Przeciąga się głośno i zdecydowanie. Słońce skryte za chmurami, bure niebo i ciągle popadujący deszcz. Nie lubi takiej pogody. Siada na łóżku, czuje gdzieś z oddali zapach świeżej kawy. Kierując się w tamtą stronę już rozmyśla, co dziś przyrządzi na obiad.Risotto w moim domu zrobiło wielką furorę. Było już szafranowe na cydrze, ze szpinakiem, a teraz czas na kolejną sezonową
W kuchni Karmel-itkisię z wakacjami, nie wiem dlaczego, być może świeże maliny przyniosły mi na myśl lato. Ciasto jest wilgotne(to chyba oczywiste), delikatne i jeszcze to kruche ciasto z malinami...NIEBO! Ostatnio robiłam podobne-jednak tylko z wyglądu:) Przepis jest na małą blaszkę. Znalezione tutaj-jednak jak zawsze troszkę zmodyfikowane. Następnym razem dam mniej malin-jak dla mnie było za dużo
Smaczne Zdrowemożna zgrzeszyć. Nie jest mega słodki, bo słodycz kremów została przełamana krakersami i słonymi orzeszkami. Myślę, że jak go spróbujecie nie będziecie mogli odejść od stołu-jak dla mnie niebo w gębie! Samo wykonanie ciasta wygląda troszkę przerażająco, ale to tylko pozory. W rzeczywistości wszystko w miarę szybko się robi, a już szczególnie gdy mamy do tego pomocne dłonie
Smaczne Zdroweswojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi
Smaczne Zdrowewiększość przygotowanej do ciasta i tak zjadamy) i układamy świeże owoce. Biszkopt najlepiej zostawić na noc w lodówce, delikatnie wilgotnieje od owoców, dzięki czemu jest o niebo lepszy. Ciasto lepiej się wtedy też kroi, więc jeśli jesteście wzrokowcami to zaczekajcie :) Ostatnio przekonałam się jak dużo można zmienić z życiu w ciągu 5 minut. Niby
sama złodyczpodniebieniu mieszają się ze sobą. Dlatego proponuje wam dziś: korzenną słodką gruszkę, nieco ostrzejsze pesto z roszponki i słodko-kwaśną cebulkę. Do tego wytrawne kapary i wspaniale soczysty stek. Niebo w gębie! I choć może spędzicie w kuchni nieco więcej czasu niż zwykle, to zapewniam was, iż efekt końcowy z pewnością uwiedzie wasze zmysły. Co więcej, będziecie prosili
Sajkofanka smakuwieczór, ul. Szkolna 2/4, centrum miasta, a nam udaje się wejść nie robiąc wcześniej rezerwacji. Od progu wita nas bardzo miła obsługa, która zabiera okrycia wierzchnie i proponuje stolik. Ba, jakby tego było mało okazuje się, że dziś wszystko za pół ceny! Ucieszyłam się bardzo, gdyż po całym dniu spacerowania i urzędowania w stolicy byłam naprawdę głodna. Menu obszerne
Sajkofanka smakusię nie marnuje), ser żółty, figi, szynka parmeńska pokrojona na julienne, trochę tymianku cytrynowego, a na koniec parę kropel miodu i oliwy extra vergine Delicato Monini. Mówię Wam, niebo w gębie! Musicie koniecznie spróbować!! Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem Składniki na 2 osoby: 8 kromeczek bułki paryskiej 2 dojrzałe figi 8 plasterków sera żółtego 2 plasterki szynki parmeńskiej
Mia Cucina SofietaPiekny mamy wrzesień tej jesieni: rześkie poranki, jeszcze gorące dni i podogne, aż czerwone zachody słońca. Te ostatnie zawsze wróżą piękny kolejny dzień, bezchmurne chabrowe niebo i czyhające na każdym kroku nitki babiego lata. Chwilo trwaj) Wrzesień to również miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek. Ciasto na tartinki, to kruche
Mia Cucina Sofietarodzin, że na każde święta, zjazd rodzinny, dziesiątki innych uroczystości, czy zwykłą niedzielę przygotowuje się pasticcio- czyli lasagne z płatami ciasta makaronowego, sosem bolońskim i beszamelem. Ile regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio. Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam grubaśnych rurek paccheri(*), i wypełniłam
Mia Cucina Sofietajednocześnie oczyszczają organizm. To prawdziwy dar natury! Obecnie, szczególnie w Wielkanocny poniedziałek, czy ciepłe niedzielne popołudnie, na łąkach można zobaczyć schylające się postacie, szukające skarbu w trawie. Ba, nawet wycieczki spacjalnie po erbette są organizowane, bo coraz częściej wraca się na łono natury… Tak sobie własnie pomyślałam, że również w Polsce zbiarano liście, klącza, pędy czy bulwy
Mia Cucina Sofietarozjedzie. Z reguły panna cotta podawana jest ze świeżymi owocami lub ciepłymi owocowymi musami, świetnie smakuje z kremem czekoladowym, karmelem, orzechami lub pistacjami. Jest wykwintnym zwieńczeniem posiłku, można, ba, nawet trzeba ją przygotować wcześniej, jest efektowna w podaniu i nieziemska w smaku. Tym razem użyłam silikonowej formy o pojemności 1,4 lt. Oczywiście trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje
Mia Cucina SofietaDzis wyszlo slonce, no w koncu. Ale jeszcze kilka dni temu niebo zasnute bylo szarymi chmurami. Opatulona w gruby sweter zasiadlam na kanapie. Nie pomogla filizanka goraczej herbaty. Nadal bylo zimno i nieprzyjemnie.Na taki dzien jak ten najlepsza jest czekolada. Ona poprawia mi zdecydowanie nastroj.Wlasnie wypatrzylam na blogu Moje wypieki przepis na proste ciasto czekoladowe, ot takie brownies. Przyszykowalam foremke
Przysmaki Karolkiczasu do czasu jadalismy sos z kasztanami i orzechami na proszonych obiadach u Cioci, i za tym wlasnie sosem nagle zatesknil szanowny Maz. Wiadomo, ze nie potrafilam go odtworzyc, ba ja nawet nie bardzo wiedzialam jak za taki sos sie zabrac. Stanelo wiec na tym, ze moze zrobie kurczaka z zupelnie amatorskim sosem z orzechow wloskich. O dziwo przyznam
Przysmaki Karolki