korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie. W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa
Wypisz Wymalujsię nazywa drożdżówka, jest pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Smakuje miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Sprzedawana jest gorąca. Odrywamy kawałki gorącej bułki i dzielimy się nią. Niebo w gębie. Jeden jej bok jest puszysty – drugi chrupiący. Szkoda, że przydrożny stragan to jedyne miejsce w Gruzji, gdzie można dostać ten przysmak w oryginale! Robimy zapasy, ale zimne nazuki
Poezja smakuTort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może
Mania Gotowaniakupnymi galaretkami po prostu nie przepadam, dlatego gdy na zajęciach zrobiła tą galaretkę mm... niebo w gębie.Składniki:Mleko zsiadłe 500mlCukier puder 60gCukier wanilinowy 20gŻelatyna 15gWoda do żelatyny 80ml Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, następnie podgrzewamy i upłynniamy (w kąpieli wodnej). Mleko mieszamy rózgą, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Porcjujemy do kompotierek(wcześniej
Pudełko rozmaitościPola(Prażone ziarna: słonecznik, sezam, siemię lniane) Cynamonowy Raj(Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki)Euforia(Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne)Piekło-Niebo(Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek
More food, love and dreamsstancja czynna wchodząca w skład sylimaryny, podana do 48 godzin od spożycia grzyba, może wręcz zapobiec śmierci. Ostropest pomaga w przypadku wzdęć, odbijania, braku apetytu, zespole jelita draż
Grahamka, weka i kajzerkaPyszny deser na bazie kremu pâtissière i serka mascarpone z dodatkiem soczystych nektarynek. Niebo w gębie… Składniki (na 4 porcje):Krem pâtissière:1 szklanka mleka1 łyżka mąki ziemniaczanej3 żółtka3 łyżki cukruDodatkowo:4 nektarynki1 serek mascarpone (250 g)100 ml śmietanki 30 %1,5 łyżki cukru pudruPrzygotowanie:Krem pâtissière:Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną
Oryginalny smakZakochałyśmy się!!! Ciasta i ciasteczka, zostałyście zdradzone. Ba, zostałyście zepchnięte na dalszy tor, w dniu gdy odkryłyśmy mąkę kokosową! Jako miłośniczki wszystkiego co choć leżało koło kokosa wiedziałyśmy, że magiczny, mączny proszek w tym klimacie będzie dla nas strzałem w 10-tkę. Dojechał i kusił. I nie ważne było, że dopiero weszłyśmy do domu po pobycie w szpitalu. Nie ważne
Wypisz Wymalujjednolity, to podróż po smakowej krainie. Przy pierwszym zderzeniu z warzywami wyczuwa się słodycz, ale po chwili poczujemy moc! :) W połączeniu z ziołowym mięsem i gorącymi winogronami jest to... niebo w gębie.Bałyśmy się tej wariacji, która zrodziła się w głowie młodszej domowej kucharki, ale... wszyscy byli i są nadal zachwyceni, dokładki leciały, danie na 2 dni strzeliło w jeden
Wypisz WymalujSezam prażymy na teflonowej, suchej patelni, razem z cukrem trzcinowym. Gdy tylko cukier się rozpuści, natychmiast ściągamy z gazu aby się nie przypaliło. Mieszamy, tworząc sezamki (swoją drogą o niebo lepsze niż te 'sklepowe'). Na patelnie dokładamy marmoladę i szybko mieszamy.Gotowe./pieczenie:Piekarnik nagrzany do 165 stopni, góra - dół, termoobieg. około 10-15 minut.- Cały proces wykonania uwieczniony jest
Wypisz WymalujZalety pozasmakowe gęsi są również nie do pogardzenia. Długo można by opowiadać o puchu i pierze. Jesienią, kiedy odlatują klucze gęsi ,patrzymy na nie z zachwytem. Widząc na niebie niepowtarzalny klucz dzikich gęsi trudno jest oprzeć się pragnieniom udania się w podróż, zarówno mentalną, jak i tę w poszukiwaniu niezdobytych lądów. Klucz gęsi przypomina literę V, która kojarzy
Kulinarny karnet Christopheranaprawdę danie obiadowe. U mnie bez zbędnych moim zdaniem dodatków w postaci ziemniaków czy pieczywa, ale dla bardziej "ziemniaczanych" proponuję towarzystwo 2-3 młodych ziemniaczków i ... obiad niebo w gębie ;-) Składniki: 1 główka młodej kapusty 400 g łopatki 2 jajka 3 łyżki kaszy manny sól pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek cukier ocet winny koperek 1 marchewka
Walijskie Pichcenierównież białko oraz błonnik pokarmowy, dzięki czemu pralinki stanowią doskonałą, sycącą przekąskę. Co więcej są OBŁĘDNIE pyszne. Mocno orzechowe z korzenną nutą i o bardzo przyjemnej konsystencji... po prostu niebo!Z podanej ilości składników otrzymamy 15 tych nieziemskich pralinek. Jedna(12g) to około 60kcal w tym 2g białka, 4,5g tłuszczu, 4g węglowodanów oraz 1,5g błonnika. SKŁADNIKI: 60g daktyli
peanutbuttermonsternadszedł dzień, kiedy w sklepie stanęłam oko w oko z hipsterem. Znaczy, wiecie, nie żebym ich wcześniej nie widziała, ba, nawet zdarzyło mi się nawiązać dialog. Dialog krótki, bo nie lubię jak coś, co ma męski chromosom zachowuje się jak baba i sprawia wrażenie, ze za chwilę osunie się w omdleniu. Ale wróćmy do mrożącego krew w żyłach spotkania. Czemu
ladykitchenpomocą szprycy, bądź rękawa cukierniczego udekorować. Schłodzić przez kilka godzin. Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami wedle uznania. Tort przechowujemy w lodówce. *polecam własnoręczne wykonanie mleka kokosowego. Jest o niebo lepsze. Nie czuć chemią, jest naturalnie słodkie i delikatne. No i dużo tańsze
Malinowe Pocałunki