bagietka - 3616 przepisów (strona:197/242)

Kajzerki 159

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Od dłuższego czasu nie kupuję pieczywa w sklepie tylko sama wypiekam bułki, bagietki czy chleby. Domowe pieczywo jest najlepsze a przede wszystkim zdrowsze. Wiadomo, że czasem zdarzy się, że z braku czasu jestem zmuszona kupić na szybko jakieś bułki w sklepie ale to są wyjątki Tym razem

Marta Gotuje
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 234

krewetki trygrysie, kapary, mozarellę, ser gorgonzolla oraz pesto z rukoli (zamiast sosu pomidorowego) - które równie fantastycznie smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę.  Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie:  Składniki:  ziemniaczany spód do pizzy :  350g ugotowanych ziemniaków,   250g mąki pszennej i   1łyżka mąki ziemniaczanej

Symfonia Smaków
Zupa cebulowa 191

delikatna.Składniki (na 5-6osób) :  1 kg cebuli 50g masła 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 100-150g sera żółtego kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki) opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina sól, pieprz Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol

Mechanik w kuchni
gulasz z warzyw i pieczarek... 187

minutach zdjąć pokrywkę i na większym ogniu gotować do odparowania części wody na koniec wsypać posiekany pęczek koperku i wymieszać gulasz jest bardzo aromatyczny, lekki i mozna podać z bagietką lub z czym się lubi...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
kawałki kurczaka z dipem czosnkowym... 163

mniejszym ogniu podsmażać do miękkości co jakiś czas obracając porcje przed podaniem kurczaka przygotować party dip czosnkowy wg polecanego przepisu na opakowaniu można zajadać z dipem z dodatkiem np. bagietki, pieczonych ziemniaków lub z czym tylko lubisz........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie TUTAJ - "Twój sposób na imprezę

W Mojej Kuchni Lubię
gulasz z cukinią i chilli... 173

doprawić do smaku vegetą i maggi sól lub vegetę, maggi daję na koniec, aby warzywa tyle solu nie puściły na samym początku smaczny gulasz na kolację np. z bagietką........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krem z dyni 235

gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka. Zestawiamy dynię z ognia i blendujemy na gładką masę. Krem podajemy z jogurtem naturalnym i pietruszką. Polecam podawać dodatkowo z grzankami z bagietki z masłem czosnkowym

Animelka Blog
Jajka w pomidorach 144

miejsca jajka, posypać solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez parę minut aż białka się zetną (ok. 3 min.). Posypać pociętą bazylią. Podawać z grzankami, chlebem lub bagietką. Smacznego

Złote przepisy
Papryka opiekana. 135

temp.200 stop. Skórka powinna być dobrze przypieczona.Upieczone ,zawinięte pozostawiamy do ostygnięcia.Usuwamy skórkę z papryki. Najłatwiej schodzi z odmiany czerwonej.Oczyszczone papryki układamy na półmisku, posypujemy pociętą bazylią.Podajemy z bagietką i sosem chilli z limonką i kolendrą lub bazyliowym sosem winegret.Bardzo dobrze komponuje się z mozzarellą lub na słono z fetą ,jeżeli nie wystarcza nam sama papryka. Dla tych, którzy

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekany duet - pieczarka + jajko. 164

wbić jajko, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na grubym plastrze pomidora , na wysmarowanej oliwą blaszce i zapiekać w piekarniku do ścięcia białka. Podawać posypane szczypiorkiem  ,solo lub z bagietką albo z ziemniaczkiem

Kulinarny karnet Christophera
Fondue serowe. 205

poniższy przepis. 250g sera gruyere 250g sera ementalskiego 100gsera cheddar 300ml wina białego francuskiego CELEBRO 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu białego 1 bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cm Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem  ,wlać wino i lekko podgrzać. Sery pokroić w kostkę i roztopić w winie na średnim

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z kabaczkiem. 215

może stanowić drobny posiłek .Zupka jest delikatna ,ale treściwa ,rozgrzewająca i niskokaloryczna. Zwolennicy zaciąganych zup-kremów niech uważają ,aby nie przetłuścić ich śmietaną. Nie zapominajmy też o chrupiącej grzance ,bagietce czy groszku ptysiowym . Polecam  aksamitną zupkę z kabaczkiem na pochmurny ,chłodny ,jesienny dzień .Rozjaśni go na pewno . Inspiracją mojej zupy była zupa z cukinii z jabłkiem na blogu

Kulinarny karnet Christophera
Kurdish omelette - omlet kurdyjski. 155

wstawić na ok.10 minut do piekarnika. Potrawa jest gotowa , kiedy jajka się zetną, a ser jest równo rozpuszczony. Omlet należy spożywać z naczynia w którym się zapiekał. Do tego bagietka albo chlebek pita. PS. W tym omlecie ważnym składnikiem jest curry, które powinno być dobre gatunkowo. Najlepsze jest hinduskie. Omlet powinien być pikantny. Ilość curry zależy od naszego smaku

Kulinarny karnet Christophera
Indyk na sposób azjatycki. 200

chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Indyka na sposób azjatycki podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania a dań jakie można na niej przygotować jest bardzo wiele

Kulinarny karnet Christophera
Hinduski szaszłyk. 338

zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej.  Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać  jako sos. Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron

Kulinarny karnet Christophera