczywa jest bardzo syta. Smacznego rozgrzewania! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Symfonia Smaków
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 153

Dodatkowo Kiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione)  Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczek Grzanka (rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z wytłoczyn, wkładamy pokrojoną w plastry bagietkę, chleb, bułkę i z dwóch stron smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji). Tak przygotowane poszczególne składniki naszego dania możemy ułożyć na talerzu według własnej fantazji i mile zaskoczyć

Symfonia Smaków
Peperonade 131

smazymy ja przez chwile az sie zezloci. Nastepnie dorzucamy reszte warzyw, oliwki i posiekana bazylie. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszajac podsmazamy warzywa az zrobia sie miekkie. Podajemy z bagietka. Smacznego

Przysmaki Karolki
Szaszlyki w pomaranczowej marynacie 161

soba. Zalac nia kurczaka i odstawic na kilka godzin. Nastepnie nadziewamy na patyczki do szaszlykow przemiennie mieso i cebulke. Szaszlyki delikatnie solimy. Smazymy na patelni grillowej. Szaszlyki podajemy z bagietka i salata. Smacznego

Przysmaki Karolki