zielonego ogórka (trochę krótszych od bułek), - 8 plastrów ogórka konserwowego lub kanapkowego (np. takich ) - pół dużej cebuli, - majonez sojowy, - keczup, - musztarda. Wykonanie: Zamiast bułek do hot dogów można użyć bagietki (pamiętajcie o sprawdzeniu składów), jeśli kupujecie bułki to do tych lepiej jest wziąć te nacięte a nie z dziurką :) Bułki podgrzewamy w piekarniku, tak żeby się zrobiły chrupkie
Co na wege obiad?chwilę, aby jajka się ścięły. Już nie mieszamy nic na patelni. Posypujemy bazylią lub szczypiorkiem - w wersji bardziej kalorycznej można posypać startym serem. Najlepiej smakuje ze świeżą bułką lub bagietką. Obłęd! Smacznego! Czekacie na więcej przepisów śniadaniowych? A może chcielibyście wybrać się z nami w podróż śniadaniową dookoła świata? Czekamy na Wasze komentarze, co o naszym pomyśle myślicie
Gotowanie, czyli hobby dla każdegodużo, ponieważ pierś z kurczaka i ser są słone). Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami. Smacznego !!! Koniec starego roku to czas podsumowań, jednak Wy nie skupiajcie się na tym co minęło, a cieszcie się tym, co może przynieść Wam Nowy Rok. Wejdźcie
Zakątek rozkoszy kulinarnychBardzo serowa zupa z lekką nutą ostrości. Kremowa, ciężka, dość m uląca, przez co nie można zjeść jej dużo na raz. Z chrupi ącą bagietką czosnkową stworzyła bardzo zgrany duet. :-) Rozgrzeje zimą a latem... a lat em o niej zapomnijmy na rzecz lekkich, warzywnych zup. ;-) 700 ml bulionu grzybowego 700 ml mleka 2% 2 łyżki masła 3 łyżki mąki
Szefowa kuchnipoprzednią Wigilię rillettes cieszyło się tak dużym zainteresowaniem, że powtórzyłam je także na Wielkanoc. Nie ma z nią dużo pracy. Idealnie smakuje na świeżym, pełnoziarnistym pieczywie czy pszennej bagietce. Pastę warto podać z kiszonym ogórkiem.. Przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3-4 dni. Rillettes z łososia: 400 g świeżego łososia 100 g wędzonego łososia 2-3 łyżki świeżo posiekanego
Poezja smakuPrzygotować można je prawie ze wszystkiego, wykorzystać „resztki” z lodówki, puszki z rybkami, marynaty... . Ogranicza nas tylko nasza pomysłowość/wyobraźnia smakowa. Jako podstawę można wykorzystać krakersy, pieczywo tostowe, bagietkę, pumpernikiel..... Pamiętajmy, takie kanapki nie mogą być duże! Przedstawiam trzy propozycje. Chleb tostowy, jajka ugotowane na twardo, majonez, natka pietruszki, krakersy, serek śmietankowy, sardynki wędzone z puszki, cytryna, pomidorki koktajlowe
królestwo garówBardzo udane połączenie winogrona z serem pleśniowym z pysznym lekkim dressingiem. Coś idealnego do zjedzenia z bagietką bądź grzankami. Szybka przekąska to coś co lubi każdy. Smacznego! Składniki : * kiść jasnych winogron * 1/3 pora * 100g sera np. z niebieską pleśnią * kilka paseczków czerwonej papryki * dressing : 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Winogrona pokroić
Magiczne Życie Martyminutach już się dymiło z piekarnika), stanowczo za wysoka temperatura, ja radzę 200-210 C i wtedy 20- 25 minut. Składniki na 4 chlebki wielkości średnich bagietek: 30 g zaczynu czyli: 2 g suchych drożdży 200 g mąki (typ 550 lub 500) pszennej 130 ml ciepłej wody szczypta soli 5 g (w sumie całe opakowanie suchych drożdży) 4 łyżki ciepłej
greenscarfmoim stole. Nie ukrywam, że robiły ogromne wrażenie i dlatego uważam, że warto je przygotować na tą jedyną, wyczekiwaną noc w roku. Składniki (na 20-25 kanapek): 2 bagietki 1 opakowanie serka chrzanowego 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 60 gram rukoli 150 gram polędwicy wieprzowej 300 ml cydru 200 ml bulionu 1 pęczek bazylii 1 pęczek mięty 1 gałązka
Mango PapajaTosty francuskie z bitą śmietaną, miodem i owocami leśnymi (Śniadanie jednoosobowe) Składniki: 2 kromki starego chleba tostowego lub bagietki jajko łyżka mleka 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażania 2 łyżki śmietany 30% łyżka miodu owoce leśne Przygotowanie: Do miseczki przekładamy śmietanę i ubijamy na sztywno. Jajko rozbijamy do głębokiego talerza i rozbełtujemy z łyżką mleka. Na patelni rozgrzewamy olej
Moja Michagreckie. Briami, czyli warzywa zapiekane w piekarniku. Ta grecka potrawa jest niezwykle prosta do zrobienia, aromatyczna i bardzo dobra. Briami może stanowić samodzielne danie. Można je również podać z bagietką. Kamienie, które widać w tle zdjęcia przywiozłam z greckiej plaży :) Składniki (2 porcje): 2 małe cukinie 5 małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 pomidory 1/5 szklanki oliwy z oliwek
Smak mojego domuwymieszać. Na koniec sałatkę posypać serem feta (można kupić w kostkach, ale osobiście korzystam z całego kawałka i wrzucam do sałatki odcięte kawałki). Sałatkę można serwować z ciepłą bagietką, ale równie smaczna jest z bułką z ziarnami
Passions hobbies lifezupą pomidorową świetnie komponuje się makaron jajeczny. Można ją też łączyć z makaronem ryżowym vermicelli lub bezglutenowym. Czysta zupa smakuje wyśmienicie ze świeżym pieczywem (np. bagietką). Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Skadniki 6 - 7 pomidorów ze skórką, opłucz i pokrój w dowolnej wielkości
Szybko Szybkowarjednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć ten przepis na blogu :). Nasi Panowie dzielnie nam pomagali, pilnując paleniska i kociołków. Trzecie zadanie - rozpoznawanie ryb poszło nam błyskawicznie - w 25 sekund wytypowane bezbłędnie
Moje Kuchenne Rewelacjegotujemy kolejne 5 minut co chwila mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem. Podawać z pieczywem: bagietką, domowymi bułeczkami serowymi, lub po prostu z chlebem
Gotuj z Rumcajsem