bagietka - 3616 przepisów (strona:191/242)

Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru 193

czosnku 1-2 liście szałwii 3 /4 szklanki wytrawnego sherry  lub czerwonego wina 1/4 szklanki wody  1 litr   bulionu wołowego (4 szklanki)  po 2 kromki bagietki na osobę  ser Gruyere lub Cheddar starty lub w plasterkach Świeża natka pietruszki, do przybrania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać oliwą.  Umieścić

Stare Gary
Pieczywo 150

słonecznikiem i owocami goji Chleb pszenno żytni z otrębami Chleb pszenny na zakwasie s Chleb pytlowy z siemieniem lnianym Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem Polski chleb wiejski Bagietka pszenna Bułeczki drożdżowe z parówką Chleb orkiszowo żytni na zakwasie Zakwas żytni Chleb z rodzynkami i orzechami Bułki greckie Tiropsomo Krokiety z chleba Bułki śniadaniowe Chleb tygrysi Bułeczki z nadzieniem Rogaliki

Ala piecze i gotuje
Zapiekanki z szynką i pieczarkami 2537

Takie proste zapiekanki wszyscy znamy i lubimy. Na bułce możemy zapiec różne składniki, te które lubimy lub takie co zalegają nam w lodówce. Zamiast bułek możemy użyć bagietki czy też zwykłego chleba. Ja proponuję dziś klasyczne dodatki - pieczarki, szynka,cebula i ser.  składniki: 4 bułki kajzerki 300 g pieczarek 2 cebule 150 g szynki 250 g żółtego sera przyprawa

Monia miesza i gotuje
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA Z CHRZANEM 126

drobno pokroić. Doprawić chilli, pieprzem, sosem sojowym, chrzanem i oliwą. Bardzo dobrze wymieszać. Z wierzchu można go jeszcze posypać odrobiną mielonej, słodkiej papryki. Podawać z grzankami (moje przygotowałam z bagietki czosnkowej

Kuchnia w opałach
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 181

grillowej (na wypadek gdyby ser wypłynął) układamy camembert owinięty w boczek. Gdy boczek się zrumieni przekładamy ser na drugą stronę. Gotowego camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka

OstryKęs
Krewetki w gorącej oliwie z chilli 320

minuty na dużym ogniu. Zdejmujemy krewetki wraz z oliwą do gorącego naczynia wyjętego z piekarnika. Dodajemy masło, które szybko się rozpuści. Całość posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą. Krewetki podajemy z bagietką. Do tłuszczu pozostałego na patelni możemy dodać pół kieliszka białego wytrawnego wina i zredukować na dodatkowy sos do krewetek

OstryKęs
Kurczak tikka masala 288

trudne danie, jednak warto przygotować kurczaka kilka godzin przez gotowaniem (zamarynować w przyprawach i jogurcie). W wersji na szybko warto podać z ryżem lub bułką (np ciabata lub bagietka) albo pitą. Jeśli jednak mamy więcej czasu warto go poświeć na zrobienie chlebków naan . Mój mąż używa ich zamiast widelca Nowy post Kurczak tikka masala pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Zupa cebulowa 133

Gotujemy do miękkości. Jak już wszystko będzie miękkie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, w razie potrzeby również solą. Chwilę gotujemy. Gotowe. Grzanki do zupy: Bagietkę kroimy pod ukosem aby chlebki były dłuższe. Na każdą kromkę kładziemy plasterek sera i zapiekamy w piekarniku 180 C tak aby chlebki się zarumieniły, a ser roztopił. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Ratatouille 167

Lekkie warzywne danie z Prowansji. Łatwa w przygotowaniu jednogarnkowa potrawa, której podstawę stanowią świeże kolorowe warzywa duszone we własnym sosie. Sprawdza się jako samodzielne danie główne (z ryżem lub bagietką) lub dodatek do mięsa, a nawet jako ciepła przystawka.  Składniki: bakłażan cukinia czerwona papryka żółta papryka 3 pomidory cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielone 2 łyżki ziół

wyzwania kuchenne
Tosty z masłem czosnkowym 262

może być wiele, w zasadzie to zależy wyłącznie od was co dodacie do tych zapiekanek. Posiłek szybki i co ważne nawet syty :) Zamiast chleba można tez użyć bułek czy bagietek, nawet lekko wczorajsze pieczywo w piekarniku odzyska swoją świeżość i stanie się pyszne i chrupiące. Składniki: 2 łyżki masła, duży ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka, ser żółty, wędlina ( u mnie

Kuchnia Pełna Pasji
Szybki Obiad: Ratatouille 199

dodajemy pomidory z puszki, to możemy wlać zalewę uprzednio dodając mniej bulionu. Na patelnię wrzucamy fasolkę i marchewkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy i podajemy z bagietką. Smacznego

Pełna Lodówka
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 316

była zbyt rzadka, gulaszowa to zupa, która powinna być dość gęsta. Z podanych składników mnie wyszło 5l zupy. Do takiej zupki idealnie pasuje domowe pieczywo. U mnie z dodatkiem bagietek orkiszowo-żytnich. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pasta jajeczna 104

najzwyklejsza pasta jajeczna pod słońcem. Żeby dodać jej trochę rumieńców, dodałam odrobinę chrzanu. Z czerstwej bagietki zrobiłam grzanki i ozdobiłam roszponką. Wszelkie ograniczenia nie są tu mile widziane, natomiast ulubione dodatki jak najbardziej. Wystarczy dodać szczypiorek, szynkę, awokado, suszone pomidory...Codziennie jemy z Frankiem drugie śniadanie. Cenię te chwile bardzo i sama do siebie się uśmiechampodczas tego naszego biesiadowania

bistro mama
KURCZAK TANDOORI MASALA Z PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 228

wszystkich stron, po czym dodać pieczarki pokrojone w kostkę. Smażyć całość około 20 minut, mieszając. Na koniec wlać fasolę wraz z zalewą, wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z bagietkę, chlebkiem nan lub ryżem

Walijskie Pichcenie
Potrawka piwna 156

zależności od ilości bulionu, albo możemy danie przerobić na zupę, albo na treściwą potrawkę.Składniki:300ml piwa 1,5l rosołu250g cienkiej kiełbasy1 cebula2 ząbki czosnku 200g kiszonej kapustypół bagietki paryskiej + 5 kromek ciemnego chleba wiejskiego200g śmietany 18%2 łyżki suszonego majerankupieprz i sólSposób przygotowania:Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej przepłukaną wodą) i gotować.Pieczywo pokroić

W kuchni wieczorem